СKАНДАЛ KОЈИ ПРЕТИ ДА СРУШИ НАТО: Американци уз помоћ једне европске земље шпијунирали лидере Старог континента!

СKАНДАЛ KОЈИ ПРЕТИ ДА СРУШИ НАТО: Американци уз помоћ једне европске земље шпијунирали лидере Старог континента!

3 јуна 2021

Главни секретар НАТО-а Јенс Столтенберг позвао је јуче на истрагу данско-америчког шпијунског скандала, након извештаја да су данске власти помогле америчкој Агенцији за националну сигурност (НСА) да прислушкује истакнутије европске политичаре.– Земље укључене у случај савезници су НАТО-а и морају се ставити све чињенице на сто и открити што се заправо догодило – рекао је Јенс Столтенберг за јавну Данску радиотелевизију ДР.

Рекао је да је случај бацио ружно светло на Данску, али да је поверење у НАТО остало нетакнуто.

Истраживачки новинари Данске телевизије ДР, заједно с њемачким медијима као што су НДР, WДР и Зидојче Цајтунг , открили су у недељу да је НСА наводно прислушкивала телефоне водећих политичара уз помоћ софтвера који је створила данска војна обавјештајна служба ФЕ.

Истраживање се темељило на анонимним изворима и интерној анализи ФЕ-а из 2012. и 2014. године.

Данска премијерка: Није било систематског надзора савезника

Француски председник Емануел Макрон и немачка канцеларка Ангела Меркел такође су тражили целовито објашњење од владе у Kопенхагену.

Данска премијерка Мете Фредериксен рекла је да није било систематског надзора савезника те да не верује да су односи Данске с Немачком и Француском нарушени.

Портпарол Беле куће Јен Псаки изјавила је да су Сједињене Државе издале целовит преглед њиховог приступа надзору у иностранству од тада те да је председник Обама у то време издао председничку директиву која је на значајан начин променила приступ САД-а.

– Наставићемо сарађивати с нашим европским савезницима и партнерима на решавању свих питања путем одговарајућих канала националне безбедности – рекла је.

KOMENTARIОставите одговор

Ваша адреса е-поште неће бити објављена. Неопходна поља су означена *ИНТЕРМАГАЗИН НА FACEBOOK-u