СИРИЈСКА ПВО БРАНИ ДАМАСК: Одбијен напад Израелаца

SIRIJSKA PVO BRANI DAMASK: Odbijen napad Izraelaca

25 avgusta 2019

SIRIJSKA novinska agencija SANA objavila je da je nacionalna PVO odbila raketni napad na Damask.

Navela je da je nad glavnom gradom Sirije bilo „nekoliko eksplozija“.

Državna televizija je objavila da sirijska PVO odbija napad na Damask i da je većina izraelskih raketa bila oborena i da je pala „negde na jugu zemlje“.

Telekanal Ikhbariya obavestio je svoje gledaoce: „Agresija se nastavlja. Naša PVO je oborila većinu neprijateljskih raketa koje nisu stigle dalje od juga zemlje“.

Nad Damaskom se ubrzo nisu čule eksplozije, niti se vidi kako sirijska PVO „para nebo“.

Napad je – kao i više puta ranije – izveo Izrael koji je 1. jula raketirao Damask i Homs.

Vojni vrh Izraela je saopštio da su njegovi lovci izveli raketne udare „po iranskim ciljevima u Akravi, severoistočno od Damaska“. Naveo je da je naprad izveden da bi se predupredili napadi nekoliko iranskih dronova na ciljeve u Izraelu.

Izraelski premijer Benjamin Netanjahu lično je potvrdio saopštenje svog vojnog vrha. Preko Tvitera je poručio Teheranu:

„Za Iran nigde nema imuniteta. Naše snage u svim sferama deluju protiv iranske agresije“.

KOMENTARI10 komentara

 1. Slobodanka says:

  Preostali teroristi u Idlibu + Separatistički nastrojeni Sirijski Kurdi + 3 DRŽAVE otvoreni agresori i okupatori: SAD, IZRAEL I TURSKA. GDE JE REŠENJE ZA SIRIJU? SAD svuda u svetu napada združeno sa nekim pokretima, tajnim organizacijama, teroristima i celim državama, napada kukavički. Eliminisati njene drugare jednog po jednog, otprilike ovim redom: teroristi u Idlibu, Sirijski Kurdi, Turska. Najlekovitije bi bile pune velike crne plastične kese koje u sve većem broju putuju za SAD, i to ne samo iz Sirije i Iraka nego odasvud > iz celog sveta.

 2. Slobodanka says:

  Libanska [tampa piše da Vojska Izraela izvršila je nekoliko udara u ruralnom Damasku tokom prošle noći, gaćajući niz vojnih lokacija koje pripadaju Sirijskog Arapskoj Armiji i Hezbolahu. Tokom izraelskog napada na Akrabu u ruralnom Damasku najmanje 5 pripadnika Hezbolaha je poginulo u eksploziji. Izraelski napadi izazvali su seriju eksplozija u južnom i zapadnom Damasku (unutrašnjost pokrajine, tkzv. Damask 2) i mogli su se čuti u glavnom gradu Damask. Noćašni napad vojske Izraela je treći po redu napad ovog meseca izvršen na ciljeve u Siriji...

