СКАНДАЛ: Си Ђинпинг спречен да се обрати учесницима климатског самита у Глазгову

SKANDAL: Si Đinping sprečen da se obrati učesnicima klimatskog samita u Glazgovu

3 novembra 2021

Kina je saopštila danas da predsedniku Si Đinpingu nije data prilika da se preko video linka obrati učesnicima klimatskog samita COP26 u Škotskoj i da je umesto toga morao da pošalje pisani govor.Predsednik Si, koji ne prisustvuje skpu lično, poslao je svoje uvodno obraćanje šefovima država i vlada koji učestvuju na klimatskom samitu u Glazgovu u pisanoj formi, preneo je Rojters.

„Koliko sam razumeo, organizatori konferencije nisu obezbedili video link“, rekao je portparol kineskog ministarstva spoljnih poslova Vang Venbin novinarima na redovnom brifingu.

Kineski predsednik u pisanom govoru nije ponudio nikakva dodatna obećanja u vezi sa borbom protiv klimatskih promena, ali je pozvao druge zemlje da održe svoja i „jačaju međusobno poverenje i saradnju“.

Posmatrači klimatskog samita izrazili su zabrinutost da Sijevo fizičko odsustvo u Glazgovu znači da Kina nije spremna da ponudi više ustupaka u ovoj rundi pregovora, prenosi Tanjug.

Peking, međutim, podseća da je Kina već dala brojna obećanja u prošloj godini, između ostalog da će emisiju štetnih gasova eliminisati do 2060. godine, da će povećati ukupni solarni i vetrogeneratorski kapacitet na 1.200 gigavata do 2030. godine i od 2026. godine ograničiti upotrebu uglja.

KOMENTARI4 komentara

  1. Beli Orao says:

    SAD barem zna da neide tamo gdje će ga štancati do glave! Nek se drži Rusije i Rusija Kune! Zato Putin nije ni išao!

  2. padre says:

    To što nije došao samo znači, da neće čovek u ludo da troši vreme sa idiotima!

  3. mrgud says:

    strasno, koja primitiva. najebace im se žuti majke i angleski jorksiri ce da cvrce na rostilju samo tako..

Ostavite odgovor

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Neophodna polja su označena *