СКАНДАЛ: На РТВ уче децу да се најправилније говорило у НДХ! ДРЖАВА СРБИЈА СЕ НЕ ОГЛАШАВА

SKANDAL: Na RTV uče decu da se najpravilnije govorilo u NDH! DRŽAVA SRBIJA SE NE OGLAŠAVA

14 maja 2020

Skandalozan snimak nastave hrvatskog jezika na daljinu za osmi razred osnovne škole, u kome se deca uče da se najpravilnije govorilo u Nezavisnoj državi Hrvatskoj (NDH), emitovan je na Radio-televiziji Vojvodine, vojvođanskom javnom servisu.

Čas hrvatskog jezika na daljinu, u kom se obrađuje lekcija o istoriji tog jezika, govori, između ostalog, na sporan načion i o periodu Kraljevine Jugoslavije i NDH.U lekciji o hrvatskom jeziku iz udžbenika „Hrvatska krijesnica“, kaže se da su u vreme Kraljevine tadašnji jezikoslovci težili da poistovete srpski i hrvatski jezik. Međutim, uz to je i „objašnjeno“ da je vlast „nametala srpske riječi i nazivlja“.

U okviru lekcije navedeno je i da se tokom NDH, „vodila briga o čistoći i pravilnoj javnoj upotrebi hrvatskog jezika i pravopisa“, te da su „uklanjane iz hrvatskog jezika nepotrebne reči stranog porekla, posebno srbizmi, a stvarane su nove reči“.

Kritika nije pošteđena ni posleratna Jugoslavija. U lekciji je navedeno da je, iako su načelno jezici i pisma bili ravnopravni, „u SFRJ jačala politika unitarizma, a upravo je jezik postao sredstvo provođenja te politike“.

Takođe, navedeno je da je Novosadskim književnim dogovorom iz 1954. godine „nametnuta upotreba oba pisma (latinice i ćirilice) i isticanje složenog imena srpskohrvatski odnosno hrvatskosrpski“. Dodaje se i da se „u službenoj komunikaciji sve više počinje govoriti srpskim jezikom“.

Hvali se i sporna Deklaracija o nazivu i položaju hrvatskog književnog jezika, koja se smatra uvodom u Hrvatsko proljeće, što je naznaka buđenja hrvatskog nacionalizma i raspada zajedničke države.

KOMENTARI6 komentara

 1. persida says:

  A u Srbiji decu uce kako govore srpskohrvatskim jezikom. Ste je od ove dve mogucnosti veca sramota?

 2. Zorana says:

  RTV je uvek bila proustaska televizija. To su im dozvoljavali i ovi pre i ovi sad. Tacnije nista se nije promenilo.

 3. test01 says:

  Srbija je definitivno okupirana drzava, spolja i iznutra ali je i dalje neshvatljivo do koje mere samounistenja se ide. U stvari okupator nema ni obraza ni granize bezobrazluka - i to ce ici dok im se ne stane na put ali prvo se treba obracunati sa domacim sljamom - ili ce Srbi i Srbija definitivno nestati.

 4. Za Srbiju says:

  Okupirani smo kroatizacijom i latinizacijom. Ako je ne zaustavimo, svi ćemo biti satanizovani u pravom smislu.

 5. Zaliv says:

  Pa drzava je reagovala iako po mom misljenju to mora daleko odlucnije! Udzbenici ce biti povuceni, nadamo se da ce da kazne one koji su dozvoli da ti udbenici uopste budu dozvoljeni ovde.

Ostavite odgovor

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Neophodna polja su označena *