Сиријска армија стигла на само 4 километра од главне тврђаве Ал Каиде

Sirijska armija stigla na samo 4 kilometra od glavne tvrđave Al Kaide

28 februara 2018

SIRIJSKA regularna armija i dobrovoljački odredi koji ratuju na njenoj strani izbacili u Al Kaidu (Džebhat an-Nusra) naselja kod Damaska Havš-Davahira.

Kako prenosi dobro obavešteni telekanal Al Mayadeen, vladine snage su izbile na važnu raskrsnicu koja samo četiri kilometra od grada Duma koji je „satelit“ glavnog grada Sirije.

Ovo je mnogo važnije nego što može učiniti. Jer, Duma je glavno uporište terorističkih formacija u Istočnoj Guti.

Sirijska avijacija tukla je i utvrđene linije terorista ispred Haraste, druge njihove `tvrđave` koja udaljena osam kilometara od Damaska.

Žestoke borbe se vode i za obližnje strateški važne visove Tel-Firzat, sa kojih su teroristi tokom celog rata raketirali i granatirali Damask.

Sirijska armija je prešla u napad nakon što su teroristi – prekršivši tek potpisano  primirje – minobacačima tukli stari deo Damaska (jedan poginuli i pet ranjenih).

Presudni momenat  je bio kada je elitna vladina jedinica Tiger Force preuzela kontrolu nad nekoliko tunela i tranšeja koje su koristili nusrovci i njihov saveznik „Armija Islama“.

Tada je nastala panika i bežanija iz Havš-Davahire.

Ovo je pomoglo jedinici iz sastava Četvrte divizije sirijske armije da probije odbranu džihadista kod Haraste.

KOMENTARI2 komentara

  1. goran says:

    Koliko ovaj film ima epizoda i da li se uopste zavrsava?

  2. Miraš says:

    Ukupno gledano u Siriji borbe ya oslobodjenje trajaće u najboljem slučaju skoro celu godinu, a može to da traje i duže. Borbe za Istočnu Gutu će trajati sigurno nekoliko nedelja. U uslovima primirja mogu da se bore za oslobodjenje Jarmuk enklave koja je tu blizu i 4-5 puta je manja, u pokrajinama Dara i Kunejtra, jugozapadno od Damaska (ISIS i drugi teroristi),čiščenje velikog dela pustinje Homs-Deir ez Zor (oko 1000 ISIS boraca),Rastan severno od grada Homsa, Latamina i drugi neoslobodjeni delovi Hame, Idlib. A gde su još mogući nagli obrti u Afrinu, Manbidžu i drugim teritorijama istočno od Eufrata koju drže Kurdi uz podršku Amerikanaca i gde se sad umešala i Turska. Najznačajniji ciljevi za preuzimanje-oslobadjanje su: druga polovina pokrajine Deir ez Zor sa velikim brojem naftnih polja, a i gasnih i Tabka i okolina sa branom i hidrocentralom. Posle toga Ameri bi sedeli na severu u pokrajini Hasaka na beznačajno maloj teritoriji i sa veoma malim brojem naftnih polja, najviše do 15% od svih sirijskih izvora. Što bi duže tako sedeli to bi bili veći gubitnici. Ali treba i dotle stići.

Ostavite odgovor

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Neophodna polja su označena *