Sirijski pobunjenici prelaze na stranu Al-Kaide

Sirijski pobunjenici prelaze na stranu Al-Kaide

20 septembra 2013

syria_rebelsNa severu i istoku Sirije nekoliko stotina pobunjenika priključilo se organizacijama koje su povezane sa Al Kidom, saopštila je britanska agencija Rojters.

„To je znak da uticaj radikalnih grupa i dalje raste. Taj region može da se nađe u rukama mudžahedina. To može postati tendencija“ – izjavio je agenciji neimenovani predstavnik pobunjenika u gradu Raka na istoku Sirije.

Rojters tvrdi da su proteklih dana dve „brigade“ opozicije, koje dejstvuju u provinciji Raka, objavile da u potpunosti pristupaju formaciji „Džebhat an-Nusra“ („Front pobede“) koji se smatra „filijalom“ Al Kaide.

Pobunjenici su na YouTube postavili video na kojem se vidi jedna kolona bojovnika sa crnim zastavama Al Kaide na vozilima sa mitraljezima.

Odredi bojovnika su se priključili i drugoj organizaciji koja je povezana sa Al Kaidom – „Islamskoj državi Iraka i Levanta“.

Analitičari smatraju da pobunjenici pristupaju filijalama Al Kaide zbog njihove veće vojne moći nego što imaju prozapadne opozicione formacije.

KOMENTARIOstavite odgovor

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Neophodna polja su označena *