СИТУАЦИЈА СЕ ЗАОШТРАВА: Американци шаљу тенкове на Балтик, Путин гомила ракете на Криму

СИТУАЦИЈА СЕ ЗАОШТРАВА: Американци шаљу тенкове на Балтик, Путин гомила ракете на Криму

9 марта 2015

RUSKO_620x0 7685876Русија је значајно повећала своје војне капацитете на Криму од припајања тог полуострва у марту прошле године и претвара га у „платформу за пројекцију своје моћи“, изјавио је данас главнокомандујући НАТО за Европу, амерички генерал Филип Бридлав.

„Оно што можемо да видимо на делу се најбоље може описати као милитаризација Крима“, рекао је Бридлав у интервјуу за украјинску телевизију 1+1, а пренела је агенција АФП.

„Они су тамо допремили ваздухопловне капацитете, повећали су капацитете војне морнарице, допремили су веома модерне одбрамбене системе земља-ваздух који покривају око 40 одсто површине Црног мора, као и веома софистициране одбрамбене системе који имају домет готово над читавим Црним морем“, истакао је амерички генерал.

Русија је припојила Крим након што је на то полуострво послала своје војнике крајем фебруара 2014. Касније је организован референдум, на којем је огромна већина грађана подржала припајање Русији.

АМЕРИКАНЦИ ПОСЛАЛИ ТЕНКОВЕ НА БАЛТИК

Сједињене Државе послале су више од 100 комада тешке војне опреме, тенкова и других борбених возила у три бивше совјетске балтичке републике како би ојачале њихове одбрамбене капацитете и одвратиле Русе од евентуалних претњи, рекао је у понедељак у Риги амерички генерал Џон О’Конор.

„Сврха испоруке у Ригу је да се покаже наша одлучност руском председнику Владимиру Путину и Русији да можемо удружити снаге“, рекао је генерал задужен за превоз опреме.

Тенкови Абрамс, борбена возила Bradley и возила Scout Humvees остаће у Естонији, Латвији и Литви колико „буде потребно да одвратимо Русију од напада“, нагласио је он.

Чланице НАТО-а и Еуропске уније од 2004., ове три балтичке земље имају слаб војни потенцијал.

KOMENTARIЈедан коментар

  1. marko says:

    Ovi tenkovi ne mogu se zastiti od protiv oklopnih raketa ruske armije

Оставите одговор

Ваша адреса е-поште неће бити објављена. Неопходна поља су означена *ИНТЕРМАГАЗИН НА FACEBOOK-u