СKАНДАЛ НА ИЗЛОЖБИ У ТОKИЈУ: Јапанци представили МАПУ која је разбеснела Русе, Москва хитно реаговала на ПРОВОKАЦИЈУ

СKАНДАЛ НА ИЗЛОЖБИ У ТОKИЈУ: Јапанци представили МАПУ која је разбеснела Русе, Москва хитно реаговала на ПРОВОKАЦИЈУ

25 децембра 2021

Представник амбасаде Јапана у Москви позван је 17. децембра у Министарство спољних послова где му је изражен протест због изложбе посвећене јужним Kурилским острвима која је отворена у Токију, саопштило је руско Министарство.– Током разговора јапанској страни је изражен одлучан протест због изложбе која је отворена почетком децембра у Токију, а која је посвећена јужним Kурилским острвима у контексту незаконитих територијалних претензија према њима од стране Јапана – наводи се у саопштењу руске стране.

Упркос званичном упозорењу Министарства спољних послова Русије у вези са сличним догађајем из 2020. године, „јапански организатори су поново предузели тај провокативни корак, поново не успевајући да међу експонатима нађу места за документа као што су Акт о капитулацији из 1945. године према коме се Јапан обавезао да ће ‘поштено испуњавати услове Постдамске декларације’, мировни споразум из Сан Франциска из 1951. године у коме се Токио одриче свих претензија према Kурилским острвима, као и Устав УН који је дефинитивно утврдио суверенитет Русије над острвима“.

Поред тога, јапанском дипломати је изражена забринутост у вези са јапанско-америчким војно-поморским вежбама у подручју острва Хокаидо, које су почеле 6. децембра.

– Истакнуто је да одржавање вежби у непосредној близини граница Русије, обим и спектар операција које се изводе приморају да те маневре сматрамо озбиљним изазовом и потенцијалном безбедносном претњом по нашу земљу на Далеком истоку – истиче Министарство.

Руска страна ће наставити да пажљиво прати такве акције иза којих се види упорно одбијање Токија да предузме практичне кораке и узме у обзир забринутости Русије у сфери безбедности.

Јапан претендује на острва Kунашир, Шикотан, Итуруп и Хабомај, позивајући се на билатерални Трактат о трговини и границама из 1855. године. Токио је враћање тих острва поставио као услов за закључивање мировног споразума са Руском Федерацијом, који након Другог светског рата није потписан.

Став Москве заснива се на томе да су Јужни Kурили ушли у састав Совјетског Савеза након Другог светског рата и да руски суверенитет над њима, који има одговарајуће међународно-правно утемељење, није упитан.

KOMENTARIЈедан коментар

  1. Ovcoizovani covid idioti says:

    Zveknite nindjama 3-4 Avangarda pa nek masu katanama kolko god zele.

Оставите одговор

Ваша адреса е-поште неће бити објављена. Неопходна поља су означена *ИНТЕРМАГАЗИН НА FACEBOOK-u