СКАНДАЛ КОЈИ ЈЕ УЗДРМАО ЕВРОПУ: Бивши норвешки премијер био агент КГБ-а!

SKANDAL KOJI JE UZDRMAO EVROPU: Bivši norveški premijer bio agent KGB-a!

24 decembra 2015

Norwegian-flag 65Ejnar Gerhardsen, koji se 14 godina nalazio na čelu Vlade Norveške, sarađivao je sa sovjetskom tajnom službom KGB, otkriveno je nakon otvaranja tzv. arhiva Mitrohina, koji je iz SSSR-a prebegao na Zapad.

Televizija TV2 objavila je, a prenosi Sputnjik, da se u materijalima koje je 1992. godine u Veliku Britaniju doneo bivši saradnik arhiva KGB-a Vasilij Mitrohin, nalaze imena više od 40 norveških vojnika, političara i javnih poslanika.

U reportaži, posvećenoj preliminarnim zaključcima istraživanja arhiva, istoričar Osmund Ege navodi da je Norveška privlačila i privlači veliku pažnju obaveštajnih službi svetskih sila. Gerhardsen, kojeg često nazivaju jednim od „otaca nacije“, zaključio je sporazum sa KGB-om 1957. godine i dobio kodno ime Jan. Dva njegova ministra takođe su bili agenti KGB-a. Johan Strand Johansen radio je pod kodnim imenom Norman, dok je Gunar Bo nosio ime Mono.

Gerhardsen, lider socijal-demokratske Norveške radničke partije, premijer Kraljevine 1945-1949. i 1955-1965. godine, sa zadovoljstvom je sarađivao sa sovjetskim diplomatama i bio je prvi od rukovodilaca zapadnih zemalja koji je zvanično posetio SSSR nakon Drugog svetskog rata, 1955. godine.

Druga reportaža ove norveške televizije posvećena je desetinama službenika Ujedinjenih nacija koje je vrbovala sovjetska obaveštajna služba. Izveštaj otkriva imena 16 Norvežana koji su radili protiv američkog Stejt departmenta.

(Politika)

KOMENTARIOstavite odgovor

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Neophodna polja su označena *