СКАНДАЛ БЕЗ ПРЕСЕДАНА – БЕЗ СРБА И РУСА, АЛИ СА ШИПТАРИМА И ХРВАТИМА: Један потез запада је бацио сенку на 80. годишњицу од почетка Другог светског рата!

SKANDAL BEZ PRESEDANA – BEZ SRBA I RUSA, ALI SA ŠIPTARIMA I HRVATIMA: Jedan potez zapada je bacio senku na 80. godišnjicu od početka Drugog svetskog rata!

1 septembra 2019

U poljskom gradu Vjelunj danas se obeležava 80. godišnjica od početka Drugog svetskog rata, ali senku na svečanost bacio je, u najmanju ruku, čudan kriterijum organizatora za pozivanje gostiju.

Bez Srbije i Rusije

Srbija i Rusije nisu dobile pozivnice, iako su bile deo antifašističke borbe. Uprkos milionskim žrtavama njenih predstavnika u Vjelunju danas nema, ali mesta je bilo za hrvatsku predsednicu Kolindu Grabar Kitarović, iako je tokom Drugog svetskog rata u Hrvatskoj na snazi bio ustaški rešim koji je pod patronatom upravo nacističke Nemačke činio najstrašnije zločine nad Jevrejima, i prvenstveno Srbima. Među liderima 40 zemalja i oko 250 gostiju, našle su se i Albanija i Crna Gora, ali nije poznato da li je tamo i Kosovo.Ovim povodom oglasio se danas i srpski šef diplomatije Ivica Dačić.

– Nije bilo razloga za ovakvu politizaciju pri pozivanju u Poljsku na obeležavanje godišnjice početka Drugog svetskog rata – rekao da Dačić danas komentarišući izostanak poziva Srbiji i Rusiji da prisustvuju, a pozivanje Nemačke i Hrvatske.

Dačić je ocenio da je pozivanje „stvar organizatora“, a primetio je da su pozvane samo članice EU, NATO i zemlje takozvanog Istočnog partnerstva u kome su bivše sovjetske republike, što je „iskrivljavanje i revizija istorije“.

– Ako je razlog ne pozivanja Rusije što uzela deo Poljske, pa i Nemačka ih je napala pa je pozvana, ne znam kriterijume pozivanja – rekao je Dačić.

Iz Moskve danas se niko nije oglašavao povodom ne pozivanja u Vjelunju, ali u ranije je saopšteno da se događaji kojima se obeležava bio kakav bitan trenutak iz Drugog svtskog rata, a na koje Rusije nije pozvana, smatra nepotpunim.

– Bilo kakvi memorijalni događaji u bilo kojoj zemlji sveta, koji su posvećeni godišnjici Prvog i Drugog svetskog rata, bez učešća naše zemlje ne mogu se smatrati potpunim – rekao je Dmitrij Peskov, portparol Kremlja.

Rusija je inače i ranije izostavljana sa sličnih događaja, ppout godišnjice iskrcavanja na Normandiju.Kako je krojen spisak zvanica

Prema rečima organizatora, kancelarije predsednika Poljske Anžeja Dude, nisu pozvane sve zemlje pobednice, već države Evropske unije, NATO-a i Istočnog partnerstva (Azerbejdžan, Jermenija, Belorusija, Gruzija, Moldavija i Ukrajina).

Sa ovog spiska nema predstavnika Belorusije, s obzirom da je predsednik te zemlje Aleksandar Lukašenko odbio da prisustvuje iz solidarnosti sa Rusijom. U Poljsku nije došao ni predsednik Jermernije, jer je kako je navedeno, imao planirane druge obaveze.

Poziv da prisustvuje odbio je i predsednik Evropskog savete Donald Tusk, zbog kako je rekao, „zbog dnevnopolitičkih pozivnica“. Tusk, inače bivši premijer Poljske i akuelnog režima Jaroslava Kačinjskog, rekao je da ne ide na svečanost jer „nemam ni najmanju sumnju da organizatori tako postupaju tako da stave do znanja da ne žele da me vide tamo“.

