Sirijski Diznilend za džihadiste iz celog sveta

Sirijski Diznilend za džihadiste iz celog sveta

30 septembra 2013

syria-rebels-jihad-idf.siKaunter strajk je glavna borbena teritorija za džihadiste koji su sa svih strana sveta stigli u sirijski gradić Atmeh, piše “Špigl”.

Strani islamisti dolaze u Siriju i okupljaju se na relativno mirnom severu zemlje. Mnogi od njih traže gradove u kojima će usput naći dobru hranu, video igrice i cigarete. Kada i upadnu u neku borbu, to je, najčešće, međusobna tuča.

Atmeh izgleda kao scenografija za neki film o Al Kaidi, piše Špigl. Pridošli borci sa koferima su na ulicama, traže svoje vođe, šetkaju se dugokosi sa kalašnjikovima na leđima. Čuju se brojni jezici, engleski, ruski, azerbejdžanski, arapski.

Ovaj grad kod granice sa Turskom je Meka za džihadiste širom sveta.

Prije godinu dana novinar Špigla susreo je jednog od prvih stranih boraca, Iračana, koji je rekao da je došao da okonča Asadovu diktaturu. Od tada više od 1.000 džihadista boravi u Atmehu. Ironično, dok rat bukti u ostatku Sirije, strani džihadisti su napravili u Atmehu svoju tihu bazu. Jednom kada stignu, teško napuštaju taj grad.

Turski mobilni operatori omogućavaju dobar signal, pojavljuju se novi restorani, prodavnice odeće, menjačnice. Prodaje se i pakistanska pasta za zube, kojom je, navodno, i sam prorok Muhamed prao zube.

Treći internet kafe je otvoren sredinom juna, kako bi bilo mesta za sve džihadiste koji preko mreže komuniciraju sa porodicom i prijateljima. Vlasnik je zastavu Al Kaide rasprostro iznad računara, što mu je povaćalo promet. Cijene su niske, vreme i hrana odlični, mogu da se šetaju sa oružjem po ulicama, a uz malo sreće da nađu i žene, pričaju svojim prijateljima.

Uveče, oni igraju Kaunter-strajk i ratne igrice. U avgustu je otvorio i restoran sa internacionalnom kuhinjom, kako bi zadovoljio svoje mušterije koje dolaze sa svih strana sveta.

I lokalne prodavnice su zadovoljne svojom “fanatičnom klijentelom”, navodi Špigl. Jedan prodavac kaže da ima kupca iz Dagestana koji dolazi na svakih nekoliko dana.

“Prvo je kupio ‘samsung galaksi’, nedelju dana kasnije ajped, zatim je kupio noviji model ‘samsung galaksija’. Mora biti da je potrošio najmanje 740 evra”, priča prodavac.

Zašto su uopšte džihadisti u Atmehu, pita se lokalni zapovednik Slobodne sirijske armije. Ako su došli da se bore, front je na istoku, kaže on. Kada ih pitaju za planove, oni govore samo o Siriji.

“Džihad je najpre ovde, dok ne postignemo pobedu. Onda ćemo osloboditi Irak, Liban i Palestinu”, kaže jedan borac iz Ujedinjenog Kraljevstva.

U Atmehu džihadisti žive život kakav je postojao u godinama nakon smrti proroka Muhameda, ako se tome dodaju Fejsbuk i Kaunter-strajk, zaključuje reporter Špigla.

KOMENTARIOstavite odgovor

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Neophodna polja su označena *