Sirijska vojska likvidirala 93 pobunjenika

Sirijska vojska likvidirala 93 pobunjenika

21 marta 2014

Syrian armySirijski vojnici ubili su 93 pobunjenika u okršaju oko čuvenog zamka Krak, koji datira iz perioda krstaških ratova.

Jedinica sirijske vojske, koja je isterala snage opozicije iz čuvenog zamka iz doba krstaških ratova kod granice sa Libanom, ubila je 93 pobunjenička borca dok su pokušavali da umaknu u tu zemlju, rekao je danas komandant napadača.

Likividirani pobunjenici bili su u sastavu 300 opozicionih boraca koji su juče izbačeni iz zamka Krak de Ševalije. Ovo zdanje je pod zaštitom UNESKO-a.

Komandant sirijske vojne jedinice nije rekao koliko je pobunjenika poginulo u samoj bici za osvajanje zamka koja je potrajala nekoliko sati.

Komandant je izjavu dao dok je zajedno sa novinarima obilazio zamak.

On se, u skladu sa pravilima službe, nije predstavio.

Zamak Krak je bio jedan od najočuvanijih u svetu iz perioda krstaških ratova. Pobunjenici su ga zauzeli 2012. godine. Od tada je nekoliko puta bio poprište borbi u građanskom ratu.

Šteta na zdanju je veoma uočljiva – neki zidovi i stepeništa su srušeni. Libanska privatna televizija El Majadin TV direktno je prenosila trenutak kada su sirijske trupe postavile sirijsku zastavu na vrhu zamka.

Sirijska državna televizija takođe je emitovala snimak na kom sirijske trupe zauzimaju zamak.

Poslednjih meseci, sirijske trupe su u ofanzivi u oblastima blizu granice sa Libanom. Cilj je prekid snabdevanja pobunjeničkih snaga.

KOMENTARIOstavite odgovor

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Neophodna polja su označena *