СKАНДАЛ НА ИЗЛОЖБИ У ТОKИЈУ: Јапанци представили МАПУ која је разбеснела Русе, Москва хитно реаговала на ПРОВОKАЦИЈУ

SKANDAL NA IZLOŽBI U TOKIJU: Japanci predstavili MAPU koja je razbesnela Ruse, Moskva hitno reagovala na PROVOKACIJU

25 decembra 2021

Predstavnik ambasade Japana u Moskvi pozvan je 17. decembra u Ministarstvo spoljnih poslova gde mu je izražen protest zbog izložbe posvećene južnim Kurilskim ostrvima koja je otvorena u Tokiju, saopštilo je rusko Ministarstvo.– Tokom razgovora japanskoj strani je izražen odlučan protest zbog izložbe koja je otvorena početkom decembra u Tokiju, a koja je posvećena južnim Kurilskim ostrvima u kontekstu nezakonitih teritorijalnih pretenzija prema njima od strane Japana – navodi se u saopštenju ruske strane.

Uprkos zvaničnom upozorenju Ministarstva spoljnih poslova Rusije u vezi sa sličnim događajem iz 2020. godine, „japanski organizatori su ponovo preduzeli taj provokativni korak, ponovo ne uspevajući da među eksponatima nađu mesta za dokumenta kao što su Akt o kapitulaciji iz 1945. godine prema kome se Japan obavezao da će ‘pošteno ispunjavati uslove Postdamske deklaracije’, mirovni sporazum iz San Franciska iz 1951. godine u kome se Tokio odriče svih pretenzija prema Kurilskim ostrvima, kao i Ustav UN koji je definitivno utvrdio suverenitet Rusije nad ostrvima“.

Pored toga, japanskom diplomati je izražena zabrinutost u vezi sa japansko-američkim vojno-pomorskim vežbama u području ostrva Hokaido, koje su počele 6. decembra.

– Istaknuto je da održavanje vežbi u neposrednoj blizini granica Rusije, obim i spektar operacija koje se izvode primoraju da te manevre smatramo ozbiljnim izazovom i potencijalnom bezbednosnom pretnjom po našu zemlju na Dalekom istoku – ističe Ministarstvo.

Ruska strana će nastaviti da pažljivo prati takve akcije iza kojih se vidi uporno odbijanje Tokija da preduzme praktične korake i uzme u obzir zabrinutosti Rusije u sferi bezbednosti.

Japan pretenduje na ostrva Kunašir, Šikotan, Iturup i Habomaj, pozivajući se na bilateralni Traktat o trgovini i granicama iz 1855. godine. Tokio je vraćanje tih ostrva postavio kao uslov za zaključivanje mirovnog sporazuma sa Ruskom Federacijom, koji nakon Drugog svetskog rata nije potpisan.

Stav Moskve zasniva se na tome da su Južni Kurili ušli u sastav Sovjetskog Saveza nakon Drugog svetskog rata i da ruski suverenitet nad njima, koji ima odgovarajuće međunarodno-pravno utemeljenje, nije upitan.

KOMENTARIJedan komentar

  1. Ovcoizovani covid idioti says:

    Zveknite nindjama 3-4 Avangarda pa nek masu katanama kolko god zele.

Ostavite odgovor

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Neophodna polja su označena *