Tusk je inače dobio pozivnicu u poslednjm trenutku, što je u kancelariji poljskog predsednika objašnjeno rečima da EU nije država i da Tusk može na svečanost samo zajedno sa ostalim bivšim predsednicima i premijerima Poljske.

U Poljsku nije došao ni Donald Tramp, ali iz drugih razloga. Njegov dolazak očekivao sa velikom pažnjom, ali je otkazan dolazak zbog uragana „Dorijan“ čiji se udar na američko tlo očekuje uskoro. Ipak, Tramp je poslao svoju desnu ruku Majka Pensa, tako da će američka delegacija imati svoje predstavnike.

Što se Balkana tiče, poziv je dobila Hrvatska, iako je u tokom Drugog svetskog rata osnovana zloglasna NDH, ali poziv nisu dobile Bosna i Hercegovina, kao ni Severena Makedonija.

Predsednik Nemačke se izvinio

Predsednik Nemačke Frank-Valter Štajnmajer i njegov poljski kolega Adžej Duda otvorili su današnju komemoraciju povodom 80. godišnjice početka Drugog svetskog rata.

Nakon minuta ćutanja, Duda se zahvalio Štajnmajeru na dolasku, a potom je nemački predsednik zatražio oproštaj za najkrvaviji sukob u istoriji.

– Saginjem glavu pred žrtvama napada na Vjelunj. Saginjem glavu pred poljskim žrtvama nemačke tiranije i molim za oproštaj – rekao je Štajnmajer na poljskom i nemačkom jeziku.

On je istakao da su Nemci počinili zločine protiv čovečnosti u Poljskoj i da svako ko kaže da je teror nacionalsocijalista nad Evropom marginalni događaj u istoriji Nemačke taj stav može da zadrži za sebe.

– Mi nikada nećemo zaboraviti. Mi želimo da pamtimo i uvek ćemo se sećati – rekao je Štajnmajer.

Predsednik Poljske Andržej Duda rekao je da je napad nacističke Nemačke na Poljsku bio „čin divljaštva“ i da predstavlja „ratni zločin“.

– Uveren sam da će ova ceremonija ostati zabeležena u istoriji kao deo prijateljstva Nemačke i Poljske – dodao je Duda.

Šefovi država kasnije će posetiti muzej u Vjelunju i razgovarati sa onima koji su 1. septembra 1939. godine preživeli napad.

KOMENTARI22 komentara

 1. Gordana says:

  Nije ništa neregularno, proslavlja se POČETAK 2 svetskog rata tako da je logično da se pojave države izazivači svetskog sukoba! Mi i Rusi ćemo sačekati Dan pobede i pojaviti se na zakazaniom mestu bez poziva! Sa tenkovima!

 2. Miroslav says:

  Poljaci imaju drugačiju sliku o početku Drugog Svetskog rata. Poljaci vide to kao dogovor Hitlera i Staljina o podeli Poljske izneđu SSSR-a i tadašnjeg Trećeg Rajha a sebe vide kao žrtvu te podele između dve velike sile a Srbi pošto su saceznici Rusa, nas svrstavaju u isti koš. Tako oni to vide.

  • Milan says:

   Poljaci su bili u dogovoru sa Hitlerom oko komadanja Čehoslovačke 1938-1939 godine. Zatim posle toga rukovodstvo ondašnje Poljske je računalo da će zajedno sa Hitlerovom Nemačkom napasti SSSR i deliće sovjetske teritorije. Ali nemački plan bio je drugačiji od poljskog. Hitleru i njegovim generalima bilo je važno da najpre okupiraju Poljsku i zapadnu Evropu pa bi tek onda krenuli na istok. Zato su u avgustu 1939 ponudili takav plan Sovjetskom savezu, a sve dotadašnje molbe SSSE-a za saradnju pred narastajućim fašizmom odbile su Francuska, V. Britanija, Poljska. "Poljaci vide to kao dogovor Hitlera i Staljina o podeli Poljske između SSSR-a i tadašnjeg Trećeg Rajha o podeli Poljske" - Poljaci su ljubomorni i trajno hendikepirani što tada nije bilo obrnuto da Poljaci i Treći rajh komadaju SSSR. A danas računaju da konsčno veoma dobro stoje zbog učvršćivanja svojih veza sa Četvrtim rajhom.

