Sirijsko hemijsko oružje završiće u Albaniji!?

Sirijsko hemijsko oružje završiće u Albaniji!?

1 novembra 2013

A general view of Bushehr nuclear power plantU Siriji je završena prva faza hemijskog razoružanja. Tamo je uništena oprema za proizvodnju otrovnih materija. Sad se pred svetsku zajednicu postavlja pitanje – gde uništiti arsenal koji je Damask stvorio? Otrovne materije će najverovatnije biti utilizovane u Albaniji pod rukovodstvom Belgije ili Francuske. Ni Rusija neće ostati po strani. Moskva u ove svrhe može izdvojiti 2 miliona dolara.

Sirija više ne može da proizvodi hemijsko oružje. Zemlja je ispunila prvu tačku programa – do 1. novembra je uništila svu opremu za proizvodnju otrovnih materija i transportna sredstva koja su bila u upotrebi radi prevoza hemijskog oružja. Informacije koje je očekivao ceo svet saopštio je predstavnik Organizacije za zabranu hemijskog oružja (OZHO) Kristijan Šartje. Sirija ispunjava sve potrebne obaveze, zato će zapadnim zemljama biti teško da je prekore za nepoštovanje dogovora, smatra stručnjak za probleme Centralne Azije Semjon Bagdasarov:

„Biće praktično nemoguće optužiti zvanični Damask, zato što sirijsko rukovodstvo preduzima mere za uništavanje hemijskog oružja.“

Sad svetske velesile treba da reše glavno pitanje – gde uništiti arsenal koji je Damask stvorio. Do 15. novembra treba utilizovati hiljadu trista kilograma otrovnih materija. Nije moguće da se to učini u Siriji zbog konflikta koji još uvek traje. Vlada zemlje nema ništa protiv izvoza hemijskog oružja van granica zemlje, ali samo pod uslovom da ne bude predato Sjedinjenim Državama. Istina, nijedna zemlja nije izrazila želju da prihvati uništavanje otrovnih materija.

Kako saznajemo, hemijsko oružje će najverovatnije biti odveženo u Albaniju. Kao prvo, Tirana koja se skoro u potpunosti orijentiše na SAD teško da će odbiti Vašington. Kao drugo, Albancima obećavaju dobro finansiranje. Osim toga, zemlja već ima slično iskustvo. Pre šest godina lokalne vlasti su završile prvi u svetskoj istoriji proces potpunog hemijskog razoružanja uz pomoć Nemačke, Švajcarske i SAD. Tirana je 2007. godine uništila oko 16 tona iprita i drugih otrovnih materija koje su proizvedene još u vreme diktatora Envera Hodže, kaže hamičar Bjorn Arne Džonson koji se preko 30 godina bavi problemima hemijskog oružja:

„Albanija je nedavno utilizovala hemijsko oružje, to je prošlo uspešno. Zbog toga je ona pretendent s najviše šansi među svim ostalim zemljama. Naravno, može biti i drugih zemalja, koje su bolje pripremljene, s razvijenijom infrastrukturom. Razume se, to je opasno, ali smatram da će se pratiti bezbednost na ovim mestima. Osim toga, znamo te procedure. Pošto postoje mesta gde to bezbedno može da se učini ne treba da se plašimo. To nije tako komplikovano kao što nam se u početku činilo.“

Američke novine pišu da će Albaniji u utilizaciji sirijskog hemijskog oružja možda pomoći Belgija ili Francuska. Zajedno s ovim zemljama se rešava još jedno pitanje – transporta otrovnih materija, nastavlja Bjorn Arne Džonson:

„Ranije smo hteli da hemijsko oružje u Albaniju transportujemo brodom. Međutim, Švedska je izjavila da može da ga dopremi avionom. Čini mi se da neće biti teško da se hemijsko oružje pošalje iz Sirije u Albaniju na taj način. Ne treba da prolazite kroz druge zemlje. A ako se vozi preko Norveške, kako je ranije planirano, pojaviće se ovaj problem. Ne mislim da ćemo dobiti dozvolu za ovo.“

Ni Moskva neće ostati po strani. Zajedno s desetinama drugih zemalja Rusija će, kako se očekuje, za operaciju utilizacije hemijskog oružja izdvojiti oko dva miliona dolara. Takođe će obezbediti transport za prevoz sirijskog arsenala.

(Glas Rusije)

KOMENTARIOstavite odgovor

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Neophodna polja su označena *