СКАНДАЛ: Шефови црногорске полиције возе украдени „ауди А4″

СКАНДАЛ: Шефови црногорске полиције возе украдени „ауди А4″

21 јуна 2015

crna-gora-policija3-600x419Начелници у црногорској полицији годинама возе украдени „ауди А4″, упркос томе што знају да то возило готово десет година потражује Интерпол.

Тај аутомобил украден је у Италији исте године када је и произведен – 2005. године, а само неколико месеци касније регистрован је као службено возило Управе полиције, преносе Вијести.

Црногорски полицајци деценију крију и не обавјештавају колеге из суседства да је „ауди“ у њиховом поседу, иако је потерница Интерпола Рим и даље активна.

Упркос томе што су из МУП-а пре пар дана тврдили да тужилаштво испитује како је то возило досело у руке доскорашњег начелника беранске полиције Веселина Крговића, он је тек један у низу који је користио тај аутомобил.

Некадашњи руководилац бјелопољске полиције Никола Меденица, према информацијама „Вијести“, испричао је истражитељима да је из кабинета шефа полиције Веселина Вељовића позван почетком 2006. године да преузме кључеве украденог аута.

Ауто је Италијанки Ц. Ц. украден 11. новембра 2005.

Он је Унутрашњој контроли рекао да је одмах по доласку у Бијело Поље предао документацију за регистрацију, али да га је неко из Управе полиције позвао и саопштио му да се возило не може регистровати, јер се потражује…

Ипак, првог дана септембра 2006. године „ауди“ је регистрован и Меденица га је користио док га није предао наследнику на функцији руководиоца Центра безбедности Бијело Поље Петру Шестовићу.

Шестовић је испричао да је 2009. године, по наређењу Вељовића, распоређен на место шефа белопољске полиције, а да је мало касније наложио једном од службеника да региструје „ауди“.

Након неколико дана, према истим информацијама, један од колега обавестио га је да се то возило не може регистровати, јер није био завршен царински поступак, а убрзо му је послато и рјешење о поништењу регистрације.

О свему је, како тврди, упознао шефа кабинета директора Управе полиције Петра Крстајића, па је добио други аутомобил.

Украдени „ауди А4″ (БП 13-13), према његовим речима, по потреби је уступао Криминалистичкој полицији.

Он је колегама из Унутрашње казао и да је 2010. године украдени аутомобил враћен у ауто-центар
полиције у подгоричком насељу Загорич, на усмени захтјев Вељовића.

Вељовић је, наиме, рекао да то ураде због новинских написа да се известан број моторних возила који је регистрован са оперативним таблицама користи у службене сврхе.

Некадашњи начелник Подручне јединице јединице МУП-а у Бијелом Пољу Драган Шћепановић, казао да је по молби Николе Меденице отишао да региструје то возило…

Рекао је да је од службенице Виолете Богавацтражио да убрза поступак око регистрације, а да му је она одговорила да за ауто нема доказа о процијењеној царини.

Према његовим ријечима, Меденица је обећао да ће се за неколико дана уплатити царина, па је по његовом одобрењу издата саобраћајна дозовола…

Пошто то није учињено, Шћепановић је испричао да су након неког времена приступили поништењу регистрације и да су тек тада, увидом у електронску базу података, установили да се возило потражује.

Он је истражитељима рекао да не зна шта се даље дешавало са возилом и да не може, после толико времена, рећи зашто у досијеу возила нема рјешења о поништењу регистрације.

Богавац је инспекторима испричала да је при регистрација тог „аудија“ недостајала такозвана велика књига, односно италијанска тарга са одјавом и царински лист као доказ да је уплаћена царина.

Она је рекла да је њен тадашњи шеф Шћепановић наложио да се спроведе поступак регистрације, што је она и урадила 1. септембра 2006.

Казала је да се не сјећа ко је преузео саобраћајну дозволу и регистарске ознаке. Објаснила је да су у фебруару 2007. донијели рјешење о поништењу регистрације, јер је од шефа обавијештена да није донијет доказ да је извршена уплата царине.

Истрага Одељења унутрашње контроле полиције, покренута је на захтев министра Рашка Коњевића, који је у фебруару тражио да се утврди на који начин је набављено службено возило „ауди А4″ са бројем шасије WАУЗЗ-З8Е46А007745.

Специјални тужилац: Све је у реду, нико неће одговарати

Због случаја украденог возила нико неће одговарати, основни тужилац је констатовао да је наступила застарјелост кривичног гоњења, а специјални тужилац да нико није злоупотријебио службени положај. Основни тужилац је констатовао да се у том случају стичу елементи бића кривичног дјела за које се гони по службеној дужности, првенствено кривичног дјела – фалсификовање исправе.

Он је, међутим, објаснио да је возило регистровано још 2006. године, а да закон предвиђа да се кривично гоњење не може предузети кад протекне пет година од извршења кривичног дјела за које се по закону може изрећи казна затвора преко три године.

(Вијести)

KOMENTARIОставите одговор

Ваша адреса е-поште неће бити објављена. Неопходна поља су означена *ИНТЕРМАГАЗИН НА FACEBOOK-u