СИТУАЦИЈА СВЕ ОЗБИЉНИЈА! КИНА ОШТРО УПОЗОРИЛА САД: Не наоружавајте Тајван, не играјте се са ватром!

SITUACIJA SVE OZBILJNIJA! KINA OŠTRO UPOZORILA SAD: Ne naoružavajte Tajvan, ne igrajte se sa vatrom!

12 jula 2019

Američki Stejt department odobrio je početkom nedelje Pentagonu moguću prodaju Tajvanu tenkova „M1A2T Abrams“, raketa „Stinger“ i prateće opreme.

Ministar spoljnih poslova Kine Vang Ji izjavio je danas SAD ne bi trebalo da se „igraju vatrom“ u vezi sa Tajvanom, nakon što je Vašington najavio da namerava da ostrvu, koje Kina smatra delom svoje teritorije, proda naoružanje vredno 2,2 milijarde dolara.Vang je tokom zvanične posete Mađarskoj takođe kazao da je njegova zemlja „ozbiljno zabrinuta“ u vezi sa planiranim boravkom tajvanske predsednice Caj Ing-ven uoči i nakon posete Karibima.

Vang je rekao da Kina traži od SAD da se pridržavaju principa „jedne Kine'“ i ne dozvole boravak zvaničnice sa Tajvana u Njujorku, kao i da Vašington treba da prekine bilo kakvu zvaničnu razmenu s ovim ostrvom.

Ona je već u Njujorku u „tranzitu“ koji će trajati dve noći, pre odlaska u posetu karipskim državama, a planirala je da održi govor na američko-tajvanskom poslovnom samitu i prisustvuje večeri sa pripadnicima zajednice Amerikanaca poreklom sa Tajvana.

(Sputnjik)

KOMENTARI2 komentara

  1. A akoM says:

    To mu ga dođe kao Kineske sankcije prema USA!Nešto kao USA sankcije Iranu!

  2. persida says:

    Dobice kauboji po prstima, Kinezi nisu jajare kao Rusi, vode se principima starim hiljadu godina. Zapocinju rat samo kad znaju da su ga vec dobili. Novi vladari planete.

Ostavite odgovor

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Neophodna polja su označena *