Сиве вране „окупирале“ словеначке градове

Sive vrane „okupirale“ slovenačke gradove

12 juna 2015

sddefault_620x0 57765Nastojanja da se u Ljubljani i drugim slovenačkin gradovima smanji populacija sivih vrana, koje u vreme kada imaju mlade znaju da napadaju ljude i pse, ne uspevaju uprkos trudu gradskih vlasi koje u tu svrhu troše dosta i novca i vremena.

Vrane su, kaže Marko Jonozovič iz slovenačkog Šumarskog instituta, postale „prava napast“ i vrlo su agresivne što je uzrokovalo brojne poziva prestrašenih ljudi koji su bili izloženi njihovom napadu.

Ta invazivna vrsta toliko se proširila da je postala mnogo veći problem od golubova, čiji je broj smanjen kampanjom oduzimanja jaja i postavljanjem hrane koja izaziva sterilnost.

Problemom sivih vrana već se bavila i vlada, pa je Ministarstvo poljoprivrede pre četiri godine izradilo akcioni plan za borbu protiv tih ptica, s uporednom analizom toga kako se s time nose u drugim evropskim državama.

Računa se da na području Slovenije trenutno živi nekoliko desetina hiljada parova sivih vrana koje plaše stanovnike u gradovima i prljaju automobile, dok na selu stvaraju velike štete na poljoprivrednim usevima.

Lovci konstatuju da je slobodni odstrel „Sizifov posao“ i bespotrebno trošenje municije jer se broj vrana nikako ne smanjuje, a reč je o vrlo prilagodljivoj, plodnoj i inteligentnoj vrsti ptica.

Vrane su, prenosi Hina, naselile i sam centar Ljubljane odakle su ih pokušali proterati čestim emitovanjem snimljenih zvukova ptica grabljivica, no ptice su ubrzo shvatile da se radi o prevari i zvuke svojih prirodnih neprijatelja počele da ignorišu, pa se sada razmišlja o naseljavanju sokolova koji bi od „neželjenih gostiju“ štitili centar prestonice.

Ekološke nevladine organizacije i društva za zaštitu ptica izjašnjavaju se protiv agresivnih mera i kažu da je potrebno naučiti kako se živi s vranama, ma koliko se nekima ne sviđale i preporučuju da deca i šetači izbegavaju lokacije s drvećem na kojima su gnezda, posebno u vreme kada vrane imaju mlade.

KOMENTARIOstavite odgovor

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Neophodna polja su označena *