Sirijska armija vratila kontrolu nad dva važna predgrađa Damaska

Sirijska armija vratila kontrolu nad dva važna predgrađa Damaska

12 oktobra 2013

Syrian_army_captured_the_strategic_town_of_QusayrSirijska regularna armija znatno je napredovala u borbama oko Damaska. Kako je javio Rojters, preuzela kontrolu nad dva njegova predgrađa: Huseinijom i al-Tiabijom. Pobunjenici su priznali gubitak, tvrdeći da su u munjevitoj akciji sudelovali „i libanski Hezbolah i irački šiiti”. Ovo je već postalo pravilo: kad god pretrpe veći poraz – odmah ga pripišu učešću Hezbolaha.

Ova paravojska libanskih šiita priznaje učešće jedino u operaciji oslobađanja Kusajra pre nekoliko meseci jer se taj grad nalazi na samoj granici s Libanom.

Što se tiče priče o „iračkim šiitima„ – takođe ne postoje nikakvi dokazi za takve tvrdnje. A činjenica je da velik broj militanata iz Iraka ratuje u Siriji, ali – na strani pobunjenika. Štaviše, jedna od vodećih militantnih formacija u Siriji je Al Kaidina filijala ISIL, što je skraćenica za „Islamska Država Irak i Levant”.

Gubitak pomenuta dva predgrađa težak je gubitak za pobunjenike jer se nalaze između dve ključne saobraćajnice koje povezuju Damask s Jordanom. Njihovim zauzimanjem sirijska vojska će odsad moći da vrši daleko snažniji pritisak na linije snabdevanja pobunjenika koji ratuju u okolini Damaska gde se već mesecima nalaze pod opsadom.

Brzi pad dva predgrađa – nakon žestokih borbi juče i danas – pokazuje da je sirijska vojska ponovno spremna na jači pritisak i nastavak inicijalnog plana eliminacije pobunjeničkih uporišta u okolini glavnog grada.

Jedan od sirijskih pobunjenika, Rami al-Sajed, rekao je u razgovoru za Rojters da su pobunjenici izgubili ukupno 70 ljudi za vreme preuzimanja gradskih predgrađa od strane vojske. Njih 20 su ubili snajperisti dok su bežali iz al-Tiabije preko polja”, rekao je.

Sajed je priznao da su se u tim predgrađima nalazile 3 pobunjeničke brigade: Ahfad al-Rasul, al-Uma i Aknaf al-Bajt al-Makdesi. Otkrio je i da su duže vreme tražili pojačanje koje nikada nije stiglo.

„Gubitak ovih četvrti se desio najviše zahvaljujući nedostatku koordinacije”, rekao je Sajed.

Vojska je u zauzimanje predgrađa Al-Tiabija i Huseinija krenula sa artiljerijskom pripremom, nakon čega su se njeni borci ubacili unutra i krenule su ulične borbe. Pobunjenici su pokušali protivofanzivu tokom jučerašnjeg dana, napadajući minobacačima položaje sirijske vojske na prostoru Saida Zajnab, ali im to nije pomoglo.

Sirijska državna novinska agencija SANA objavila je da je operacija sirijske vojske trajala manje od 40 sati i da su na prostoru oba predgrađa pronađeni tuneli i eksplozivne naprave koje su postavljene po kućama i ulicama. Pronađeni su takođe turski mobilni telefoni, jordanski pasoši, palestinski dokumenti i vojne karte. Pronađena je i radionica za izradu eksplozivnih naprava.

SANA je izvestila da je veći broj pobunjenika likvidiran i uhapšen.

Vođa operacije sirijske vojske rekao je daće zauzimanje predgrađa pomoći vraćanju kontrole i nad predgrađima Hidžeira i al-Buveideh koja se i dalje drže pobunjenici.

Da podsetimo: kada je sirijska vojska već bila u prilici da eliminiše pobunjenička uporišta u okolini Damaska – jer ih je već imala „u makazama” – desio se hemijski napad.

Američka pretnja direktnom vojnom agresijom prisilila je sirijsku vojsku na prestanak ofanzive i pripreme za odbranu od spoljne agresije.

(Fakti.org)

KOMENTARIOstavite odgovor

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Neophodna polja su označena *