СИТУАЦИЈА СЕ ЗАОШТРАВА: Американци шаљу тенкове на Балтик, Путин гомила ракете на Криму

SITUACIJA SE ZAOŠTRAVA: Amerikanci šalju tenkove na Baltik, Putin gomila rakete na Krimu

9 marta 2015

RUSKO_620x0 7685876Rusija je značajno povećala svoje vojne kapacitete na Krimu od pripajanja tog poluostrva u martu prošle godine i pretvara ga u „platformu za projekciju svoje moći“, izjavio je danas glavnokomandujući NATO za Evropu, američki general Filip Bridlav.

„Ono što možemo da vidimo na delu se najbolje može opisati kao militarizacija Krima“, rekao je Bridlav u intervjuu za ukrajinsku televiziju 1+1, a prenela je agencija AFP.

„Oni su tamo dopremili vazduhoplovne kapacitete, povećali su kapacitete vojne mornarice, dopremili su veoma moderne odbrambene sisteme zemlja-vazduh koji pokrivaju oko 40 odsto površine Crnog mora, kao i veoma sofisticirane odbrambene sisteme koji imaju domet gotovo nad čitavim Crnim morem“, istakao je američki general.

Rusija je pripojila Krim nakon što je na to poluostrvo poslala svoje vojnike krajem februara 2014. Kasnije je organizovan referendum, na kojem je ogromna većina građana podržala pripajanje Rusiji.

AMERIKANCI POSLALI TENKOVE NA BALTIK

Sjedinjene Države poslale su više od 100 komada teške vojne opreme, tenkova i drugih borbenih vozila u tri bivše sovjetske baltičke republike kako bi ojačale njihove odbrambene kapacitete i odvratile Ruse od eventualnih pretnji, rekao je u ponedeljak u Rigi američki general Džon O’Konor.

„Svrha isporuke u Rigu je da se pokaže naša odlučnost ruskom predsedniku Vladimiru Putinu i Rusiji da možemo udružiti snage“, rekao je general zadužen za prevoz opreme.

Tenkovi Abrams, borbena vozila Bradley i vozila Scout Humvees ostaće u Estoniji, Latviji i Litvi koliko „bude potrebno da odvratimo Rusiju od napada“, naglasio je on.

Članice NATO-a i Europske unije od 2004., ove tri baltičke zemlje imaju slab vojni potencijal.

KOMENTARIJedan komentar

  1. marko says:

    Ovi tenkovi ne mogu se zastiti od protiv oklopnih raketa ruske armije

Ostavite odgovor

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Neophodna polja su označena *