СИТУАЦИЈА ИЗМИЧЕ КОНТРОЛИ: Окршај три нуклеарне силе у Сирији

SITUACIJA IZMIČE KONTROLI: Okršaj tri nuklearne sile u Siriji

21 juna 2017

Na teritoriji Sirije se sve više bliži trenutak kada će se sukobiti koalicije predvođene trima nuklearnim silama – Amerikom, koja podržava pobunjenike, i Rusijom i Iranom koji podržavaju sirijskog predsednika Bašara al Asada.

Prošlog vikenda, četvrti put u mesec dana došlo je do sukoba između sirijske državne vojske i koalicije koju predvodi SAD. Rušenje sirijskog vojnog aviona od strane SAD je samo jedan u nizu sve učestalijih incidenata u Siriji koji prete da dovedu do širenja konflikta na region, ali i dalje.

Američki vojni zvaničnici rekli su u nedelju da su sirijske snage napale selo Džadin, zapadno od Rake. U udaru su navodno ranjeni članovi Sirijskih demokratskih snaga – čiji arapski i kurdski borci čine važne saveznike SAD u borbi protiv Islamske države.

Vojni avioni SAD su navodno odbili napade sirijske vojske, ali je sirijski avion SU-22 ponovo počeo da bombarduje pobunjenike bez upozorenja, rekli su američki zvaničnici.

Američka vojska je navodno pokušala da kontaktira sirijski avion, ali bezuspešno, nakon čega ju je „u skladu sa vojnim pravilima“ srušila.

Prethodno su se koalicija koju predvodi SAD sukobljavala sa Asadovom vojskom u jugoistočnom delu Sirije, naročito u oblasti Al Tanf, blizu granice sa Irakom.

Nakon tih okršaja, SAD su saopštile da ne žele da se bore protiv sirijskog režima, Rusije niti prorežimskih snaga njihovih saveznika, ali da se neće ustručavati da „brani koaliciju i svoje partnere od bilo kakvih pretnji“.

Sve dublje u konflikte

Uprkos tome, čini se da se SAD, Iran i Rusija bliže ulasku u dublje konflikte.

Rusija daje vazdušnu podršku Asadu od 2015. godine i ovog meseca je napala borce koje podržava SAD koji su napali borce koje podržava Iran.

Nakon rušenja sirijskog aviona, Rusija je saopštila da će svi avioni međunarodne koalicije koju predvode SAD, a koji lete zapadno od Eufrata „će biti posmatrani“ i „smatrani metama“ ruske protivvazdušne odbrane u Siriji.

SAD su saopštile da će prerasporediti svoje letelice na nebu Sirije kako bi obezbedile bezbednost u svojim operacijama protiv Islamske države, ali Pentagon je rekao i da će se američki piloti braniti ako ih Rusi napadnu.

Događaji u Siriji su u protekla dva dana dodatno zakomplikovani nakon što je Iran odlučio da se aktivnije uključi u sukob. Iran je gađao balističkim raketama položaje ekstremista Islamske države u Siriji.

Portparol Revolucionarne garde Ramazan Šarif izjavio je za AP da su „lokalni izvori i snimak drona potvrdili da su rakete pogodile ciljeve“.

Šarif je rekao da ispaljivanje rakete odražava „vojnu moć“ Irana, ali je istakao da Teheran nema nameru da započne novi rat.

Odmazda za napad u Teheranu

Iran je napade navodno sproveo kao odmazdu za teroristički napad u Teheranu ranije ovog meseca kada je poginulo 18 osoba. Međutim, analitičari kažu da je cilj Irana i da upozori SAD, Saudijsku Arabiju i Izrael. Iran često optužuje ove države da podržavaju sunitske teroriste Islamske države.

Oblast Al Tanf gde najčešće dolazi do okršaja, od strateške je važnosti za Asada i Iran jer može da obezbedi Teheranu vezu za selidbu vojske i opreme kroz Irak do Sirije i Libana. Prisustvo koalicije koju predvode SAD u oblasti Al Tanf je navodno da spreči otvaranje te rute.

Javnost u SAD sve više strahuje od sukoba SAD i Irana, naročito nakon što je objavljeno da zvaničnici Bele kuće žele da povećaju prisustvo vojske u Siriji i da se „snažnije suoče sa Iranom“.

SAD i Iran podržavaju i zaraćene strane u Jemenu. SAD podržavaju Saudijsku Arabiju koja predvodi koaliciju u borbi protiv pobunjenika Huta, koje podržava Iran.

(Blic)

KOMENTARIJedan komentar

  1. goran says:

    A sta ako je napad u Teheranu delo Mosada? Da nece mozda Iran da gadja Tel Aviv? Malo morgen. Iran vodi licemernu politiku. Kukavicku.

Ostavite odgovor

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Neophodna polja su označena *