СКАНДАЛ НЕВИЂЕНИХ РАЗМЕРА – ДРЖАВА МОРА ДА РЕАГУЈЕ: Данак у крви приказан као прилика за напредовање

SKANDAL NEVIĐENIH RAZMERA – DRŽAVA MORA DA REAGUJE: Danak u krvi prikazan kao prilika za napredovanje

2 decembra 2019

Sugerisati da su deca koja su otimana od roditelja kao danak u krvi – ako promene veru i pređu u islam – imala mogućnost da napreduju u osmanskoj hijerarhiji je nedopustivo. Treba se upitati koliko je dece janičara napredovalo. Jedan je bio Mehmed-paša Sokolović, a hiljade njih su završili kao pešadija i topovsko meso u Osmanskom carstvu. Izrazito negativan običaj neko tretira kao da je bio normalan. Ako bi se te vrednosti prenele na druge istorijske periode, onda bi to značilo da tako treba da se ponašamo i kada drugi okupatori dođu.

Ovako istoričari komentarišu sadržaj jedne lekcije u udžbeniku iz istorije za sedmi razred osnovne škole, u kojoj piše:

– Danak u krvi je omogućavao dečacima da napreduju na društvenoj lestvici, a oni su zauzvrat bili potpuno odani sultanu. Tako su mnogi od njih postali članovi važne i uticajne elite Osmanskog carstva.Udžbenik je izdao BIGZ, a u njemu se đacima daje zadatak: „Navedite pozitivne i negativne strane danka u krvi.“

– Ne postoji pozitivna strana ovog užasnog običaja. To je toliko strašno, kao kada bi neko za 50 godina rekao „navedite dobre strane Holokausta“ – kažu naši sagovornici.

Sporni udžbenik

Istoričar Miloš Ković kaže da je danak u krvi bio jedan od najstrašnijih vidova zlostavljanja stanovništva u Osmanskom carstvu.

– Iza svake promene vere stajao je pritisak i nasilje u ovoj ili onoj formi – ističe Ković za naš list.

– Otimanje dece od porodica je verovatno najmračniji vid nasilne promene vere, a ljudi u 16, 17. i 18. veku to su doživljavali na isti način kao i mi danas.

Naš sagovornik kaže da je tačno da su se pred nekim od tih dečaka otvarala vrata karijere u imperiji, ali otimanje od porodica i nasilna promena vere i sredine uvek su ostavljali neizbrisiv trag u njihovoj svesti.

– Samo pojedinci kao Mehmed-paša Sokolović su zadržali veze i lojalnost svom starom zavičaju i porodici – kaže Ković.

Inače, „specifično“ tumačenje danka u krvi nije jedina lekcija koja bode oči u udžbenicima istorije. Jedna od najspornijih tema u istorijskim udžbenicima je i Jasenovac, pa je tako u udžbeniku iz istorije za osmi razred ovom logoru posvećen mali prostor.Pre nekoliko godina đaci 6. razreda iz istorije su učili da su Albanci starosedeoci na Balkanu i da su njima Srbi oteli zemlju. Nakon burne reakcije javnosti, ta lekcija je izbačena iz udžbenika.

VLASNIK BIGZ FINANSIJER HDZ

Izdavačku kuću BIGZ kupila je pre desetak godina hrvatska „Školska knjiga“ čiji je vlasnik hrvatski tajkun Ante Žužul, bivši finansijer HDZ.

I izdavačke kuće „Logos“ i „Klet“ su u vlasništvu Ante Žužula, Danijela Žderića i Slovenca Roka Kvaternika.

(Novosti)

KOMENTARI17 komentara

 1. Natasa says:

  Ko je rekao da Srbi ili bar neki od "Srba" ne razmišljaju dugoročno i ne vode dugoročnu politiku. Evo lepog primera kako treba raditi na ideji da u Srbiji žive svi drugi samo ne oni koji se izjašnjavaju Srbima i imaju malčice nacionalnog u sebi. Možda bi bilo dobro da okosnica naše istorije bude Seljačka buna i Matija Gubec (za koga se doduše i ne zna da li je postojao a još manje bune vodio), a ne Boj na Kosovu.......

