“Сиве еминенције” моћи над Европом и Балканом

“Sive eminencije” moći nad Evropom i Balkanom

14 maja 2017

Piše: Tomislav Kresović

Lihvari naših života

Ruski akademik i istoričar Andrej Fursov iznosi ne baš “svetlu“ budućnost za Evropu i posebno Balkan. Evropom i Balkanom kao i globalnim svetskim poretkom kako kaže akademik Fursov upravlja Svetska vlada odnosno svet kontroliše tridesetak porodica. Pored istorijski poznatih porodica Rokfelera i Rotšilda, svetom vladaju moćne korporacije IT tehnologija, farmacije, GMO industrije, vojne industrije, medijske sfere pre svega Fejsbuka i Tvitera. Formirana je nova upravljačka oligarhija koja je uticajna u sferi politike, bankarstva. Moćni hedž fondovi opelješili su mnoge države i narode poput Grčke, Francuske, Španije i uveli države u krize i nestabilnosti. Po oceni akademika Fursova, reč je i o vladarima u senci koji su iz tzv. aristokratskih i monarhističkih porodice Evrope ali moćnih korporacija. „Bilderberg“ je maska iza koje su sklonjene daleko značajnije, a malo poznate strukture koje zaista upravljaju planetom kaže akademik Fursov. Moćne oligarhije udaraju na suverenitet država i vlada, slobodu građana. Stvaraju se podaničke vlade, korumpirani političari i mediji koji propagiraju novu religiju globalizma i evropejstva. Ruše se temelji nacionalnih kultura i ekonomija. Sistem se drži pod kontrolom preko uskih nacionalnih oligarhija koje dobijaju podršku za vlast u EU, MMF i SAD. Donose se zakoni koji razaraju tradicionalne hrišćanske i građanske vrednosti, razara se poljoprivreda, obrazovanje i kultura. Vlada se preko evropskih projekata koji stvaraju „janjičarsku“ nauku ali i politiku. Kako važi za Grčku, Bugarsku, Hrvatsku tako važi i za Srbiju ili Makedoniju koje nisu u EU. Projektuju se političari koji su „vazali“ u piramidi moći evropske birokratije i vladara „iz senke“, a u svojim državama su suvereni gospodari ili tehnokratska vlast.

Orvelova „birokratija“ moći

Moćnici koji upravljaju Evropom nisu samo u korporacijama. Otuđene interese organizovane “pljačke” mnogih država po Fursovu ostvaruju i evrobirokrate, kao i pojedinačne države odnosno njihov establišment. Klasične države pretvorile su se u klaster transnacionalnih korporacija. “Iza tih moćnih lobija stoje “komesari” EU birokrate u MMF i Svetskoj banci. Mreže moćnika sa koruptivnim i pljačkaškim namerama stvaraju pravila za prijem država u EU koja oduzimaju sva prava nacionalne suverenosti jednom narodu i njenoj vladi.” Tako, “direktive” EU postaju mere ucena i razbijanja država, stvaranju političkih, socijalnih i regionalnih kriza. Koriste se etničke grupe, verske zajednice ali i mafija da se oblikuje regionalna kriza i održava sistem u stalnoj nestabilnosti. To se pre svega odnosi na Evropu i Balkan. Moćne lobi grupe i “vladari iz senke” postavljaju političke elite u mnogim državama koje treba da sprovode mere “izabranih”. Tako se od Evropske unije pravi “super država” i mit, koja služi da se mali narodi i države klanjaju ili se bez kritičkog stava utapaju u logiku “kontrolora”. Kontrolori iz EU i SAD teraju države koje žele ili su u EU ,da budu poslušni i prihataju sva pravila bez pogovora i to se proglašava kao vrednost Evrope.” Takva politika se u EZ-EU nije vodila do pre 15-tak godina…

Balkan “eksperiment” vladara “iz senke”

Balkan je pogodan za širenja nacionalnih, verskih i etničkih sukoba. Kakao se odnosi EU prema Grčkoj možemo videti ili prema Bugarskoj i drugim članicama u regionu koje su ušle u dužničko ropstvo. EU ne utiče na smanjenje sukoba na Balkanu. EU je samo “kapsurirala” žarišta na Balkanu. Ona se trudi da ćuteći ili blago reagujući afirmiše nestabilnost, kroz širenje kampanje među Albanskim političarima o “Velikoj Albaniji”. Balkan je bio i ostao poligon za konflikte u Evropi. Upravo zbog toga akademik Fursov kaže: “Postoji dobra latinska izreka: „Ako želiš mir, spremaj se za rat“. Balkan će biti turbulentna zona Evrope. Moćne države EU i SAD umesto da kanališu politički i etnički ekstremizam, i da ga kontrolišu, oni ga afirmišu kao vid sloboda. Tako se na talasima etničkih i verskih radikalizama uz vidno ekonomsko siromašenje stvaraju uslovi za nove konflikte i sukobe poput krize u Makedoniji, na Kosovu i Albaniji ili u BiH. Strategija “zavadi pa vladaj” koja dolazi iz država EU i NATO na Balkanu ukazuje na šire ekspanzionističke interese moćnih država gde se koriste narodi za širenje moći uske oligarhije koja je na vlasti u Evropi.

(Vidovdan)

KOMENTARIOstavite odgovor

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Neophodna polja su označena *