Sirijsko ratište vrvi oružjem iz BiH

Sirijsko ratište vrvi oružjem iz BiH

16 decembra 2013

syria4Najveći kupac naoružanja i vojne opreme od fabrike „Pobjeda-Rudet“ iz Goražda u prošloj godini bila je turska firma „Feride Kirlioglu Patlayici Madde Ticareti „, a najveći dio tog oružja završio je na sirijskom ratištu.

Prema podacima do kojih je došao „Glas Srpske“, „Feride Kirlioglu“ je skoro jedina firma koja je u toku prošle godine od „Pobjede-Rudet“ kupila robu posebne namjene u višemilionskim količinama.

Informacije kojima raspolažu bezbednosne agencije u BiH, kako saznajemo, pokazuju da je većina tog, ali i prometa oružja drugih preduzeća iz BiH namenjena svetskim ratnim zonama.

Turskoj firmi lani je odobrena kupovina 18.200.000 električnih detonatora, 15.000.000 inicirajućih cevčica i 10.100.000 inicirajućih kapisli. Tu je i 2.800.000 neelektričnih detonatora, te po jedan milion površinskih konektora i neelektričnih inicijalnih sistema.

„Feride Kirlioglu“ bila je jedan od najvećih kupaca robe sa zajedničke vojne liste i 2011. i 2010. godine od „Pobjede-Rudet“, a nedavno je ušla i u vlasništvo te fabrike.

– Društvo „Feride Kirlioglu“, putem vanredne aukcije održane 1. novembra u Sarajevskoj berzi, steklo je 20 odsto akcija „Pobjede-Rudet“ – navedeno je.

Ta transakcija iznosila je 4.885.326 KM, a „Feride Kirlioglu“, kao i „Pobjeda-Rudet“, proizvodi i izvozi eksploziv, municiju i pirotehničke materijale.

Izvor „Glasa Srpske“ blizak bezbednosnim agencijama BiH kaže da postoje saznanja da oko 80 odsto sveg naoružanja koje izađe iz BiH završi u islamskim zemljama.

Dodao je da je istraga u BiH o švercu i netransparentnom uništavanju viška naoružanja stigla tek do 2004. godine, a da će istražni organi posebno mnogo posla imati sa švercom u poslednjih nekoliko godina.

(Glas Srpske – Banja Luka)

KOMENTARIOstavite odgovor

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Neophodna polja su označena *