СКАНДАЛ НА ГРАНИЦИ – Цариник: Београђани нећете ући у Словенију!

SKANDAL NA GRANICI – Carinik: Beograđani nećete ući u Sloveniju!

26 marta 2015

rep-obrezje_620x04345534Putnici iz Beograda, koji su pre sedam dana putovali u Sloveniju, na graničnom prelazu Obrežje, na auto-putu, između Hrvatske i Slovenije, doživeli su nesvakidašnju neprijatnost. Slovenački carinik Janez Goršin je, prema rečima putnika, iz nekoliko srpskih autobusa „skinuo“ isključivo one čija je adresa stanovanja u Beogradu! A jedini razlog što im nije dozvolio prelaz obrazložio je rečima da u njegovoj smeni, „Beograđani ne mogu da se šetkaju gde hoće“!

Prema rečima putnika, oko sat vremena, između tri i četiri ujutro, trajala je „paklena rutinska kontrola“, u kojoj se carinik grubo ponašao, vikao i pretio im zabranom ulaska u Sloveniju kada god je on u smeni. I to samo zato jer su Beograđani! Posle iživljavanja nad putnicima, pečat u pasošu je obeležio sa dve crtice i velikim slovom „E“ – uobičajenim znakom za nedostatak prateće dokumentacije. Pasoši su, međutim, bili važeći, a za ulazak u Sloveniju nisu potrebni ni viza, ni garantno pismo. A upravo to je kao glavni razlog navedeno u pismenim obrazloženjima za zabranu ulaska u zemlju.

Njihovu agoniju produžili su i vozači autobusa koji su po naređenju Slovenaca morali da ih, posle svega, sa „legalnim“ putnicima, vrate 10 kilometara unazad, da se u gluvo doba sami snalaze. Pošto ni srpska ambasada u Ljubljani, koju su uspeli da dobiju oko četiri ujutru telefonom, nije imala razumevanja, Beograđani su se kući vratili sa dva iznajmljena kombija koja su koštala 2.000 evra!

– U Sloveniju idem barem dva puta godišnje, a ovaj put sam pošao kod prijatelja na krštenje deteta – kaže za „Novosti“ Slobodan Blagojević, jedan od vraćenih putnika.

– Posle pregleda pasoša, u autobuse su vraćeni putnici, a nas 14 sa beogradskom adresom zadržani smo u carinskoj kućici. Tu nam je carinik Goršin, izrazito ljut i veoma neprijatan, rekao: „Šta vi Beograđani mislite, da možete da se šetkate kako hoćete! E pa ne možete! Dok sam ja u smeni i moja ekipa, znajte da nećete ući“.

Kako naš sagovornik kaže, nikome od putnika nije bilo jasno zašto se tako ponaša, jer mu se niko nije suprotstavljao, nije im tražio novac, niti dodatna dokumenta.

– Ljudi su bili prestravljeni, naročito žene i par starijih putnika – kaže Blagojević.

– U jednom momentu je počeo da razvrstava ljude i da vuče ženu za ruke. Tada sam morao da odreagujem. Rekao sam mu da nas ili hapsi, ili pusti, ali da prestane da nas maltretira samo zato što ima pištolj i značku. Čak nam je i pretio da može da napiše da smo prenosili nedozvoljene stvari, ili da nam „izmisli“ bilo šta drugo, jer će se uvek verovati njemu, a ne putnicima. Osim toga, rekao je i da ima pravo da nas svuče gole zbog provere. I na kraju, da samo od njega zavisi hoćemo li preći ili ne.

I drugi putnici s kojima smo kontaktirali potvrđuju priču. Ipak, zbog straha od mogućih posledica, ili sprečavanja ulaska u Sloveniju gde često putuju zbog rodbine ili posla, nisu želeli da im otkrivamo ime i prezime.

– Vezan sam za Ljubljanu poslom i zato putujem često, pa mi nije u interesu da me neko uzme na zub i da mi prave probleme na carini – rekao nam je jedan od putnika iz Borče.

– Ali, maltretiranje koje smo doživeli te noći ne želim da se ikome ponovi. Nas troje smo mobilnim telefonima snimili ponašanje carinika, ali nam je Goršinova „ekipa“ zabranila da snimamo i naterala nas da snimke izbrišemo. Na kraju je vozačima rečeno da nas ostave ispred granice da se sami snalazimo, a da ostali mogu da pređu granicu.

Po povratku u Beograd, ovi putnici su, kako tvrde, dali izjave u Ambasadi Slovenije u Srbiji. Tamo im je, kažu, sugerisano da sačekaju, da ne „dižu prašinu“ i da će sve biti sređeno. Iako su doživeli veliku neprijatnost, većina putnika ne želi da priča o ovom slučaju, jer im je, kako tvrde, sugerisano da „ako misle da ponovo putuju u Sloveniju, zaborave ovaj događaj“.

