SJAŠI KURTA… – Mogerini i Tusk umesto Ešton i Van Rompeja

SJAŠI KURTA… – Mogerini i Tusk umesto Ešton i Van Rompeja

30 avgusta 2014

y370222307212906Poljski premijer Donald Tusk nominovan je za predsednika Evropskog saveta, dok je za šeficu evropske diplomatije kandidatkinja Federika Mogerini.

Lideri Evropske unije imenovali su večeras poljskog premijera Donalda Tuska za naslednika Hermana van Rompeja na čelu Evropskog saveta, dok će Ketrin Ešton naslediti italijanska šefica diplomatije Federika Mogerini, objavio je Van Rompej na svom Tviter nalogu.

Reč je o očekivanoj odluci. Diplomata koji je insistirao na anonimnosti rekao je ranije Tanjugu da je to odlučeno nakon intenzivnih konsultacija koje su evropski lideri imali tokom letnje pauze i potvrđeno na dvodnevnom neformalnom sastanku ministara inostranih poslova EU koji je danas završen u Milanu.

O ovim nominacijama će se glasati u Evropskom parlamentu.

Italija je predložila Mogerini i na prethodnom samitu u julu, ali su pojedini lideri odbili da je podrže zbog nedostatka iskustva i navodne naklonosti prema Rusiji.

U međuvremenu, kažu Tanjugovi diplomatski izvori, italijanski premijer Mateo Renci je intenzivnim lobiranjem uspeo da ubedi skeptične kolege da je ona ipak prava osoba za taj posao.

Tuska je zvanično nominovala poljska vlada, koja je ranije pokušavala da na funkciju visokog predstavnika za spoljnu politiku i bezbednost postavi svog šefa diplomatije Radeka Sikorskog.

Pošto ovo nije uspelo zbog tvrdog insistiranja Italije na Mogerinijevoj, Poljska je dobila funkciju predsednika Evropskog saveta.

Tusk je tokom konsultacija dobio značajnu podršku britanskog premijera Dejvida Kamerona, koji se, prema izveštajima, nada da će zauzvrat dobiti povlastice koja Britanija traži da bi ostala u EU.

Tusku se zamera da slabo govori strane jezike, ali on je proteklih meseci pohađao intenzivan kurs engleskog i, kako navodi poljska štampa, uspeo da ga donekle savlada.

Poljski premijer je dolazeći na današnji samit u Briselu izbegao da razgovara sa novinarima, već im je uz osmeh odmahnuo rukom.

KOMENTARIOstavite odgovor

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Neophodna polja su označena *