СКАНДАЛ! Ево шта ђаци у Србији уче о НАТО ПАКТУ

SKANDAL! Evo šta đaci u Srbiji uče o NATO PAKTU

17 aprila 2020

Iako je tokom NATO bombardovanja Jugoslavije stradalo oko 2.500 civila, a povređeno oko 6.000 nedužnih ljudi, među kojima i 2.700 mališana, sve to prema nezvaničnim podacima, đaci u Srbiji uče da je reč o miroljubivoj organizaciji koja ima za cilj da pomiri zaraćene strane.

Na času geografije za šesti razred, emitovanom preko RTS 10. aprila, predavač je NATO prikazao kao „vojnu zajednicu čiji je cilj rešavanje sporova između zaraćenih strana“. Ovakav način predstavljanja organizacije koja je Srbiju 78 dana bombardovala naišla je na revolt velikog broja roditelja, ali i šire javnosti.Istoričar Miladin Milošević kaže za Kurir da ne zna ni za jedan slučaj u svetu gde je NATO uspostavio mir bez vojne intervencije.

– Naše iskustvo govori potpuno drugačije od onog kako se predstavlja u lekciji. Videli smo kako mirnodopska intervencija izgleda. Još ne znamo tačan broj žrtava NATO bombardovanja, odnosno koliko je žena, dece i drugih civila stradalo. Zadatak istorije je da pokaže kako su se neke stvari desile i opasno je na ovaj način iskrivljavati stvarnost – kaže Milošević.

I ministar prosvete Mladen Šarčević revoltiran je ovakvim jednostranim vidom predstavljanja NATO organizacije, zbog čega je, kako kaže za Kurir, tražio hitnu smenu odgovornih.

– Zbog intervencije koja se dogodila bez saglasnosti Saveta bezbednosti UN, Srbi imaju pravo da NATO doživljavaju na drugačiji način. Za ovaj propust odgovoran je Zavod za unapređivanje obrazovanja i vaspitanja, koji je zadužen za nastavni plan i program. U vezi sa ovim sam naložio da se hitno provere svi udžbenici, ali i da se hitno promeni osoblje koje prati nastavne planove i izdavače za nacionalne programe – kaže Šarčević.

Zlatko Grušanović, direktor Zavoda za unapređivanje obrazovanja i vaspitanja, u četvrtak nije bio dostupan za komentar jer, kako je rekao, „ima onlajn konferenciju“.

KOMENTARI21 komentara

 1. Zoran says:

  Moje dete u Americi nije nista ucilo o NATO-u. :) Tu privilegiju imate vi u Srbiji.:)

  • Marko kraljević says:

   You don't live in America... Tvoje dete je učilo o ustašama, živiš u Hrvatskoj...

  • Zaliv says:

   Tako je, zasto bi deca ista ucila o NATO-u kada to deca ne rade ni u vecini NATO drzava? Sumanuto!

  • Gardista says:

   Epa tvoje dete da zna nesto o NATO paktu, sada bi nam bilo iole bolje. Zalosno je da braneci svoj suverenitet ceo svet te bombarduje...da si siptarcina, tvoje dete bi i te kako znalo i lobiralo gde god stigne...ovako sagni glavu i cuti, jado.

 2. Lazar says:

  Decu nam uče debili.

  • Zaliv says:

   Zasto decu ista uce o NATO-u? Ako treba nesto da ih uce dovoljno je to sta su nama ucinili....ostalo neka citaju sama ako zele

 3. petrovgrad says:

  MASOVNE UBICE NIKADA NISU USPOSTAVILE MIR NIGDE U SVETU.

  • Lucika says:

   naravno da nisu i ovo jeste skandalozno. Ako su mirotvorci zasto se ne navede gde su to miru doprineli sa navodjenjem krajnjeg ishoda i posledica u cemu se sastojala ta ,mirotvorna misija, a ako su ubijanja civila, otimanje teritorija i sl mirotvorna misija onda taj ko tako tvrdi nema problem sa NAT-o nego sam sa sobom.

 4. Zoran says:

  "Na času geografije za šesti razred, emitovanom preko RTS 10. aprila, predavač je NATO prikazao kao „vojnu zajednicu čiji je cilj rešavanje sporova između zaraćenih strana“. "_________Pa ne lazu. NATO je uveke jedna od zaracenih strana.:)

  • Pidza says:

   Zalosno

  • Marko kraljević says:

   Nato je teroristička organizacija...

 5. Milos says:

  A da ti Sarcevicu za promenu podneses ostavku?Za doktore i "struku" da ne govorim.Sire strah i paniku preko medija.Doktori su produzena ruka politike i botovi.

 6. Cetnik says:

  Mi stariji nismo ucili nista o toj zlikovackoj skupini, mi smo se licno uverili ko su oni.

 7. Kosovac says:

  Ministre Šarčeviću, da si iskren kao što nisi, ti bi izbacio iz vlade Srbije sve sorošoidne kancelarije civilnog društva. A ne da se praviš nevešt, fol nije ti ništa poznato. Ovo je jedna od hiljadu antisrpskih i anticivilizacijskih podmetačina u školskim udžbenicima. Da si neki kao što nisi, ti bi to sve pročešljao kao kada se vaške izbacuju. Ali ne možeš, strah te od Evropske Unije.

 8. Za Srbiju says:

  Porobljena Srbija.

