Сиријска армија продире у провинцију Рака, у Хомсу заузима позиције око оазе Ес-Сухне

Sirijska armija prodire u provinciju Raka, u Homsu zauzima pozicije oko oaze Es-Suhne

9 juna 2017

Borci sirijske armije oslobodili su od terorista 37 naselja i farmi na zapadu provincije Raka i u graničnom sa njom zonom na jugoistoku provincije Alepo.

Državna sirijska agencija SANA objavila je da su vladine snage u toj operaciji likvidirale preko 500 pripadnika Islamske države.

ID je izgubila i šest tenkova i drugih oklopnih vozila.

Sirijska armija je ušla u provinciju Raka 5. juna – odmah nakon oslobađanja strateški važnog grada Meskena koji je bio poslednje uporište islamista u provinciji Alepo.

Na istoku provincije Homs, vladine snage su preuzele kontrolu nad visovima oko puta koji vidi u oazu Es-Suhne koja se nalazi 60 kilometara istočno od Palmire.

Armija Bašara Asada je – kao što se vidi – u naletu, ali je to ono što Amerikancima i njihovim bliskoistočnim saveznicima-vazalima najmanje odgovara. Zato su – uz sve rizike koje to sa sobom donosi – ponovo iz vazduha tukli pomoćne trupe koje ratuju na strani zvaničnog Damaska.

Opet su to učinili u blizini grada At-Tanf. I opet sa namerom da onemoguće vladine i provladine snage da preuzmu kontrolu na državnom granicom prema Jordanu i Iraku.

A da im se to nije omaklo, svedoči i okolnost da su sačekali da se iz te zone udalji ruski „leteći radar“ A-50U i prizemlji u avio-bazi Hmejmim kod Latakije.

Prethodni udari dogodili su se sredinom maja i 6. juna.

Oba puta je ruska diplomatija upozorila Vašington i Pentagon da su ti udari povreda suvereniteta Sirije i akti agresije na tu zemlju.

KOMENTARIOstavite odgovor

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Neophodna polja su označena *