  • Milan says:

   Poljaci ponovo zauzimaju pozicije kao pred Drugi svetski rat, ali sada računaju da puno bolje stoje nego 1939 godine. To otkriva i dokazuje ovaj "čudan kriterijum organizatora (Poljske) za pozivanje gostiju".

  • FelixFaber says:

   Poljska je sama kriva,kad je Hitler napao cehoslovacku oni su uzeli visoke Tatre od ceha i tako izazvali bes Hitlera,ostalo je istorija...

 3. petrovgrad says:

  Mi Srbi moramo da se suočimo sa istinom i de se izvinimo Italijanima što smo im okupirali teritoriju i pripojili Kraqevini SHS i potom poklonili Hrvatima. Moramo izdati deklaraciju kojom bi vratili okupirano. Jeste bila Velikosrpska hegemonija, ali prema Italijanima. Današnja Hrvatljanska politika i Hrvatljanci to neznaju da cene i nisu zaslužili. Ako smo Mi, a i što jesmo Srbijanci onda su Hrvatljanci.

  • Karital says:

   Može te se vi Srbpijanci izviniti kome god hoćete, ali niste na svojim bajonetama oslobodili Dalmaciju, kao što je ni talijani nisu dobili na svojm.Nema potrebe za plakanjem što niste u Poljskoj, iako je poljaka bilo u četnicima.Možda neki drugi put budete u Poljskoj?

   • rajko says:

    Poljaka u četnicima? Zbogom pameti!

    • Karital says:

     Ne pišem na pamet o poljacima koji su pristupili u JVUO po zaticanju u Srbiji.Bespotrebno je častiti raznim epitetima sugovornika ako piše istinu.

     • Pravda says:

      Historija ti nije jaka strana. Za pocetak popni se na tavan ("ako ga srbocetnici nisu porusili") I naci ces ikonu krsne slave sto su tvoji pra, pra, pra slavili.

      • Karital says:

       Kod mene tih ikona nema na ŠUFITU, niti ih je ikada bilo, a što se tiče krsne slave, to obisi maški o rep.Neka ti poštovani urednik objasni da je poljaka kao i hrvata bilo u JVUO u nekoj od sljedečih tema.

       • Kosovac says:

        @ Karital, …..Nije jasno zašto ti je važno i insistiraš da su i neki Poljaci bili u četnicima JVUO. Bili Poljaci, bili Srbi muslimani, pa šta? …..Bili su i Hrvati, čuveni Degoricija, imao je i neki čin. Ništa strašno, samo pokazuje da čak i kod Hrvata ima normalnih ljudi.

    • FelixFaber says:

     Da,bilo je,izbeglih iz poljske.

 4. Beli Orao says:

  I Rusija i Srbija netreba da su iznenađene , da budu pozvane od poljaka- ustaša ( Rusija ) a i ( Srbija) !!! Znači i hrvati -ustaše i jedi i drugi najzatrovaniji kleristi~katoličkog kova , otrovni i zlobni.

 5. Kosovac says:

  Ako znamo da Tajna organizacija (delom sorošoidi) pati od jubileja, i ako posmatramo koje države nisu prisutne, onda je komentar „Gordana“ pogodio u centar. Pozlatile joj se reči. ……….Poljska je u ovom slučaju preuzela sramnu ulogu uveličanja slavlja. To može da se objasni psihološkom pojavom koja je zabeležena kao Štokholmski sindrom.

  • rajko says:

   Ma to je vatikanski sindrom. Poljake je crkva toliko sludela da oni više ne znaju gde su. U njihov oporavak je osim toga zapad uložio nešto novca i oni jadni šene i ližu ruke gospodaru zahvalni na to malo što im je pružio.

