СКАНДАЛ! Бугарски вицепремијер назвао Србију џелатом Македоније

SKANDAL! Bugarski vicepremijer nazvao Srbiju dželatom Makedonije

29 januara 2021

Makedonski premijer Zoran Zaev i lider VMRO-DPMNE Hristijan Mickoski trebalo bi da se zapitaju ko je kriv za jačanje srpskog uticaja u Severnoj Makedoniji, izjavio je bugarski vicepremijer Krasimir Karakačanov, komentarišući čestitku Zaeva makedonskim Srbima. Govoreći o odnosima Skoplja i Beograda, kaže da Skoplje radije odaje počast svojim dželatima.Karakačanov je podsetio da je Zaev čestitao Svetog Savu pripadnicima srpske manjine u zemlji i najavio povratak srpskog jezika kao izbornog predmeta u školama i dodao da je lider opozicione stranke u Severnoj Makedoniji VMRO-DPMNE rešio da ne zaostaje i izjavio da je njegova stranka mnogo bliža „braći Srbima“ od makedonske vlade.

Političar je takođe podsetio da su makedonske diplomate više puta izražavale bojazan da će odugovlačenje početka pregovora o ulasku Severne Makedonije u Evropsku uniju sa bugarske strane dovesti do jačanja uticaja Srbije.

„Ko to jača uticaj Srbije u Makedoniji rešivši da vrati učenje srpskog jezika u školske programe i da otvori srpski kulturni centar? Dragi druže Zaev, pomozi mi da shvatim, ko jača uticaj Srbije u Makedoniji? Zato što se tvoj potpredsednik vlade Nikola Dimitrov žalio Evropi da to radi Bugarska!“, rekao je Karakačanov, obraćajući se Zaevu.

On se takođe zapitao da li će budući srpski kulturni centar govoriti o tome da je, kako je rekao, Kraljevina Srbija okupirala Vardarsku Makedoniju 1913. godine.

„Jer je nama, Bugarima, već dojadilo da slušamo gluposti o takozvanoj ‘bugarskoj okupaciji’“, dodao je.

Istovremeno, vicepremijer Bugarske je izjavio da su vlasti proterale ili izvršile represiju nad predstavnicima bugarske inteligencije koji se nisu slagali sa aktuelnom politikom. Kako je rekao, mnogo više etničkih Bugara nego Srba i dalje živi u današnjoj Severnoj Makedoniji.

„Paradoksalno je to, što se vaši najbliži ljudi – u vašim strankama i porodicama, izjašnjavaju kao Bugari, dokazavši poreklo svojih, a zapravo i vaših baka i deka“, rekao je Karakačanov.

Prema njegovim rečima, logičnije bi bilo da Severna Makedonija obeležava i nacionalni praznik Bugarske – 3. mart, kada je zemlja, zajedno sa današnjom Makedonijom, oslobođena od Osmanskog carstva.

S tim u vezi, Karakačanov je istakao da, „nažalost, sadašnja politička elita u Skoplju preferira da odaje počast dželatima svog naroda“.

„Veoma čudna balkanska verzija stokholmskog sindroma. Iako je, možda, ovo beogradsko-moskovski sindrom“, zaključio je on.

KOMENTARI19 komentara

 1. Pravda says:

  Budaletina nepismena.

  • Željko says:

   Niste vi susjedi Srbi dželati (Sjeverne) Makedonije !! Vi ste dželati cijelog balkanskog poluotoka !!

   • Za Srbiju says:

    Kaže monstrum, koji se klanja Luciferu. Tačno je da kao božji narod, narod istine i svetlosti, sečemo izmišljene nacije, koje su demonske tvorevine. Ceo Balkan je srbski poslednjih 9000 godina. I tu činjenicu ne možete da promenite.

   • Za Srbiju says:

    Teško se meriti sa onima koji su kasapili žene i decu, bacali u jame i mučili na najstrašniji način. U tome ste vi susjedi, jedinstveni i neponovljivi. Bez konkurencije.

   • dinki says:

    Fujko,zašto Jevreje i Rome.Što su vam oni Fujko bili krivi,ne brini fujkice nećemo vam ostat dužni,vi baš istrčavate da se napenalite.Fujkice,biće boli dupe posle .ratra pa ste zato toliko ozlojeđeni.

