СИРСКИ У СТРАШНОЈ ДИЛЕМИ

SIRSKI U STRAŠNOJ DILEMI

24 juna 2024

MNOGI ukrajinski vojnici okupili su se severno od Harkova i čekaju da ukrajinski glavnokomandujući Sirski donese odluku gde da se postroje.

Ruski mediji javljaju da ukrajinske oružane snage, uprkos ponovljenim kontranapadima, nemaju ofanzivnu moć potrebnu za probijanje ruske odbrambene linije u blizini grada Volčanska u Harkovu.Čini se da je to rekao penzionisani pukovnik Donjecke Narodne Republike (LNR) Andrej Maročko.

Čuli smo kako ukrajinski oficiri govore da im je potreban duplo veći broj vojnika kako bi ukrajinska vojska mogla da odgovori na operativno-taktičku situaciju na ovom sektoru fronta“, rekao je Marotsko.

RUSI NASTAVLJAJU DA TERAJU UKRAJINCE IZ GRADA

Kako smo vas nedavno obavestili, poslednjih dana vode se žestoke borbe u gradu Volčansku. Rusi trenutno pokušavaju da proteraju poslednjeg ukrajinskog vojnika koji je ostao na teritoriji grada.

Ukrajinci pokušavaju da evakuišu ranjene vojnike unutar grada, uglavnom tokom noći, ali im ruska artiljerija veoma otežava napore. Izveštaji na internetu opisuju da je u protekla 24 sata artiljerijska vatra ruske vojske gađala ukrajinske vatrene položaje u oblasti Volčanska i oblasti obližnjeg sela Lipci.

Severno od Harkova, ukrajinska vojska je navodno okupila velike snage ljudi koji čekaju dalja uputstva o tome kako da se kreću na bojnom polju.

Ruski mediji nas obaveštavaju da je reč o ogromnoj formaciji od najmanje 20 različitih brigada, među kojima su neke od najboljih jedinica ukrajinske vojske u ovom trenutku. Čini se da Ukrajincima, iako im nedostaje ljudstva na frontu, više ne nedostaje rezervi.

Ukrajinski načelnik generalštaba ukrajinskih oružanih snaga Oleksandr Sirski je u velikoj dilemi: da iskoristi ove rezerve da pokuša da napreduje na Harkov protiv ruskih snaga, ili da izdvoji ove rezerve i naredi delimično povlačenje iz Volčanska?

Prema mišljenju stručnjaka, Sirski mora da rizikuje i da izabere jednu od ove dve opcije. Ako ništa ne preduzme, ukrajinski vojnici koji se trenutno nalaze u Volčansku biće desetkovani, pošto su Rusi već započeli teško bombardovanje.

Nedavno smo prvi put videli upotrebu ruske bombe FAB-3000 od 3 tone u ovom sektoru fronta, a odmah zatim, dan kasnije, i drugu.

RUSKA VOJSKA ZAUZELA ŠUMI

– Ruske trupe su zauzele Šumi, rekao je ruski izvor koji radi za Glavnu obaveštajnu upravu Rusije (GUR), prema sajtovima društvenih medija.

Ranije danas, zamenik predsednika Odbora za nacionalnu bezbednost ukrajinskog parlamenta (Vrhovne rade), poslanica Marijana Bezula, obratila se aktuelnim borbama za Šumi, okrivljujući za poraz komandanta sektora i vrhovnog komandanta Oružanih snaga Ukrajine Sirkskog.

– Ruske trupe su blizu puta koji vodi ka Torecku, dodala je ona.

Osim toga, ruska vojska nastavlja da napada Seversk, napredujući na istočni deo naselja iz pravca Majorska.

Napadi ruske vojske na frontu se pojačavaju, ali i vazdušni, a to može biti znak da se upravo odvijaju pripreme za veliki ruski napad, sa ciljem da se od sada zabrani svaka ofanzivna inicijativa Ukrajinaca.

(oruzjeonline.com)

KOMENTARIJedan komentar

  1. milorad5 says:

    to su im sve rezerve i verovatno su već krenuli u kontranapad,nemaju oni goriva i akmiona da se šetaju okolo ko na pikniku...isprepadali su se u kijevu da harkov ne padne u brzom prodoru i u panici su poslali sve rezerve tamo na gomilu,tako je to kad barska plesačica vodi armiju...ako ih rusi nagaze iz vazduha na gomili olešiće ih a olešiće ih ionako kad krenu u kontra napad...prodor prema harkovu je bio diverzija ali opasna diverzija jer je izvršena sa jakim snagama,ne toliko jakim da vode dugoročnu ofanzivu ali dovoljno jakim da ako ukri MORAJU nešto da preduzmu...ukri su vberovarno već krenuli u kontra napad ali pretpostavljam da će rusi lagano elastičnom odbranom da se pivuku i da ih iskrvare udarima art,i avijacije jer sad NISU ukri u rovovima,takodje ako reše da vrate snage i rasprše ih, rusi su na oprezu i traže ih, i verovatno će im nanaeti odredjene gubitke dok se kreću...stvarno su ukri u očajnoj situaciji i taktički is trateški,u ovakvim igrama mačke i miša nije toliko bitna količina ljudstva nego kontrola vazduha i manevar a ukri nemaju ni jedno ni drugo...takodje sda će se pojačati pritisak na južnom delu fronta jer tamo je glavnina ruskih snaga i ukri to znaju,ali neznaju koliko je reezervi nagomilano prema harkovu i zato su u panici...ŠTA AKO tamo ima 100.000 rusa a vrlo verovatno ih i ima...bacaj ih rusi po livadama levo desno ko budale a to košta...još ih klackaju ali ne dugo..mislim da udar uskoro počinje,sad se čeka potez ukra a oni ne mogu da budu na TRI STRANE istovremen sa rezervama jer ih nemaju dovoljno...ne jure oni džabe ljude po ulicama da ih utrpaju u uniformu i kao što rekoh čeka se potez ukra koji će odlučiti sa koje strane će im rusi zavaliti šamarčinu jer rusi na sva tri moguća pravaca udara iamju podjednako jake snage spremne popunjene i snabdevene...vrlo mračno za ukre šta god da urade negde će najeb.

Ostavite odgovor

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Neophodna polja su označena *