 3. Slobodanka says:

  Sirijska PVO dejstvuje, ali ne vidi se dejstvo famoznog S-300 koji je Rusija isporučila Siriji. Prilikom isporuke S-300 Siriji prošle godine bilo je jasno da ti sistemi neće štititi celu Siriju naročito ne njen najistočniji deo, a na kom mogu da lete američki avioni. Ali tokom ove godine postalo je jasno da S-300 ne štiti celu Siriju ni u zapadnom i posebno u jugozapadnom delu Sirije od napada izraelskih aviona. Verovatno, nadam se da bar štiti prestonicu Damask na 105 km2 i sa nekoliko miliona stanovnika koji čini posebnu pokrajinu tkzv. Damask 1, dok već pokrajinu Damask 2 (Dimašk, unutrašnjost, ruralni Damask) izgleda da ne štiti a reč je o 18.032 km2 i opet o nekoliko miliona stanovnika. Južno od pokrajine Damask 2 nalaze se još 3 sirijske pokrajine: Kunejtra, Dara i Suvajda, a to znači da ni njih ne štiti ruski S-300. Assad u ovom momentu ima u celosti pod kontrolom 8 sirijskih pokrajina> Damask 1, Damask 2, Kunejtra, Dara, Suvajda, Tartus, Latakija (99%), Hama (99%). Zatim ima pod kontrolom oko 85% pokrajine Homs, oko 50% Deir ez Zora, oko 35-40% Alepa, 30% Rake, malo Idliba i još manje Hasake. Od 8 pokrajina oslobodjenih u celosti, ruski S-300 da li uopšte pokriva 4 pokrajine????? Zašto je Sirija uopšte nabavljala ruski S-300???? Niko ni u sirijskoj ni u susednoj libanskoj ni u ruskoj štampi ne objašnjava ovaj "fenomen". Taj ruski "fenomen" u Siriji je prilično KAKI boje. Rusi, šta je ovo, kakva je ovo kakaža ? Marija Zaharova da nam objasni da li je ovo "stokholmski sindrom" na ruski način, ili već šta je.

 4. Slobodanka says:

  Vojni vrh Izraela saopštio je da su njegovi lovci izveli raketne udare „po iranskim ciljevima u Akravi, severoistočno od Damaska“. Naveo je da je napad izveden da bi se PREDUPREDILI napadi nekoliko iranskih dronova na ciljeve u Izraelu. Izraelski premijer Benjamin Netanjahu lično je potvrdio saopštenje svog vojnog vrha. Preko Tvitera je poručio Teheranu: „Za Iran nigde nema imuniteta. Naše snage u svim sferama deluju protiv iranske agresije“.

 5. Slobodanka says:

  Izrael nije napadnut, te nije normalno, nedopustvo je da Izrael vrši preventivne udare po Siriji, nedopustivo je da Izrael pravi udare po zemlji koja se već 9-tu godinu iscrpljuje u ratu! RUSIJA JE NAPRAVILA TEŠKU LAKRDIJU OD SEBE. Ovamo kao štiti svoju saveznicu Siriju, a ne usuđuje se, ne sme, boji se, da zaštiti Siriju od napada iz susedne i baš male države Izrahel, iako ima sa čim to da uradi. Kome treba ovakva Rusija kao saveznik? Ko sme na Rusiju ozbiljno da računa? Zašto Rusija svoj ugled sama gura u blato?

 6. persida says:

  Poslednje tri recenice-pitanja u ovom komentaru su najboje iz Slobodankinog pera. Kada sam ja to ista pisala, Slobodanka me je pljuvala. Koliko Slobodanki treba da shvati ono najociglednije?

  • Slobodanka says:

   Izrael povodom ovog napada dao je izjavu da su napad izvršili njihovi izraelski lovci. Problem je što Damask jeste veoma blizu granice sa Izraelom i što izraelski avioni mogu da napadaju sa sličnih putanja kojima lete i putnički avioni. Avionski putnički saobraćaj prema Izraelu je prilično gust. Moguće je da Sirija u blizini Damaska uopšte ne koristi S-300, bez obzira što ga ima, a da bi izbegla scenario sličan obaranju malezijskog aviona na istoku Ukrajine iznad Donbasa.

  • Slobodanka says:

   SAD skoro su primetili da Izrael menja identifikacije na svojim avionima predstavljajući ih kao američke avione. Šta sve još mogu da kreiraju? Oni nisu nepismeni, a jesu zli i pogani.

   • Pravda says:

    Ipak bi za vas dvije bilo bolje da vreme provodite na splavovima.

    • persida says:

     Ja sam stalno na splavovima, ali nema ni tebe ni Slobodanke.

Ostavite odgovor

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Neophodna polja su označena *