СИРИЈСКИ АМБАСАДОР РАСТУРИО АМЕРИКАНЦЕ: А у Уједињеним нацијама … Мук!

SIRIJSKI AMBASADOR RASTURIO AMERIKANCE: A u Ujedinjenim nacijama … Muk!

18 oktobra 2018

Sirijski ambasador pri UN Bašar Al Džafari je ućutkao američku koaliciju tokom zasedanja Saveta bezbednosti UN.

Tokom svog govora, Džafari je optužio Koaliciju da njihove snage koriste zabranjeno oružje u reonu Deir Ez Zora.

Džafari je rekao da koalicija koristi beli fosfor (zabranjeno oružje) tokom dejstava u istočnim delovima doline Eufrata.

Sirijski diplomata je takođe optužio Koaliciju da veoma malo čini u borbi protiv terorizma.

„Ova takozvana Koalicija se bori protiv svega osim terorizma“, kazao je on.

Posle ovih reči u sali je zavladao muk, a niko od predstavnika Koalicije nije imao repliku na Džafarijevo izlaganje.

(Pravda)

KOMENTARI4 komentara

 1. Zoran says:

  Ovi sa istoka gospoda na prvi pogled...

 2. Deda Micko says:

  Rsteruju ljude iz doline Eufrata jer ce taj deo pripasti Izraelu. Kod god poznaje mapu Velikog Izraela, shvatice.

  • Miraš says:

   Problem je što je doskorašnji premijer Iraka H. Abadi bio idealan američki čovek. On je učinio sve da služi ne samo američkoj politici u Iraku, nego i u Siriji. On je bio taj koji je sprečio iračku šitsku miliciju Al-Hashd Al-Sha'abi (poznata još pod nazivima PMU i PMF) koja ima oko 150.000 boraca da pristupe oslobodjanju iračkog pograničnog mesta prema Siriji Al Kaim i da ne pomognu na vreme snagama SAA u oslobadjanju sirijskog Deir ez Zora. Uradio je to na zahtev Amerikanaca i jednostavno je toj šitskoj miliciji uskratio podršku, usporio je iračke aktivnosti najpre na oslobadjanju grada Al Kaima. To vreme je bilo potrebno Amerikancima da bi Kurdi isprednjačili idući sa severa na jug Sirije u zauzimanju tog istočnijeg dela pokrajine koji je bogat naftom. Pokrajina Deir ez Zor je mogla biti oslobodjena još prošle godine u celosti, ne samo ovaj zapadniji deo koji je desna strana reke Eufrat nego i istočniji deo prema Iraku. Tada je mogla biti oslobodjena i ova sada aktuelnu leva obalu reke Eufrat i mnogobrojna sirijska naftna polja uključujući i najveće Omar polje. Sve to se dešavalo u drugoj polovini i krajem prošle godine nakon deboklade velikog sirijskog grada Deir ez Zor-a. Abadi je verovao da Asad neće uspeti da se još dugo održi možda samo još nekoliko meseci i procenjivao je čak da će iranski režim da padne. Sve to što je on mislio nije se desilo. Amerikanci su učinili sve da njihov čovek Abadi prodje na izborima ove godine u Iraku. Ali Abadi ipak nije prošao. Novi irački premijer je Adel Abdulmahdi i zasad nema znakova da su Amerikanci uspeli da mu se približe. U novom iračkom parlamentu u toku je dosta uspešno skupljanje potpisa da snage SAD i NATO moraju da napuste Irak tokom naredne 2019 godine. Pritom pozivaju se i na Ustav Iraka koji kaže da je Irak suverena država. Da bi to Iraku uspelo na prvom potezu mora biti takav zahtev i medjunarodne diplomatije, a zatim nema sumnje da će biti potrebno i neko pokazivanje mišića. Time bi nesumnjivo dobila i Sirija jer onda bi daleko manje smisla imalo zadržavanje američkih snaga u Siriji.

  • Miraš says:

   Izrael u teritorijalnom smislu ovakav kakav je danas zasad nema fizičku vezu sa istočnim delom pokrajine Deir ez Zor. Jedino da osvoje jug Sirije, a pre dva meseca izgubili su pokrajine Kunejtru i Daru, a nije uspelo ni njihovo ponovno zagadjenje susedne pokrajine Suvejda sa ISIS. Ili da uvedu u haos Jordan te da toj državi preotmu severni deo i da još preotmu deo jugozapadnih teritorija Iraka, jedino tako mogu da spoje sadašnji Izrael sa istočnim delom pokrajine Deir ez Zor. Sve to je manje verovatno, kao što znamo Izrael dosad nije uspeo da osvoji ni južni Liban.

Ostavite odgovor

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Neophodna polja su označena *