  • Prpa Bato! says:

   Tako je to kad vam bRanka pRpa piše udžbenik iz istorije za decu, e moji Srbi!

 2. Kosovac says:

  Sve je ostalo isto u zemlji Srbiji, samo onog ćopavog nema.

  • padre says:

   Koji ćopavi, više njih znam?

   • Kosovac says:

    Ljubičica Bela.

    • Zoran says:

     Samouki šlosar...

 3. Ivana says:

  Bože koja sramota i laži a zatvori prazni izdajnici uživaju, peta kolona uništava Srbiju punom parom a lud narod gleda parove.

 4. rale says:

  Pa ima još slepih a još više izdajnika kpji vode Srbiju u propast.

 5. Ainu says:

  U okupiranoj državi, ovo je sasvim uobičajeno.Soldate su zamenili nvo belosvetski i domaći šehidi, polupismeni novinari i "nezavisni" analitičari,a jezuitski oktopod je pružio pipke u najvitalnije zdence Srbskog bića. Jer, kao što reče veliki Srbin, Petar Petrović- Njegoš, "... pleme moje snom mrtvim spava",,, ".Ako se neko podigne, odmah ga spopadne čopor hijena. Samo slobodno buču plaćeni statisti po ulicama, iako je narod prozreo podlu " petomilionsku" podvalu.

 6. petrovgrad says:

  Mora da su redaktori iz Srpske Atine, poput Sabahudina ili KušJuhasa ile neke mSonje.

 7. padre says:

  Reče jednom Šiptar, koji je u Sloveniji kupio plac usred grada, koji niko nije mogao, na pitanje kako:"Nema Slovenca, kojeg za deset hiljada maraka ne možeš kupiti"!Izgleda, da smo Srbi još jeftiniji!

 8. Sloba says:

  Negde pročitah za dva manja mesta u Vojvodini udaljena desetak kilometara, jedni uče geografiju bez nazovi kosova u Srbiji, a drugi da je naravno deo Srbije.Svi danas pišu svi su danas stručnjaci ....i sve je otišlo u .....

  • Kosovac says:

   @ Sloba, …..Slobodno kaži, oni „bez Kosova“, to je nacionalna manjina. Remetilački faktor, nije faktor koji spaja, komunistička laž. Kada nacionalna manjina ima hrabrosti da se tako ponaša, onda zaista „sve je otišlo u .....“.

 9. Mi says:

  Pitam se ove dve Petrovićke Aleksandra i Perunika, pa ova Lučićka, jeli ih imalo sramota od komentara stavljenog u udžbenik? Imaju li te žene decu? Jeli njihov stav o ukradenim bebama sličan? Opravdavaju li otimanje tuđe dece zbog izostanka empatije, ili je štogod drugo u pitanju? Gde se Srbija zaputila sa ovakvim autorkama, ima li šanse da stigne???

  • Kosovac says:

   @ Mi, …..Nije njih sramota uopšte, budi siguran. Ta gamad su spremna da rade takve stvari čak i volonterski, iz zadovoljstva. Da zadovolje svoju kroatocentričnu i konvertitsku rezidualnu energiju. Naravno, to ne bi moglo da prolazi, da nije i „vlast“ odabrana sa istim takvim osobinama.

 10. Roki says:

  Izvinite, ali rečena je apsolutna istina. Nisu li današnji autošovinisti, Eu podanici, Nato lobisti i NVO pešadija savremeni janičari? Zar ne napreduju, dobijaju pare za dž. zato što rade protiv svoje Srbije? Nije mi samo jasno zašto se upravo oni bune?

 11. Pera says:

  U porobljenim zemljama u ime porobljivaca vladaju prodane gnjide koji moraju bez pogovora da izvrsavaju zapovesti robovlasnika. Sta je to za cudjenje ? Kad budemo imali pravog, pravoslavnog Srbina za vladara, dozivecemo i mi Srbi da imamo prava u svojoj zemlji, za sada mrka kapa ! Zadnji vladar koga smo imali, ubise satanisti jos 1903 !

Ostavite odgovor

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Neophodna polja su označena *