СИТУАЦИЈА ЈЕ НАПЕТА: Пљуште оптужбе између Француске и Велике Британије

SITUACIJA JE NAPETA: Pljušte optužbe između Francuske i Velike Britanije

30 novembra 2021

Nakon što je 27 ljudi izgubilo život prošle srede pokušavajući da pređu kanal Lamanš, dve zemlje, koje su već u sukobu oko post-Bregzit aranžmana, optužuju jedna drugu da ne čine dovoljno na kontroli migracija.Francuska je za razgovare sa Velikom Britanijom o izbeglicama pod uslovom da je London spreman za ozbiljne razgovore, poručio je danas ministar unutrašnjih poslova Francuske Žeral Darmanen i pozvao britansku vladu da bude manje atraktivna za izbeglice koje traže zaposlenje.

Darmanen je na konferenciji za novinare takođe rekao da će premijer Francuske Žan Kasteks sutra poslati pismo britanskom premijeru Borisu Džonsonu sa detaljnim zahtevima Francuske, prenosi Rojters.

– Francuska vlada je spremna da nastavi razgovore sa britanskim vlastima ako više ne bude dvoumljenja – rekao je Darmanen.

Zbog produbljivanja spornih pitanja, Francuska je otkazala poziv britanskoj ministarki unutrašnjih poslova Priti Patel koja je u nedelju trebalo da prisustvuje sastanku sa kolegama iz Evrope na temu aktuelne situacije sa izbeglicama.

Upitan o britanskom predlogu zajedničkih patrola koje bi trebalo da sprečavaju ilegalni prevoz izbeglica preko Lamanša, Darmanen je upitao:

– Da li vi možete da zamislite francuske policajce na britanskim plažama? Mi nismo podizvođači koje angažuje britanska vlada. To što je Britanija ekonomski privlačna za izbeglice je bez sumnje glavni razlog za situaciju sa kojom se suočavamo – ocenio je francuski ministar unutrašnjih poslova.

KOMENTARI2 komentara

  1. Srbski vitez says:

    Počeli su skotovi i međusobno da se glođu! Ako, ako, i vreme je bilo. Samo, ovo još nije ništa naspram onog što će tek da bude! Hijene, šakali i ostala krvoločna bagra polako počinje da pokazuje svoje pravo lice...lice zla i propasti!

  2. Beli Orao says:

    Šta ono pričate EU , da se nikada više neće zakačiti Francuska i Engleska ili Francuska i Njemačka ? Kad se interesi ne poklope još će da zaratuju ! Da se pirgavi ne podnose sa Švabama a već je poznato , sve je isto samo lažna građevina se trese iz temelja , da Bog da se srušila jer baš ta bagra nam je dosta nevolja donijela !!!

Ostavite odgovor

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Neophodna polja su označena *