Сиријска армија успешно потискује и Исламску државу и Ал Каиду

Sirijska armija uspešno potiskuje i Islamsku državu i Al Kaidu

4 juna 2017

Amerikanci i Britanci ne prestaju da mešaju svoje karte u Siriji i protiv Sirije.

Svojoj izraubovanoj i kompromitovanoj „Slobodnoj sirijskoj armiji” odlučili su da promene ime i `pakovanje`. Pribavili su saglasnost svih 13 oružanih grupacija koje je čine za promenu njnog imena u – Nacionalna armija (Džejš al-Vatani).

Reč je o ovoim grupacijama: Džejš an-Nasr, Al-Firka Al-Usta, 23 diviziя SSA, Džeйš An-Nukba, Džejš Al-Iza, 1 i 2 obalska divizija SSA, Fajlak aš-Šam, Liva Al-Huriя, Džejš Idlib Al-Hur, Liva Šuhada Al-Islam (Daraja).

Ova stara-nova formacija tesno je povezana sa Hajat Tahrir aš-Šam, čije srce je Džebhat an-Nusra, odnosno sirijska Al Kaida.

Ovo se tumači kao ambicija i Vašingtona i Al Kaide da što više profitiraju od uzmicanja Islamske države i njenog mogućeg vojniog kraha.

Sve ovo, naravno odlično razumeju u Damasku.

Zato su vladine kopnene snage, uz podršku avijacije i artiljerije, izvele ozbiljan napad na pozicije Ismalske države oko velikog grada na Eufratu Deir-ez-Zora.

Elektronski mediji u Damasku tvrde da su islamisti imali preko 70 poginulih.

Sirijska armija ima naredbu da konačno deblokira taj grad i uspostavi kontrolu nad granicom sa Irakom.

Njene elitne jedinice su danas oslobodile Meskenu, poslednji grad u provinciji Alepo koji je držala ID.

To je utoliko veći uspeh što se Meskena nalazi na putu za Raku, a njeno zauzimanje je omogućilo realizaciju strateški važnog plana – isterivanja svih terorista iz centralne Sirije.

Imajući ovakav razvoj ratnih događaja, ne iznenađuje što je sirijski lider, Bašar Asad, večeras ocenio da je njegova zemlja „konačno prešla najgori i najteži deo puta”.

Objasnio je da sirijska amrija sa uspehom potiskuje i Islamsku državu i Al Kaidu i da se svakodnevno smanjuje teritorija po njihovom kontrolom.

Dodao je da su direktni kriv ci za rat u Siriji: Turska, Katar i Saudijska Arabija, ali i ukazao da rata ipak ne bi bilo da ih na to nisu podtakle Sjedinjene Države.

Asad je posebno naglasio da njegova zemlja ne raspolaže hemijskim oružjem niti komponentama za njegovu proizvodnju

KOMENTARIOstavite odgovor

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Neophodna polja su označena *