– Čuo sam da ovo nije usamljen slučaj na Obrežju, pa bih molio sve putnike koji su imali slično iskustvo da mi se jave, preko redakcije „Novosti“, da zajedno zatražimo rešenje od nadležnih u Sloveniji – kaže Blagojević.

AMBASADA SLOVENIJE

– Nemam šta da komentarišem, jer to nije moja nadležnost – rekao je u sredu „Novostima“ konzul Marko Polajžer iz Ambasade Slovenije.

– Ako se to dogodilo, svi putnici su morali da dobiju pismeno rešenje zašto im je zabranjen ulazak u Sloveniju. Vođa sektora za odnose sa javnošću Policije Slovenije Vesna Drole rekla nam je da će nam, posle provere svih detalja, poslati pisano saopštenje.

BEZ ZAMERANJA

Još te noći video sam da od naše ambasade ne možemo da očekujemo nikakvu pomoć – kaže Blagojević.

– Kada smo ih dobili oko 4 ujutru, telefonom, poručili su nam da nismo prvi koji se javljaju i žale zbog problema na carini. Savetovali su nam da napišemo žalbe slovenačkoj ambasadi u Beogradu. Osim toga, rekli su nam da ne žele da se mešaju i zameraju Slovencima, sa kojima su u dobrim odnosima.

(Večernje novosti)

KOMENTARI11 komentara

 1. Vujadin says:

  Dok se ne riješi situacija treba zamoliti ambasadora Slovenije da napusti teritoriju Srbije, sve privredne subjekte koji rade u Srbiji privremeno zatvoriti, kad pohapse i osude vinovnike izgreda normalitovati odnose. Tako rade ozbiljne države, a okupirane "banana" države kad ih j.bu oni pitaju kako da se namjeste.

 2. Nenad says:

  Ma ne treba ih zamoliti, treba ih izbaciti iz zemlje. A ove sto se guze, treba ih dobro naguziti

 3. mile says:

  odlično, moja podrška Slovencima, gazi te "srbe" i "beograđane" koji idu u Sloveniju, kod govana u goste.

 4. xy says:

  Nije mi jasno zasto ih Slovenci maltretirali, ako su oni vec usli u EU , jer im je prva granica, dakle ulazna u EU, bila Hrvatska. A da vam kazem da se i nasem autobusu decembra 20l3 desilo da smo kompletno pretresani, ali su carinici bili vrlo ljubazni-Uzred, iz mog iskustva, najgori su u Madjarskoj, Holandiji, Sloveniji i Hrvatskoj. A nasi, za njih posebno: nevaspitani, grubi, neljubazzni, ne kazu ni dobar dan ili vece, sto hrvatski redovno bar to ispostuju.Ja putujem samo kad moram To savetujem i ostalima jer je "tudja zamlja tuga golema."

 5. Logistika says:

  Na granici HR-SLO nema carine in carinika!

 6. BG says:

  "Pošto ni srpska ambasada u Ljubljani, koju su uspeli da dobiju oko četiri ujutru telefonom, nije imala razumevanja, Beograđani su se kući vratili sa dva iznajmljena kombija koja su koštala 2.000 evra! " ******* šta se žalite onda uopšte, kad ste poslednji isp...., pa može svaka suša da se iživljava na vama

 7. xy says:

  Loistiko, ti pojma nemas sta pises, ili nisi nikad putovao.Mozda mislis da i dalje postoji ona velika Jugoslavija, kada granice i carine tano nije bilo.

 8. Logistika says:

  xy Na toj granici je samo policija. Hrvatska je u EU, nema carine!

 9. Za Srbiju says:

  Katastrofalno. Kako ponašanje naših državnih službi koje plaćamo, tako i slovenačkih nacista, koji se prave blesavi i rade šta hoće. Toliko o zakonima i profesionalizmu u EU. Toliko o tome, kako bismo se u toj raspadajućoj i robovlasničko-nacističkoj Uniji proveli

 10. DAMIJAN says:

  DRAGI LJUDI. TAKO VAM JE TO KAD BUDALE DOBIJU VLAST U RUKE.TO SU POJEDINCI, A POJEDINCI NE TREBAJU DA SE SHVATE OZBILJNO. MI OSTALI SMO PRIJATELJI, SE VOLIMO, RADO DOLAZIMO VAMA, PA I RADO VIDIMO DA VI DODJETE DO NAS, I KOD NAS DOBRO SE PROVEDETE. DODJITE NAM OPET I PAZITE SE TIH POJEDINACA, JER NJIH JE JAKO MALO.

 11. pera says:

  Kaže čovek iz ambasade "Ma nemojte da pravite problem, znate imamo jako dobre odnose sa Slovenijom"???? Izvinite a sta je vas posao da se uvlacite Slovenc ima ili da brinete o građanima Srbije kad dođu u ovakvu situa iju ???

Ostavite odgovor

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Neophodna polja su označena *