СЈАЈНА ВЕСТ ИЗ БЕРЛИНА: Немачка против промене граница на Балкану – Косово је Србија!

SJAJNA VEST IZ BERLINA: Nemačka protiv promene granica na Balkanu – Kosovo je Srbija!

22 aprila 2021

To što su Zapadni igrači kao opečeni skočili kada je u javnost pušten navodni slovenački non pejper koji predlaže paranje granica na Balkanu i stvaranje nacionalnih država, za Srbiju je odlična vest. Novu poruku Berlina protiv promene granica, na primer, Beograd može legitimno da tumači na jedini mogući način: Da je Kosovo – Srbija!I nije ovo nikakav cinizam, larpul piskaranje, igra reči ili jalovo logiciranje. Ne! Radi se o principu.

Jednostavno, ako je danas čvrst argument da međunarodno priznate države ostaju na svojim teritorijama kako bi se izbegla repriza „balkanske klanice“, onda taj isti princip mora da važi i za celovitu Srbiju kao članicu Ujedinjenih nacija.

A nemački ministar za Evropu Mihael Rot upravo je to izjavio – da promena granica ne rešava nijedan problem na Zapadnom Balkanu i da ta priča može da bude veoma opasna i da ponovo otvori „pandorinu kutiju“ punu sukoba.

Celovita i međunarodno priznata Srbija apsolutno može javno da podrži tu poruku Rota i da ponovi isto to, samo na svoj način. Na primer:

„Priznajemo nepovredivost svih granica na Balkanu i branimo teritorijalni integritet Srbije koja u svom sastavu ima i Kosovo i Metohiju“.

I šta nam još poručuje Rot?

Nemački ministar je povodom „non pejpera“ koji je navodno slovenački premijer Janez Janša dostavio predsedniku Evropskog saveta Šarlu Mišelu rekao i da su sadašnjost i budućnost Zapadnog Balkana u pomirenju, bliskoj regionalnoj saradnji, udaljavanju od nacionalizma i revanšizma:

„Zemlje Zapadnog Balkana jesu i ostaju zemlje multiverskih i multietničkih društava… Sećanja na ratna dešavanja 90-tih trebalo bi da budu dovoljno upozorenje za sve, a fantazije o promeni granica pripadaju propaloj prošlosti“, zaključio je Rot.

To je takođe izjava koju potpuno i u svakom slovu i smislu može da potpiše i bilo koji zvaničnik u Beogradu. I još da pojasni:

„Kao što priznajemo sve multiverske i multietničke zemlje na Balkanu – Crnu Goru, Bosnu i Hercegovinu, Severnu Makedoniju – tako i naša Srbija ostaje multiverska i multietnička zajedno sa svojim Kosovom i Metohijom“.

Naravno, nismo naivni i vrlo dobro znamo da Rot podržava baš sve granice na Balkanu osim granica Srbije.

Dobro nam je poznato da nemački ministar u stvari misli na nepovredivost granica lažnog i nepostojećeg Kosova.

Naravno da se zvaničnik iz Berlina sekira zbog celovitosti Bosne i Hercegovine i da šalje preteću poruku Republici Srpskoj da i ne pomišlja na nezavisnost.

Sve to je jasno.

Ali, zašto bi Srbija prihvatila tu nepojamnu i perverznu nedoslednost.

Zašto bi Beograd pristao na tu neviđenu šizofreniju i cinizam.

Zašto bi Srbi pristali na taj užasni antiprincip kojim se ugrožava i njihov opstanak.

Nasuprot tome, Beograd može ministru Rotu jednostavno da odgovori:

„Sve ste u pravu i sve podržavamo. Granice Srbije su – nepovredive“!

KOMENTARI3 komentara

 1. Penzioner says:

  O nepovredivosti granica međunarodno priznatih država bi morao znati onaj ko je potpisao Briselski sporazum, priznajući njime nezavisnost dela Republike Srbije, protivno Ustavu Republike Srbije i Rezoluciji 1244 SB OUN. Da je naučio Međunarodno javno pravo morao bi znati da se granice međunarodno priznate države, članice UN, ne mogu menjati silom, što je slučaj sa promenom granica Srbije. Veoma dobro on zna da je promena granica Republike Srbije izvršena nelegalnom vojnom intervencijom 19 država članica NATO (bez odobrenja Saveta bezbednosti UN), za šta je za 14 najodgovornijih osoba presudom Okružnog suda u Beogradu izrečena kazna zatvora od po 20 godina. Ovu presudu ukinuo je Vrhovni sud Srbije nakon petooktobarskog puča, uz obrazloženje da je za to suđenje nadležan Vojni sud, koji je u međuvremenu ukinut. To mu ne smeta da mu jedan od optuženih bude savetnik u Vladi kojom je on predsedavao, drugi učestvuje na predizbornom mitingu njegove stranke, a trećem plati dva miliona dolara za kampanju supruge, zbog čega je dobio tapšanje po ramenu, a sadašnjeg predsednika SAD dovede u Beograd i prošeta ga Skadarlijom, ne mareći za to što je o Srbima izgovorio ono što pas s maslom ne bi pojeo. Je li s obećanjem da će priznati nezavisnost Kosova došao na vlast, ili je govorio da će poništiti sve dogovore prethodne vlasti sa vlastima samoproglašene Republike Kosovo (kako je on naziva Briselskim sporazumom)?

  • Autolimar says:

   Svaka cast, tako je. AV tezak je to olosh, gori od zutih ibostalih mrzitelja Srbije i Srpskog naroda.

  • test01 says:

   pa covek je zavrsio pravni fakultet pa je upoznat sa "pravom" - zato je i okupirao sve drzavne institucije Srbije i ojacao svoj kriminalni kartel. Vlast Srbije je mafijaska hobotnica sa prvorodjenim na celu! Naplatio je cak i veleizdaju SrpskogKiM !!!

Ostavite odgovor

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Neophodna polja su označena *