   • Ilija Čvorović says:

    Željko sine, " Pokaži mi redom Viteze tvog roda, Što balčakom s ruku slomiše ti lance, Gde je Karađorđe tvojega naroda, Pokaži mi tvoje termopilske klance.

  • ko says:

   Krasimir je Neobrazovana i nepismena budala, nezna sta je stara odnosno juzna Srbija i da je Skoplje Dusanov grad gde je se krunisao.

 2. šiško says:

  Ma neee! To se ne kaže dželat makedonije, nego balkanski kasapin! Ti bugari baš sporo pamte. Taj izraz je na trpezi već trideset godina, a oni još uvek nešto izmišljaju. Ponavljajte sa mnom. braćo bugari: BAL-KAN-Ski KA-SA-PIN. Jeste li sad najzad upamtili?

  • slobo says:

   sve jasno kad su tebi Bugari braca

   • slobo says:

    A vidi mu svinjske face

 3. I Love persida says:

  Kasapin ili Dželat, ali u oba slučaja čovek je u pravu, trebalo je da damo severnu Makedoniju blgarima pa da je oni kasape i odsecaju joj glavu. Mi smo im poklonili nezavisnu republiku umesto da ih prodamo blgarima i svakog leta idemo u Nesebar for free.

  • Archelay says:

   Imam i ja sta da istresem iz rukava poput tebe,suprotno od toga sto uzivas da ponizavas i vredzas Makedonce.Ako to ucinim onda ode voda na vodenicu ovom primerku tatarina Asparuha.Ali ipak,ne zameram ti,znajuci da pripadas onima koji ne dolikuju Srpskom narodu.Prema tome,dzvoljeno ti je da pljujes i sevas do milje volje.

  • Ilija Čvorović says:

   Željko sine, " Pokaži mi redom Viteze tvog roda, Što balčakom s ruku slomiše ti lance, Gde je Karađorđe tvojega naroda, Pokaži mi tvoje termopilske klance.

 4. Milutin says:

  Osilili se kao prirepak EU pa sada javno priznaju da su oni izvršili atentat na Kiru Gligorova kad je ovaj hteo da Makedonija ostane u sastavu SRJ. A o kasapinima sa fašističkim predznakom svedoče mnogi mrtvi. A ko protera iz Bugarske one silne Turke krajem 20 veka da bi imali čistu nacionalnu državu. Beše i kod njih tada socijalizam. Da li već tada nacional-socijalizam?

  • Archelay says:

   Proterali oni Turke iz bugarske jer iza njih je stajao Sovetski Savez.Oni bi proterali jos toliko da se Turska,osim Rusije,nikoga se ne boji pa sada morace da im daje skole na turskom.Sada se bore da Makedonci postanu"bugari"cime bi dokazali sudom u Strazburgu da Makedonci"ne postoje"pa,prema tome strazburgovo resenje za prava Makedoncima u bugarskoj bi bilo nevalidno.Oni to gledaju iz ugla"guranje nosa u tudzem dvoristu"legitimno a obrnuto-iredentizam i fasizam.

 5. Ajvan Doktor says:

  Nisu oni samo ubili Gligorova, oni su izvršioci atentata na Aleksandra Karađorđevića. I to ne Bugari, već VMRO, čiji je član sada i ova bugarska budala poreklom iz Makedonije (bio je član organizacije koja okuplja emigrante iz Makedonije, koja je preimenovana u VMRO-BND). Inače je i agent Šeste uprave bugarske DS još od 1989 i vode ga pod nadimkom "Ivan".

 6. geto says:

  Makedonci nisun hteli da budu Srbi dobili su svoju drzavu ocepljenjem na referendumu. Ni jedan Srbin nece ginuti vise za njih.Ako hoce da ocuvaju drzavu morace sami da se izbore.Srbija im nece odmoci.Zelim im svaki uspah u ocuvanju.

 7. petrovgrad says:

  Nama Srbima je veoma bitno, što svakoga dana sve manje imamo problema sa Hrvatima, jer ih je sve manje.Od kada je Hrvatska ušla u EU i kako ih je zakačila EU Oluja,i Bljesak milion problema imamo manje sa Hrvatima. Sve će to da bude naše jednoga dana. Hrvata će biti tako malo da će Srba biti većina.

Ostavite odgovor

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Neophodna polja su označena *