СКАНДАЛ: Двоструку шпијун украо документ са именима 3.500 агената БНД

СКАНДАЛ: Двоструку шпијун украо документ са именима 3.500 агената БНД

15 јануара 2015

internet-nadzor-nadgledanje-spijunaza06 324Двоструки шпијун Маркус Р. (32) украо је један строго чувани документ са именима 3.500 агената Немачке обавештајне службе (БНД) и инсталирао га на приватни компјутер у кући, сазнаје данас таблоид „Билд“, који пише да је скандал откривен још прошлог јула, али да није јасно да ли је листа продата некој другој служби, руској или кинеској.

„Американцима у сваком случају није“, пише таблоид, наводећи да Дирекција БНД није желела да се изјасни о тој теми.

Маркус Р. је ухапшен у јулу 2014. године и ставља му се на терет да је од 2012. шпијунирао службу БНД и Американцима продао 218 докумената за 25.000 евра.

Таблоид сазнаје да је Маркус Р. украо листу из 2011. године на којој су права и лажна имена шпијуна одељења ЕА (војни ангажмани и инострани односи), чиме би, како се стрепи, половина агената БНД могла да буде разоткривена.

Одељење ЕА је, између осталог, одговорно за немачке амбасаде у свету и за области војних мисија Бундесвера и у њихове задатке спада спречавање могућих напада на немачке војнике ван земље и сакупљање информација о могућим непријатељима за НАТО-партнере.

„Сада су агенти у опасности“, наводи „Билд“, који пише да је Маркус Р. меморисао листу са именима на приватни компјутер, који је, додуше, заплењен при претраживању његове куће у лето 2014., али да су тек сада документа систематски процењена.

KOMENTARIОставите одговор

Ваша адреса е-поште неће бити објављена. Неопходна поља су означена *ИНТЕРМАГАЗИН НА FACEBOOK-u