SITUACIJA SE ZAOŠTRAVA: Rusi isprobali interkontinentaknu raketu i takođe prete sankcijama Zapadu

SITUACIJA SE ZAOŠTRAVA: Rusi isprobali interkontinentaknu raketu i takođe prete sankcijama Zapadu

4 marta 2014

Tan2014-3-4_16933222_1Rusko ministarstvo odbrane saopštilo je da je u regionu Astrahana vojska izvela probno lansiranje interkontinentalne balističke rakete iz sistema Topolj.

Prema rečima predstavnika za medije u Ministarstvu Igora Jegorova, raketa “RS-12M” lansirana je večeras oko 22 časa po lokalnom vremenu sa centralnog višenamenskog poligona “Kapustin Jar” nedaleko od Kaspijskog jezera, prenela je agencija “Ria novosti”.

Cilj je bio da se ispita ispravnost bojevih glava na interkontinentalnim balističkim raketama. Školsko gadjanje obavljeno je sa zadatom tačnošću i raketa je pogodila uslovni cilj na poligonu u Kazahstanu”, navedeno je u saopštenju Ministarstva.

Raketni sistem Topolj predstavlja osnovnu grupisanje strateške raketne snage ruske armije, a odlikuje ga velika pokretljivost.

Kako je za AFP neimenovani izvor iz ministarstva odbrane SAD rekao, Rusija je ranije ove sedmice obavestila SAD da će danas izvršiti probno lansiranje interkontinentalne balističke rakete.

„O tome smo obavešteni ranije ove sedmice, tako da proba nije bila neočekivana“, rekao je za francusku agenciju taj izvor koji je želeo da ostane neimenovan.

ZAPADNIM KOMPANIJAMA TREBA RUSKA NAFTA

Kada „energetski car pokaže zube“ predstavnici zapadnih vlada strahuju za sudbinu njihovih preduzeća i nabavke energenata, dok tržišta reagaju na prve zvuke ruskih čizmi rastom cena nafte, piše danas francuski list Mond.

Cena barela nafte je na njujorškoj i londonskoj berzi juče skočila na dva dolara dok je gas u više delova Evrope poskupeo dva odsto.

LUKAŠEVIĆ: UZVRATIĆEMO SANKCIJAMA

Moskva će na eventualne sankcije Vašingtona odgovoriti istom merom, saopštio je danas portparol Ministarstva spoljnih poslova Aleksandar Lukaševič.

„Moraćemo da odgovorimo. Kao i uvek u takvim situacijama koje su izazvane ishitrenim i neodgovornim radnjama, naglašavamo da to nije naš izbor“, rekao je Lukaševič, prenela je agencija Rojters.

SASTANAK KOMANDANATA RUSKE I UKRAJINSKE FLOTE

Komandant Crnomorske flote vice-admiral Aleksadr Vitko i prvi čovek Sevastopolja Aleksej Čali susreli su se večeras u komandi RM Ukrajine sa komandantom ukrajinske flote kontra-admirlalom Sergejom Gajdukom.

Čali je nešto ranije izjavio da je za sredu planiran susret sa članovima porodica jedinica ukrajinske vojske koje i daljenalaze na Krimu.

GRAĐANI U SIMFEROPOLjU ŽELE REFERENDUM O NEZAVISNOSTI

Proruski građani Krima večeras su na mitingu u Simferopolju, administrativnom centru te ukrajinske autonomne republike, zatražili da se na referendumu krajem marta izjasne o nezavisnosti te teritorije, a ne o većoj autonomiji u okviru Ukrajine.

Građani Simferopolja objasnili su da su protiv nove vlade u Kijevu, ne iz nacionalističkih razloga, već zato što žele red i stabilnost.

„U Ukrajini je vlast preuzela hunta. Mi nismo za stari režim, ali ne zelimo da podržimo vladu koja okreće leđa Rusiji“, rekla je jedna žiteljka Krima.

Referendum o statusu Krima biće održan 30. marta, kao što je i planirano, saopštio je danas predsednik parlamenta Autonomne Republike Krim Vladimir Konstantinov.

KOMENTARIOstavite odgovor

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Neophodna polja su označena *