СКАНДАЛ НА БЛИСКОМ ИСТОКУ: Ердоган задире у интегритет Ирана, Техеран брани свој Азербејџан

SKANDAL NA BLISKOM ISTOKU: Erdogan zadire u integritet Irana, Teheran brani svoj Azerbejdžan

11 decembra 2020

Iranski ministar spoljnih poslova Mohamad Džavad Zarif oštro je kritikovao govor turskog predsednika Redžepa Tajipa Erdogana na pobedničkoj paradi održanoj juče u Bakuu.

Ogorčenje Teherana izazvao je odlomak iz pesme azerbejdžanskog pesnika Bahtijara Vagabzadea o navodno zaplenjenim teritorijama Azerbejdžana južno od reke Aras (Araks) u Iranu, koju je recitovao Erdogan.Teheran je ovaj pasus shvatio kao jasno zadiranje u teritorijalni integritet Irana, videvši po rečima šefa turske države aluziju na pripadnost Bakua takozvanom Južnom Azerbejdžanu – severnim regionima islamske republike, naseljenim uglavnom etničkim Azerbejdžancima.

„Erdogan nije bio obavešten da se ono što je rekao u Bakuu odnosi na nasilno odvajanje teritorija severno od reke Araks od Irana“, napisao je šef iranskog Ministarstva spoljnih poslova na svojoj zvaničnoj stranici na Tviteru.

„Zar nije shvatio da podriva suverenitet Azerbejdžanske Republike? Niko ne može da govori o našem voljenom Azerbejdžanu“, naglasio je Zarif, misleći na iransku provinciju.

(Pravda)

KOMENTARI7 komentara

 1. M says:

  Erdogan se neće prezaletiti,jer se već prezaletio,a ne misli ni stati!Samo je pitanje vremena kad će mu svi ti računi stići na naplatu za sve to što je progutao i još će progutati,a neće imati za sve to podmiriti!On ili njegovi nasljednici!Preopteretio je Tursku!

 2. Rista says:

  Zarife, ZARIFEEEEE....shvatio je Erdogan ali hoće da rasturi vas Irance. Aj potucite se majke vam. Nemo sada vi da objašnjavate šta su Turci mislili jer to je samo posipanje pepelom. Aj malo žari. Udrite se. Svim silama. Do zadnjeg Iranca i Turkina. Aj da malo jedem kokice zadovoljan. A mošte das ratujete i u Azerbejdžanu pa tek onda rušite vaše gradove i sela. Napred Turci! Napred Iran! I nemo slučajno da se ujedinite. To ne odgovara ni vašim prijateljima, iako ih nemate, ni vašim neprijateljima.

  • Milan says:

   Polakote, postoji nekoliko Azerbejdžana. Najpoznatija je država Azerbejdžanska Republika glavni grad Baku. Ali u Iranu postoji 31 pokrajina, ostan (po iranski) ili gubernija (po naški), a od njih dve su Azerbejdžan: Zapadni Azerbejdžan adm. centar grad Urmija, Istočni Azerbejdžan adm. centar grad Tebriz. Iran je oduvek bio multietnička država, najmnogobrojniji narodi su Persijanci, Azerbejdžanci, Kurdi, Luri, itd.

   • Rista says:

    Pa polakote. Zašto onda žuriš? Pišem o državi azerbejdžan a ne o nekim provincijama u Iranu. Zaboli me kakve provincije ima Iran. I zašto onda podmećeš? Ne lažeš i lepo što si nas obavestio ali nemo da podmećeš. Da ne videh, pao bih be. Inače,persijanci su se odrekli svoje religije, usvojili islam, odrekli se svojego imena i ko zna dal su više uopšte persijanci. To ti slično kao i muslimani u Serbiju i bihu, kao hrvati i kao makedonci i crnogorci. Sve to ista nakaza. Danas se persijanci svetu ne pretstavljaju kao persijanci nego kao Iranci. Sve takve fanatične nakaze treba vratiti u praistoriju da pronađu ko su i šta su.

 3. Kulak says:

  Severozapadni deo Irana naseljen je većinskim Azerima,turskojezičnim narodom.Ima ih u Iranu oko 4 miliona.Severoistočni deo Irana jednim delom je naseljen Turkmenima,isto tako turskojezičnim narodom.Turkmena u Iranu ima oko 2 miliona.Kako je Erdogan u svom mitomanskom nastojanju da obnovi davno propalo otomansko carstvo bacio oko na sve muslimanske i turskojezične zajednice,Iranu od ambiciozne Turske preti velika opasnost.

 4. Miraš says:

  U Azerbejdžanu živi blizu 9,5 miliona stanovnika, od kojih najmnogobrojniji su Azeri. Azera u Azerbejdžanu ima oko 8,2 miliona, moguće i više. Ovo je bitno, Azera najviše ima u severozapadnom Iranu, po procenama oko 18,2 - 25,5 miliona. Pomenuti pesnik jeste rođen, radio i živeo u Azerbejdžanu, a reka Araks teče kroz Tursku, Jermeniju, teče i kroz izdvojenu azerbejdžansku eksklavu Nahčivan, i zatim kroz Iran i Azerbejdžan. Dakle Erdogan je namerno provocirao. Imam utisak da Erdogan se nada američkom napadu na Iran, i komadanju Irana po etničkim šavovima. Posle Sirije i Iraka, ne zida Erdo uzalud graničnu ogradu sad i prema Iranu, zna on nešto.

 5. Rista says:

  Milanče, eto vi šta kaže Miraš. A lepo sam napisao da Edrogan oće po Riana.Dobro, nisam ja to tako nego na svoj način, ali poruka erdogana je jasna i ne skriva želje turčeta.Dokle će stići da mi je znati. Već me naveliko nervira, a niko da ga ukloni. Treba jedan Obilić da trkne tamo i da ponovi jaki zuki. Ni za trista godina nismo uspeli da ih naučimo da misle a da ne slažu čak i sebe u mislima.

Ostavite odgovor

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Neophodna polja su označena *