СИТУАЦИЈА ИЗМИЧЕ КОНТРОЛИ! Америка за само 24 сата СПРЕМНА ДА НАПАДНЕ Сирију

SITUACIJA IZMIČE KONTROLI! Amerika za samo 24 sata SPREMNA DA NAPADNE Siriju

30 avgusta 2018

Sjedinjene Američke Države i njihovi saveznici mogle bi da povećaju raketne kapacitete za napad na Siriju za samo jedan dan, izjavila je portparolka Ministarstva spoljnih poslova Rusije Marija Zaharova.

„Američki razarač ’Ros‘ naoružan sa 28 ’tomahavka‘ i ranije je više puta ulazio u zonu efikasne primene raketa na Siriju iz voda Sredozemnog mora. Što se tiče drugog američkog broda iste klase, ’Salivansa‘, on je nakon izveštaja medija o povećavanju mogućnosti SAD za izvođenje napada na Siriju, požurio da napusti taj deo Persijskog zaliva, iz kojeg bi garantovano mogao da pogodi ciljeve u Siriji. Međutim, kada je američka vojska demantovala informacije, zaboravila je da pomene da oni mogu da povećaju raketne kapacitete za izvođenje napada na Siriju za samo jedan dan“, objasnila je Zaharova na brifingu.Prema njenim rečima, trenutno se udarna grupa Sjedinjenih Američkih Država, Francuske i Velike Britanije sastoji od strateške i taktičke avijacije u Jordanu, Kuvajtu i na Kritu i ima oko 70 nosača, oko 380 krstarećih raketa vazdušnog baziranja, kao i dva američka razarača „Karni“ i „Ros“, od kojih svaki ima po 28 „tomahavka“.

Ranije je Pentagon demantovao izjave Ministarstva odbrane Rusije, da Sjedinjene Američke Države koncentrišu snage u Siriji za izvođenje raketnog napada.

Govoreći o mogućem hemijskom napadu u Siriji, Zaharova je rekla da bi napad koji zapadne zemlje pripremaju u Siriji, nakon mogućeg insceniranja sa upotrebom hemijskog oružja, doveo do nepredvidivih posledica.

„To bi bio najteži udarac ne samo za rešavanje situacije u Siriji, već i za globalnu bezbednost. Posledice igara s vatrom su nepredvidive i one neće svaki put ostati nekažnjene“, istakla je Zaharova, govoreći o pripremi hemijskog incidenta u Siriji i mogućeg napada zapadnih zemalja na tu zemlju.

Ona je podsetila da Sjedinjene Američke Države i njihovi zapadni saveznici „ponovo prete Siriji oružanom agresijom“. „Sve ovo se radi bez trunke stida, bez nivelisanja i davanja tome civilizovani karakter, koriste se stari obrasci“, istakla je Zaharova.

Predstavnik Ministarstva spoljnih poslova objasnila je da se „prvo čuju preventivne izjave zvaničnika, da bi režim Bašara Asada navodno mogao da upotrebi hemijsko oružje i da je to hitno potrebno sprečiti, a zatim se može očekivati hemijska provokacija ili sa realnom upotrebom otrovnih supstanci, ili insceniranjem hemijskog napada“.

„Završna faza će biti raketno-bombaški napad na sirijske vojne i druge ciljeve. Ovaj proces je već započeo. Planirano je da se sve ovo sočno izrežira u medijima“, kazala je Zaharova.

Zaharova je istakla da Damask nema mogućnost da koristi hemijsko oružje, jer je čitav arsenal uništen i da je to učinjeno pod međunarodnom kontrolom.

Poslednjih dana situacija oko Sirije postala je napetija. Portparol Ministarstva odbrane Rusije general-major Igor Konašenkov izjavio je da teroristi grupe Hajat Tahrir el Šam pripremaju provokaciju, kako bi optužili Damask za upotrebu hemijskog oružja protiv civila u provinciji Idlib u Siriji.

Zaharova je navela i da Rusija nema nikakve skrivene namere u Siriji.

