„SIROMAŠNA“ JULIJA TIMOŠENKO: Bivša premijerka Ukrajine prijavila samo stan od 60 kvadrata

„SIROMAŠNA“ JULIJA TIMOŠENKO: Bivša premijerka Ukrajine prijavila samo stan od 60 kvadrata

1 aprila 2014

Yulia TymoshenkoNekadašnja premijerka Ukrajine, osuđena i pre vremena puštena iz zatvora, svojevremeno jedna od najbogatijih poslovnih žena u Ukrajini, Julija Timošenko, prijavila je Centralnoj izbornoj komisiji skromnu imovinsku kartu u kojoj je navela da poseduje samo stan od 59,4 kvadratna metra.

Vođa partije “Otadžbina”, osuđena je na sedam godina zatvora 2011. godine zbog zloupotrebe službenog položaja kada je dve godine pre toga potpisala gasni ugovor s Rusijom.

Ona je navela da je u 2013. godini ostvarila prihod od 180.000 ukrajinskih hrivni, što odgovara sumi od 570.000 rublji, ili oko 11.000 evra, prenela je ruska agencija Itar-tas s.

Timošenkova je odlukom parlamenta puštena pre vremena iz zatvora u februaru, a prijavila je kandidaturu na vanrednim predsedničkim izborima 25. maja.

Ona je bila premijer Ukrajine od februara do septembra 2005. godine i ponovno izabrana na istu funkciju decembra 2007. godine i tu bila do marta 2010. godine, navodi ruska agencija.

Podsećamo, nedavno je britanski dnevnik “Independent” objavio je da je istraga koju je sprovela jedna londonska advokatska kancelarija pokazala da su liderka ukrajinske opozicije Julija Timošenko i članovi njene porodice navodno na desetinama bankarskih računa imali milione dolara.

Advokat Timošenkove, Sergej Vlasenko, demantovao je te navode, tvrdeći da je reč o “velikom prljavom propagandnom ratu” protiv bivše premijerke, za koju se očekuje da će se kandidovati na predstojećim predsedničkim izborima u Ukrajini, predviđenim za maj.

“Independent” je imao uvid u izveštaj istražitelja advokateske kancelarije Lorensa Grejema, u kojem je navedeno da su Timošenkova i članovi njene porodice bili povezani s 278 računa u 26 zemalja, od kojih je 85 bilo u britanskim bankama.

Većina tih računa je u međuvremenu zatvorena i ostalo ih je svega 13, navedeno je u izveštaju.

Istraga je bila otvorena u martu prošle godine, na zahtev tadašnje ukrajinske vlade predsednika Viktora Janukoviča da se uđe u trag 200 miliona dolara koje su, navodno, nezakonito pribavili, između ostalih, Timošenkova i Pavlo Lazarenko, takođe bivši ukrajinski premijer.

Novac je, navodno, nestao sredinom 1990-ih godina, u vreme kada je Timošenkova bila na čelu Ujedinjenog energetskog sistema (UES), kojem je Lazarenko, tadašnji predsednik vlade u Kijevu, obezbedio monopol na uvoz ruskog gasa.

Te optužbe nisu povezane sa onima za proneveru za koje je Timošenkova kasnije osuđena na zatvorsku kaznu.

Londonski list navodi i da je Lazarenko 2004. godine u SAD osuđen na osam godina zatvora zbog pranja novca, krađe i nezakonitog prebacivanja novca na račune u inostranstvu, ali da je američko tužilaštvo odbacilo optužbe protiv Timošenkove zbog nedostatka dokaza.

Vlasenko je odbacio te navode i rekao da Timošenkova nije učestvovala ni u kakvim trgovinskim aktivnostima otkad je 1997. godine postala političarka.

“To je laž, to nije istina… Ona nema nikakvu imovinu, nikakva sredstva, nikakve račune u SAD, Velikoj Britaniji i Švajcarskoj”, rekao je advokat “Independentu”.

Naručena istraga je, prema njegovim rečima, falsifikovana i sponzorisao ju je Janukovičev režim kako bi Timošenkova bila diskreditovana.

KOMENTARIOstavite odgovor

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Neophodna polja su označena *