Sirijska vojska uz pomoć Kine uništila konvoj SAD sa naoružanjem za pobunjenike

Sirijska vojska uz pomoć Kine uništila konvoj SAD sa naoružanjem za pobunjenike

10 jula 2013

Syrian_army_captured_the_strategic_town_of_QusayrRatno vazduhoplovstvo Sirije koristilo je podatke dobijene od kineske obaveštajne službe – objavio je list Beirut Observer, pozivajući se na insajdere u komandi Ratnog vazduhoplovstva Sirije – što mu je omogućilo da uništi kolonu sa američkim oružjem namenjenim pobunjenicima.

Vazdušni napad je izveden odmah čim je kolona iz Jordana prešla na sirijsku teritoriju u subotu 29. juna. The Wall Street Journal je objavio da je da sredinom juna CIA počela isporuke oružja u Jordan i da planira da sirijsku opoziciju odatle tajno naoružava tokom celog jula. Čak je precizirao da je CIA u Jordan verovatno prebacila i protvtenkovske rakete.

Bela kuća je 13. juna prošle godine objavila da će pružiti dodatnu pomoć sirijskim pobunjenicima.Zamenik Obaminog savetnika za nacionalnu bezbednost i strateške komunikacije, Ben Rods, na konferenciji za štampu izjavio je da će naredna partija vojne pomoći biti direktno pružena Visokom vojnom savetu sirijske opozicije.

Rods je pri tim rekao i ovo: „Predsednik je doneo odluku o daljoj podršci sirijskoj opoziciji koja će uključivati direktnu pomoć Visokom vojnom savetu, a i direktnu vojnu podršku. Ne mogu da otkrijem način podrške iz više razloga“.

Jordan i Turska potpomažu prebacivanje terorista i oružja u Siriju.

KOMENTARIOstavite odgovor

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Neophodna polja su označena *