СКАНДАЛ СРПСКЕ ДИПЛОМАТИЈЕ У БЕЧУ: Амбасадори на ратној нози

SKANDAL SRPSKE DIPLOMATIJE U BEČU: Ambasadori na ratnoj nozi

8 maja 2018

Novi skandal u srpskoj diplomatiji: Ambasador u Beču Pero Janković i ambasador Srbije pri međunarodnim organizacijama u Beču Roksanda Ninčić na „ratnoj nozi“ su već duže vreme.

Rat između dvoje diplomata nastao je zbog sujete, kao i zbog problema u komunikaciji, jer ambasadorka Ninčić, prilikom dolaska u Beč na novu dužnost, nije našla za shodno da se javi svom „bilateralnom“ kolegi, koji je već duže bio u Beču.

Dva ambasadora, iako im je rezidencija u istoj zgradi u Beču, kao što je napisao i beogradski dnevnik „Blic“, ne razgovaraju.

– Lični animozitet ne sme da utiče na rad diplomata koje rade za državu. Da li neko nekog voli, to je lična stvar – poručuje ovim povodom u izjavi za „Vesti“ državni sekretar Ministarstva spoljnih poslova Ivica Tončev.

On je najavio da će u Beču biti sprovedena kontrola koja će utvrditi stanje u našem diplomatsko-konzularnom predstavništvu, i odnosu dvoje čelnih ljudi.

– Kao i u Parizu mi ćemo na licu mesta utvrditi stanje, a na osnovu izveštaja će ministar Ivica Dačić doneti odluku o daljim potezima – kazao je Tončev.

Zbog nedostatka komunikacije dvoje ambasadora nastao je problem i prilikom prošle proslave Dana državnosti, kad šefica misije Srbije pri međunarodnim organizacijama nije prisustvovala tom prijemu na koji su bile pozvane diplomate svih najvažnijih zemalja sveta, dijaspora i predstavnici austrijske države.

Ona je umesto da dođe na prijem i da dva ambasadora zajedno primaju goste, kao što je to bilo ranije uobičajeno, na Dan državnosti poslala niže diplomate iz svoje misije. Brojne zvanice su to primetile, što je prenelo lošu sliku o našoj zemlji.

Takođe i predsednica srpskog parlamenta Maja Gojković, koja je bila pozvana na jedan skup u nadležnosti misije, bila je žrtva svađe najviših srpskih diplomatskih predstavnika u Beču.

Kako je ukazao „Blic“, Gojkovićeva se žalila što u Beču, tokom posete, nije dočekana kako dolikuje, jer bi trebalo da je čekaju oba ambasadora, što nije bio slučaj.

KOMENTARIJedan komentar

  1. Milivoje says:

    Dačić će sačekati Vučića da se vrati iz Moskve jer ne zna šta treba raditi dalje.

Ostavite odgovor

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Neophodna polja su označena *