 6. teoretičar says:

  Šire gledano a i najbliže stvarnom značenju, nepozivanje Rusije i Srbije je sastavni deo menjanja istorije od strane Zapada u čemu je poljska do guše. Izolacija Rusije je sve veća. Ostalo su pragmatična tumačenja bez nekog značaja. Zapad do sada menja istoriju vrlo uspešno i Rusija će na kraju biti zvanično osuđena u Hagu. Rusija je potpisnik haškom sudu i pojaviće se na suđenju sebi iz rusko demokratskih razloga a biće osuđena iz zapadno demokratskih razloga. Amerika nije potpisnik haškog suda, ali je tamo najglavnija strana.

  • Fočo says:

   Saberite se ljudi, sve je pod kontrolom! Ovde se ne slavi Dan pobede u 2ww već p o č e t a k rata! Logično je da ga slave izazivači, koji su ga izgubili. Zato su tu sve bivše fašističke i kolaboracionističke tzv. "nezavisne države"-Hitlerove"Korisne budale". Logično je da nisu došli pobednici, oni dolaze za Dan pobede, ili- na tenkovima. A odavno nisu bili.

  • Kosovac says:

   @ teoretičar, …..Ne menja se ovde istorija, Ne može se ona tek tako menjati. Nego gubitnici nisu mogli da odole želji da proslavom svima pokažu da Gubitnike 1945. danas treba posmatrati kao Pobednike, što je realno vidljivo i primetno. Plus, Hitlerovi napori o Jedinstvenoj Evropi su urodili plodom uprkos porazu 1945. godine. E sada ko je vladar iz senke, to još nismo utvrdili. ……….Uzmi na primer Hrvatsku, ona je u svakom slučaju pobedila. Počela je da pobeđuje i ubija kao fašista, pa je onda nastavila da pobeđuje i ubija kao antifašista. Mesić je vojevao pobede služeći Hitlera, sećaš se, pa je nastavio da vojuje pobede služeći Josipa Broza. Neosporan kontinuitet, ne možeš da kažeš da je Hrvatska gubitnik, sem ono malo žrtava kod Staljingrada i Avganistana.

   • Slobodanka says:

    Jedinstvene Evrope nema. Tokom jeseni desiće se tvrdi Bregzit. Zašto je uopšte uspeo referendum o Britanskom egzitu? Zato što je Britancima dosadio diktatorski stav Nemačke po raznim važnim pitanjima. Ni slučajno se ne mogu staviti pod znak jednakosti "dikatotorski" i "jedinstven", jer ovo drugo podrazumeva da postoji dogovor i zajednički stav. ... Ova manifestacija u Poljskoj pokazuje da Evropa gazi sopstvene zacrtane vrednosti, od slučaja do slučaja odnosno kad je to njoj potrebno. Kome onda treba takav prevrtljiv igrač koji istu stvar može da tumači jednom ovako, a drugi put sasvim suprotno? Od ozbiljnih i jakih svetskih sila kao što su Kina, Rusija, Amerika, niko je neće uvažiti za ozbiljnog globalnog igrača, tretiraće je je kao egoističnu i lako prevrtljivu ticu, ticu-prevrtljivicu. Evropa je nepravedna, egoistična, mizerna, sitničava, dosadna i naporna starica.

    • Kosovac says:

     Evropa je stvorila pravni sistem koji prepotentno nazivaju „pravne tekovine“. Kakve pravne tekovine, kakvi bakrači. Zaista je to „igrač koji istu stvar može da tumači jednom ovako, a drugi put sasvim suprotno“. Pogledajte odluke suda u Hagu, Strazburu. Sve su uperene na štetu protivničke strane. To nije normalno, čak je gore od onog „kadija te tuži, kadija ti sudi“. A novinari na sva zvona slede crnu propagandu i kljukaju nas o nekim civilnim društvima po ugledu takvih teletabrisnih sudova. Vidi se da kod nas nemaju mnogo sledbenika, ali su medijumski komplet pokriveni, takođe zauzimaju vrh vlasti. Čak i na lokalnom nivou. Deluje obeshrabrujuće.

 7. Cetnik says:

  Nek Nemci prvo plate ostetu pa posle treba da se izvinjavaju kroz vekove!

Ostavite odgovor

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Neophodna polja su označena *