СКАНДАЛ: Двоструку шпијун украо документ са именима 3.500 агената БНД

SKANDAL: Dvostruku špijun ukrao dokument sa imenima 3.500 agenata BND

15 januara 2015

internet-nadzor-nadgledanje-spijunaza06 324Dvostruki špijun Markus R. (32) ukrao je jedan strogo čuvani dokument sa imenima 3.500 agenata Nemačke obaveštajne službe (BND) i instalirao ga na privatni kompjuter u kući, saznaje danas tabloid „Bild“, koji piše da je skandal otkriven još prošlog jula, ali da nije jasno da li je lista prodata nekoj drugoj službi, ruskoj ili kineskoj.

„Amerikancima u svakom slučaju nije“, piše tabloid, navodeći da Direkcija BND nije želela da se izjasni o toj temi.

Markus R. je uhapšen u julu 2014. godine i stavlja mu se na teret da je od 2012. špijunirao službu BND i Amerikancima prodao 218 dokumenata za 25.000 evra.

Tabloid saznaje da je Markus R. ukrao listu iz 2011. godine na kojoj su prava i lažna imena špijuna odeljenja EA (vojni angažmani i inostrani odnosi), čime bi, kako se strepi, polovina agenata BND mogla da bude razotkrivena.

Odeljenje EA je, između ostalog, odgovorno za nemačke ambasade u svetu i za oblasti vojnih misija Bundesvera i u njihove zadatke spada sprečavanje mogućih napada na nemačke vojnike van zemlje i sakupljanje informacija o mogućim neprijateljima za NATO-partnere.

„Sada su agenti u opasnosti“, navodi „Bild“, koji piše da je Markus R. memorisao listu sa imenima na privatni kompjuter, koji je, doduše, zaplenjen pri pretraživanju njegove kuće u leto 2014., ali da su tek sada dokumenta sistematski procenjena.

KOMENTARIOstavite odgovor

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Neophodna polja su označena *