СKАНДАЛ KОЈИ ПРЕТИ ДА СРУШИ НАТО: Американци уз помоћ једне европске земље шпијунирали лидере Старог континента!

SKANDAL KOJI PRETI DA SRUŠI NATO: Amerikanci uz pomoć jedne evropske zemlje špijunirali lidere Starog kontinenta!

3 juna 2021

Glavni sekretar NATO-a Jens Stoltenberg pozvao je juče na istragu dansko-američkog špijunskog skandala, nakon izveštaja da su danske vlasti pomogle američkoj Agenciji za nacionalnu sigurnost (NSA) da prisluškuje istaknutije evropske političare.– Zemlje uključene u slučaj saveznici su NATO-a i moraju se staviti sve činjenice na sto i otkriti što se zapravo dogodilo – rekao je Jens Stoltenberg za javnu Dansku radioteleviziju DR.

Rekao je da je slučaj bacio ružno svetlo na Dansku, ali da je poverenje u NATO ostalo netaknuto.

Istraživački novinari Danske televizije DR, zajedno s njemačkim medijima kao što su NDR, WDR i Zidojče Cajtung , otkrili su u nedelju da je NSA navodno prisluškivala telefone vodećih političara uz pomoć softvera koji je stvorila danska vojna obavještajna služba FE.

Istraživanje se temeljilo na anonimnim izvorima i internoj analizi FE-a iz 2012. i 2014. godine.

Danska premijerka: Nije bilo sistematskog nadzora saveznika

Francuski predsednik Emanuel Makron i nemačka kancelarka Angela Merkel takođe su tražili celovito objašnjenje od vlade u Kopenhagenu.

Danska premijerka Mete Frederiksen rekla je da nije bilo sistematskog nadzora saveznika te da ne veruje da su odnosi Danske s Nemačkom i Francuskom narušeni.

Portparol Bele kuće Jen Psaki izjavila je da su Sjedinjene Države izdale celovit pregled njihovog pristupa nadzoru u inostranstvu od tada te da je predsednik Obama u to vreme izdao predsedničku direktivu koja je na značajan način promenila pristup SAD-a.

– Nastavićemo sarađivati s našim evropskim saveznicima i partnerima na rešavanju svih pitanja putem odgovarajućih kanala nacionalne bezbednosti – rekla je.

KOMENTARIOstavite odgovor

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Neophodna polja su označena *