Sirijski hakeri srušili sajt „Njujork tajmsa“

Sirijski hakeri srušili sajt „Njujork tajmsa“

28 avgusta 2013

New York TimesVebsajt Njujork tajmsa je u kvaru zbog sajber napada koji stručnjaci pripisuju sirijskim hakerima, a i sajt Tvitera takođe je imao problema.

„Naš sajt je bio nepristupačan za naše korisnike u SAD neko vreme u utorak. Taj kvar je rezultat spoljnog napada na naš domen“, rekla je Ajlin Marfi, portparolka američkog lista.

Ona je dodala da se radi na tome da se sajt vrati u punu funkciju, ali jutros još nije bio dostupan iz SAD i davao je poruku greške.

Hakerska grupa koja sebe zove „Sirijska elektronska vojska“ (SAE) preuzela je odgovornost za ove sajber napade. Prema stručnjaku za bezbednost interneta Metu Džonsonu, „Sirijska elektronska armija“, koja je već napadala kompjuterske sisteme više medija, mogla je da izazove ovaj kvar. On je rekao da napad liči na njih.

Grupa SEA, koja podžava sirijskog vođu Bašara al Asada, napisala je na svom Tviter nalogu „mediji u kvaru“ i prikačila link sa člancima koji govore o problemima sajta Njujork tajmsa. Takođe su napravili aluziju na napad na Tviter.

Tviter je na jednom blogu naveo da je sistem imena domena imao probleme, i da je privremeno bio pogođen servis slika. I Tviter i Tajms su naveli da rešavaju ovaj napad koji je išao izgleda preko australijske kompanije koja je registrovala imena njihovih domena Melburn IT.

Ovaj sajber napad podudara se s najavama administracije SAD o mogućoj vojnoj intervenciji u Siriji zbog navoda o tome da su vlasti upotrebile hemijsko oružje 21. avgusta u predgrađu Damaska.

Grupa Sirijska elketronska armija, koja napada naloge koje smatra da podržavaju sirijske pobunjenike, već je poslednjih meseci izvršila sajber napade na Tviter nalog američke novinske agencije Ašošiejted pres, sa lažnim tvitom da je predsednik Barak Obama povređen u dve eksplozije u Beloj kući.

Takođe su bili napadnuti foto servis agencije Frans pres, kao i društvene mreže BBC-ja, Al Džazire, Fajnenšel tajmsa i Gardijana. Na svom sajtu SEA navodi da brani „sirijski arapski narod“ protiv „kampanja koje se vode u arapskim i zapadnim medijima“.

KOMENTARIOstavite odgovor

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Neophodna polja su označena *