„Rusija dosledno deluje u interesu mira u Siriji. Mi u ovoj zemlji nemamo nikakve skrivene namere. Nastavićemo da pratimo ovu politiku za dobrobit sirijskog naroda i očuvanje Sirije kao suverene države, bez obzira da li ćemo na tom putu sresti mnogo ili malo istomišljenika“, istakla je portparolka ruskog Ministarstva.

Ona je dodala i da su u Siriji stvoreni preduslovi za kvalitativnu promenu situacije nabolje, konačne likvidacije terorista na teritoriji zemlje i početak političkog procesa.

„Prema ruskim procenama, u Siriji su stvoreni uslovi za kvalitativnu promenu situacije nabolje, konačnu likvidaciju terorista na teritoriji zemlje, početak stvarnog političkog procesa, revitalizaciju političke aktivnosti i povratak izbeglica i interno raseljenih lica u domovinu“, saopštila je Zaharova na redovnom brifingu.

Ona je navela da Moskva želi da njeni partneri u Siriji deluju odlučnije u borbi protiv terorizma i problemu izbeglica.

(Sputnjik)

KOMENTARI8 komentara

 1. padre says:

  Amerika za 24 sata nije spremna ni pošteno da prdne!

  • Zoran says:

   Da, ali Rusija ceka samo da je ovi napadnu pa da se brani. To tako ne ide.

   • Miraš says:

    Ne može u isto vreme da se postigne da slobodne teritorije Sirije rastu i da postoji direktan sukob SAD-Rusija! Rusija u Siriji uspešno radi na tome da teritorije pod kontrolom SAA rastu i istovremeno vodi računa da se ne dogodi njenom krivicom direktan sukob izmedju vojnih snaga Rusije i SAD. Jasno je da indirektno jesu u ratu. Direktan sukob SAD-Rusija ako bo se desio na prostoru Sirije tek koliko bi onda bilo sirijskih žrtava?

 2. DUSKO says:

  DA LI SI CUO DA IH JE RUSIJA UPOZORILA DA CE UPOTREBITI NUKLEARNO TAKTICKO NAORUZANJE !!!

 3. milorad says:

  hvata ih panika jer u idlibu su SVI komadanti ISIS itd. organizacija, zajedno sa verovatno odredjenim brojem "stranih savetnika", verovatno engleza i oni ne smeju da dozvole zarobljavanje svedoka i to OPASNIH svedoka koji su uz to STRANCI i nemaju niakve veze sa nekom navodnom demokratskom pobunom sirijaca protiv "režima asada". U pitanju su plaćeničke trupe iz inostranstva i oni su sada opkoljeni.Ne bih se začudio da tomahavci u stvari pogode štabove ISIS i da je ova iscenavcija u stvari nesvesno SAMOUBISTVO i ISIS vrha i belih šle,mova, mogu da se kladim da će amerikanci u stvari da žestoko udare po njima pre svega, pravdajući to greškom u navigaciji:)

 4. Dane Radakovic says:

  a deje ruski S 400 i podmornice moze se i potopiti borbeni brod za siriju putin sve daje

 5. Dr.Drkar says:

  Amerikanci su veoma nervozni jer oni ne vole kada neka država duže vreme nije demokratska i ne poštuje ljudska prava i zato pokušava na sve moguće načine da oslobodi Sirijce i besplatno im pokloni demokratiju, razvije im privredu i tehnološki ih digne da sutra mogu da proizvode leteće tanjire, iako to može da dovede do 3.sv.rata jer Rusija želi da Sirija ostane pod autoritativnim Asadom, ali kauboji jednostavno imaju princip da ljudi moraju da imaju demokratiju i da budu slobodni :-)))

  • Popara Dorcol says:

   Zaboravio si da pises pravoslovno , ispred reci demokratija, treba da se napise, americka demokratija, jer ta demokratija Moze se dokazati. Pogledajmo, indijance, meksikance, crnce, iracame.....

Ostavite odgovor

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Neophodna polja su označena *