Sirijska vojska oslobodila Maalulu, jedno od najznačanijih hrišćanskih mesta na svetu

Sirijska vojska oslobodila Maalulu, jedno od najznačanijih hrišćanskih mesta na svetu

14 septembra 2013

maalula SyriaNovinari „Russia today“ na terenu u Siriji, koji se pozivaju na najnovije informacije sirijske vojske, prenose vest kako je slomljena ekstremistička opsada nad istorijskim naseljem Maalula, jednim od glavnih simbola hrišćanstva u Siriji. Drugi izvori prenose kako se u ovom trenutku 90% naselja nalazi pod kontrolom vojske i kako su militanti pobegli u obližnja brda.

Podsjetimo, do eskalacije sukoba došlo je u sredu prošle nedelje kada su grup povezane s Al-Kaidom žestoko napale naselje koje se nalazi u blizini Damaska. Vojska je poslala pojačanje, ali ekstremisti iz grupe Al-Nusra Front uspeli su u nedjelju zauzeti većinu naselja. Opozicioni izvori isticali su kako je cela Maalula pod kontrolom militanata, ali vojska je odbacila te tvrdnje.

Tokom zadnja dva dana vodili su se žestoki sukobi na prostoru naselja i u okolini. Današnje informacije govore kako je „opsada slomljena“, no potpuna kontrola nad naseljem još uvek nije u rukama vojske. Jedan sirijski zvaničnik rekao je za novinske agencije:

„Vojska još nije zauzela Maalulu, borbe traju, ali vojska ostvaruje napredak“.

Ista novinska agencija prenosi izjave stanovnika koji ističu kako militanti pucaju u krsteve i kako su najmanje jednog stanovnika naterali da se preobrati na Islam.

Maalula je planinsko naselje u kojem živi oko 2,000 stanovnika, nalazi se na oko 60 kilometara severoistočno od Damaska i jedno je od najznačajnijih hršćanskih središta u Siriji jer se u naselju čuvaju neke od najstarijih relikvija. Maalula je takođe jedno od zadnjih mesta na svetu gde se još uvek govori aramejskim jezikom, „jezikom Isusa Krista“.

Osim što je važno simboličko mesto za hrišćansku kulturu, Maalula takođe ima i veliki strateški značaj jer se nalazi na glavnoj prometnici koja povezuje Homs i Damask.

KOMENTARIOstavite odgovor

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Neophodna polja su označena *