 9. RASPUCHIN says:

  "I ministar prosvete Mladen Šarčević revoltiran je ovakvim jednostranim vidom predstavljanja NATO organizacije, zbog čega je, kako kaže za Kurir, tražio hitnu smenu odgovornih." Još jedna "tipska" rečenica kojom ništa nije rečeno. "Smjena" može značiti svašta pa čak i rotaciju na radnim mjestima. Ovo je teška uvreda koja se nekada u našem narodu nazivala i : "smrtna uvreda" i znalo se kakva je kazna za takvu uvredu. Sada se više ništa ne zna. Smjeni ga sa jednog mjesta a prebaci na slično i nikom ništa jer se sve zaboravi za nekoliko dana. Objaviti javno imena odgovornih , dati im otkaze i doživotnu zabranu rada na "državnim jaslama" i kada sve to ministar lično uradi neka podnese ostavku. I da , ministru , naravno , isto tako doživotna zabrana rada na "državnim jaslama". Moram i ovo dodati, Ništa čudno kada ustaše pišu udžbenike ali morate obratiti pažnju i na datum jer se radi o 10. aprilu kada je 1941. g. proglašena "NDH"! Prema tome ministre ...

 10. Miki says:

  U bivše moje vreme svi bi bili deportovani na Goli otok,pa bi se vremenom opametili i nakon odslužene kazne izbegavali i ljude na ulici.Tako to treba odmah sve odmah počistiti i oprati obraz državi.

 11. Pravnik says:

  Ministar prosvete Mladen Šarčević je 20. decembra 2016. godine učestvovao u promociji dva nova priručnika za nastavu istorije u osnovnim i srednjim školama, koji obrađuju period Hladnog rata i jugoslovenske krize.1) Reč je o priručnicima koji su nastali u okviru projekta „Zajednička istorija Jugostočne Evrope” koji finasira Evropska unija, a kojim rukovodi Centar za demokratiju i pomirenje u Jugoistočnoj Evropi. Na priručnicima je radilo 25 istoričara iz različitih zemalja, a u projekat pisanja zajedničke novije istorije uključeni su, pored država nastalih na području bivše Jugoslavije, i Albanija, Kipar, Grčka, Turska, Rumunija i Bugarska. Ovi istorijski priručnici napisani su izvorno na engleskom jeziku i ubrzo će, po rečima priređivača, biti prevedeni na jednaest jezika, od srpskog do japanskog. 2)Tako će balkanski narodi dobiti oktroisanu istorijsku svest, kodifikovanu na engleskom jeziku, u štivu koje svojim metodom, sadržajem i imenom-priručnik, otvoreno manifestuje zapadni rasistički i neokolonijalni pogled na balkanske narode, razbaštinjene od svega, pa i od sopstvenog istorijskog sećanja. Cilj izdavanja ovih priručnika je sprečavanje formiranja autentičnog istorijskog predanja o skorašnjim događajima, na čijem temelju bi se, uz kritičku obradu nacionalno odgovorne istorijske nauke, formirala verodostojna nacionalna istorijska svest. Ovakvu nameru ne krije ni rukovodilac ovog projekta, Zvezdana Kovač, tvrdeći kako je glavni cilj zajedničkih udžbenika istorije da se spreči da srpski đaci svoju istorijsku svest samostalno formiraju na neuređenom prostoru interneta. Ovo je samo deo teksta članka "Istorija pod briselskom cenzurom", objavljenog na portalu KORENI. Čiju smenu treba zahtevati? Ministra Šarčevića ili onih koje on zahteva? Šta je njega kvalifikovalo za mesto ministra obrazovanja? to što je bio direktor svoje privatne gimnazije. Ko je bio učenik te gimnazije?

  • Kosovac says:

   @ Pravnik, …..Poštovani hvala na ovoj informaciji. Dokazao si da zavera protiv srpskog naroda nije teorija, nego je stvarnost. One komunističke metode prekrajanja srpske istorije, vratile su se u svoju sorošnu postojbinu i deluju, deluju i dalje. Ovo što si objasnio nesvesno je potvrdio danas i sam ministar Šarčević, ovom rečenicom u jednim novinama, niko ga nije terao da to kaže, izletelo mu: „Za oko dve, tri nedelje izaći ćemo sa modelom, koji će odgovarati epidemiološkoj situaciji u Srbiji, ali i biti u skladu sa zaključkom i scenarijem koji će se primenjivati u Evropi za završni ispit”. Znate, ne može sam da napravi model, jer šta ako se Evropska Unija ne slaže sa time.

 12. Milan says:

  Da odgovorni ima gram mozga to se NEBI SMELO DESITI.I za to mota postojati OSUDA.Iznesite ime čoveka bez mozga koji je ovo dao da se ptedaje u školi

  • Kosovac says:

   @ Milan, …..Kada pročitamo gore komentar „Pravnik“, jasno nam je da ovde nije u pitanju gram mozga, već da je to namerno urađeno. Poznajući ovaj kurvinski sistem, pisac ove lekcije je Srbin, i uopšte nije teško da Šarčević nađe njegovo ime i prezime i obesi ga za jajca. Ali šta ćemo ako on kaže da je to napisao po Šarčevićevom nalogu? Onda treba neko ko je na višem mestu u hijerarhiji, da Šarčevića obesi za jajca. Znači, predsednik vlade. Ako Šarčević kaže da je nalog dao predsednik vlade, onda treba predsednika vlade obesiti za jajca. Ako predsednik vlade kaže da je nalog dao predsednik države, onda presednika države treba obesiti za jajca. Ako predsednik države kaže da je nalog dao Evropski Mudrac, onda ništa. Sorošoidi nisu mačiji kašalj. Nisu masovni, ali komplet drže 700 do 800 ključnih mesta u državi. Imaju odličnu hijerarhiju, kancelarije u Vladi, imaju medijume, povezani su kao crevca, i vladaju. I imaju jaka leđa i podršku svoje Tajne organizacije, i najjače svetske armije – NATO pakt.

Ostavite odgovor

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Neophodna polja su označena *