Сјај рамске тврђаве

Сјај рамске тврђаве

19 јуна 2017

ПОТПРЕДСЕДНИК Владе Србије и министар трговине, туризма и телекомуникација Расим Љајић у петак је обишао радове на реконструкцији тврђаве Рам код Великог Градишта. Рамска тврђава, у чију је реконструкцију уложено више од 1. 100. 000 евра, по речима Љајића, представља значајан туристички потенцијал не само Великог Градишта већ и целе те области и Србије.

Целих шест векова је протекло а да ништа није учињено да се утврђење реконструише, а сада су радови на обнови у току захваљући Турској агенцији за сарадњу и координацију.

– Од 2013. године до тренутка завршетка пројекта у реконструкцију ће бити уложена знатна средства, која ће омогућити да ова тврђава буде место које ће обилазити домаћи и страни туристи – рекао је Љајић, те додао да је циљ повећати и обогатити туристичка понуду не само Великог Градишта већ неколико локалних самоуправа, пре свега Голупца и Пожаревца. Тај циљ предвиђа повећање броја туриста у Великом Градишту за 20 одсто одмах по завршетку радова, али и стварање „културне туристичке руте“ која ће обухватити обилазак Виминацијума, Рамске и Голубачке тврђаве.

Министар је подсетио да је и Голубачка тврђава у фази реконструкције, и да су прошле недеље од ЕУ одобрена додатна средства из ИПА пројекта 2016. године која ће омогућити да и тај подухват буде до краја спроведен.

Љајић је најавио и додатне инвестиције у ову област, али и изградњу спортског кампа на Сребрном језеру, захваљујући чему ће се туристичка понуда Великог Градишта знатно обогатити.

Истакао је и да се од око две стотине оваквих локалитета, колико их је у Србији, седам значајних локалитета и тврђава налази на току Дунава.

– Дунав је један од три најзначајнија туристичка ресурса које ова земља има – нагласио је Љајић. – До сада ти потенцијали нису били искоришћени, а са овим што радимо ћемо комплетирати туристичку понуду доњег Подунавља.

ЗАВРШЕТАК СЛЕДЕЋЕ ГОДИНЕ

РАМСКА тврђава је посебно битна за турску историју и то је један од разлога због којих је изабрана – рекао је амбасадор Турске Танжу Билгич, наводећи да је следећи степеник долазак још више туристичких гостију из Турске, али и из других земаља.

Координатор Турске развојне агенције (ТИКА) за Србију Мехмед Бајрак рекао је да радови на Рамској тврђави датирају још од 2013. године када је почело осветљава. Након тога је у сарадњи са општином и Заводом за заштиту културе урађен пројекат рестаурације тврђаве, а предвиђено је да реконструкција буде завршена 2018. године.

KOMENTARIЈедан коментар

  1. Dondon says:

    Naravno. Turci nas podsećaju na viševekovnu okupaciju i ulažu veliki novac u taj proces. Elem, Ljajić se slika pored tvrđave i nadzire radove čiji je glavni izvođač firma njegovog rođaka, a koja radi za njega. Samo uzimaj Rasime...udavićeš se u novcu i gorećešu paklu zajedno sa celom plejadom lopova političara od 90-tih do danas.

Оставите одговор

Ваша адреса е-поште неће бити објављена. Неопходна поља су означена *ИНТЕРМАГАЗИН НА FACEBOOK-u