Ситуација на Косову данас пред Саветом безбедности

Situacija na Kosovu danas pred Savetom bezbednosti

16 maja 2017

SAVET bezbednosti UN danas će održati sednicu o situaciji na Kosovu na kojoj će Srbiju predstavljati ministarka pravde Nela Kuburović. Ona će, kako se očekuje, poručiti da je Srbija posvećena nastavku dijaloga s Prištinom, ali neće ostati nema na pretnje koje dolaze od albanskih lidera i velikoalbanskih lobista.

Na sednici će biti razmatran redovni tromesečni izveštaj generalnog sekretara UN Antonija Guteresa, koji je izrazio zabrinutost zbog zategnutih odnosa Beograda i Prištine.

Sednica se održava u atmosferi velikih napetosti zbog učestalih priča o „velikoj Albaniji“ koje dolaze od pojedinih albanskih lidera i u kojima već danima prednjači bivši vođa OVK Ramuš Haradinaj.

Istovremeno, na sve zapaljiviju retoriku, iz Brisela i dalje stižu samo uopštene ocene.

– Izjave koje mogu da se protumače kao političko mešanje u susedne zemlje nisu od pomoći u izgradnji dobrosusedskih odnosa i izlažu region riziku eskalatorne retorike – odgovorila je, za „Novosti“, na pitanje upućeno Federiki Mogerini o situaciji na KiM, njen portparol Maja Kocijančič.

Na poslednje istupe Haradinaja, koji je zapretio da će ukoliko Vašingoton to ne učini, Priština sama „završiti posao“ sa Srbima, ministar Rasim Ljajić rekao je da je to problem Evropske unije i međunarodne zajednice, koja mora reagovati na ovakvu vrstu radikalizma.

KOMENTARIJedan komentar

  1. Za Srbiju says:

    Rešiće to EU i NATO na način koji su već pokazali 1995.g. u Bljesku i Oluji.

Ostavite odgovor

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Neophodna polja su označena *