СКАНДАЛ! СТЕЈТ ДЕПАРТМЕНТ подржао васељенског патријарха Вартоломеја

SKANDAL! STEJT DEPARTMENT podržao vaseljenskog patrijarha Vartolomeja

26 septembra 2018

Američki Stejt department izdao je saopštenje u kom podržava vaseljenskog patrijarha Vartolomeja i autokefalnost ukrajinske crkve.

„Sjedinjene Države snažno podržavaju versku slobodu, uključujući i slobodu pripadnika grupa da upravljaju svojom religijom prema svojim verovanjima i da slobodno praktikuju religiju bez mešanja vlasti. Sjedinjene Države poštuju sposobnost ukrajinskih pravoslavnih verskih lidera i vernika da se bore za autokefalnost u skladu sa svojim verovanjima. Mi poštujemo ekumenskog patrijarha (Vartolomeja) kao glas verske tolerancije i međuverskog dijaloga“, navodi se u saopštenju Stejt departmenta.U saopštenju se dalje navodi da SAD ostaju pri „nepokolebljivoj podršci Ukrajini i njenom teritorijalnom integritetu s obzirom na rusku agresiju u istočnoj Ukrajini i rusku okupaciju Krima“.

„SAD smatraju da je carigradski patrijarh Vartolomej glas tolerancije i dijaloga i podržavaju zastupnike ukrajinske autokefalije”, izjavila je portparolka Stejt departmenta Heder Navert.

SAD podržavaju Ukrajinu, koja, kako se navodi, „ističe svoj put i donosi sopstvene odluke o pridruživanju, slobodne od spoljnih uticaja”.

Podsetimo, SAD po pitanju raskola u pravoslavlju nisu stajale po strani i u njegovoj ranoj fazi eskalacije. Između ostalog, Stejt department, dok je njim šefovao Džon Keri (2013–2017), oformio je posebnu kancelariju za verska pitanja koja je imala zadatak da kontaktira sa svim poglavarima ukrajinskih crkava.

Ranije je Vaseljenska patrijaršija saopštila da je „u okviru priprema za davanje autokefalnosti pravoslavnoj crkvi u Ukrajini“ imenovao svoje egzarhe u Kijevu. Ovu odluku oštro je osudila Moskovska patrijaršija, nazvavši je napadom na kanonsku teritoriju druge pomesne crkve. Predsednik Odeljenja za spoljne crkvene odnose Moskovske patrijaršije, mitropolit Ilarion izjavio je da će Moskovska patrijaršija prekinuti euharističku vezu sa Vaseljenskom patrijaršijom u slučaju da se Ukrajinskoj crkvi dâ autokefalnost.

(Sputnjik)

KOMENTARI9 komentara

 1. Zaharije qSerak says:

  Sto li je skandal? Za mene sasvim logično i pravi pristup,poslije mnogih grešaka Amerike.Zasto bi se crkva u Ukraini zvala Ruska???? Zasto bi se crkva u C.G. zvala Srbska???? Zasto.........ili

  • Becki konjusar says:

   Zasto bi se srbi katolici zvali hrvati? Zasto magarčino paška? Zasto bi se srbi muhamedanci zvali bošnjaci?

  • vanja says:

   A zasto se ti ne bi zvao budalom?

  • Milan says:

   Hm. Zašto bi LAGAO neko ko se sam predstavlja pod imenom SERAK?! "Ukrajinska pravoslavna crkva" (ukr. Ukraїnsьka pravoslavna cerkva, rus. Ukrainskaя pravoslavnaя cerkovь) samoupravna je crkva s pravima široke autonomije pod jurisdikcijom Ruske pravoslavne crkve. Pripada Puskoj pravoslavnoj crkvi, a to je tako zato što je Ruska pravoslavna crkva sa dugom tradicijom, postoji od 1.448 godine. Koliko raznih kneževina, zatim raznih država je prodefilovalo od tada i na tom prostoru, a jedinstvena crkva je opstala. Ovo je najveća crkva u Ukrajini i ona je jedina kanonski priznata pravoslavna crkva u Ukrajini. Postoje još dve manje crkve "Ukrajinska pravoslavna crkva Kijevskog patrijarhata", zatim "Ukrajinska autokefalna pravoslavna crkva" koja nema pravu autokefalnost nego je samozvana. Obadve su kanonski nepriznate što znači da nisu u skladu sa crkvenim zakonodavstvom.

 2. rango says:

  fasington mora biti razrushen!!

 3. Miraš says:

  "Jevrejski planovi za ovladavanje Rusijom i svetom"

 4. Miraš says:

  Nije reč samo o tome da li ćemo mi biti i ostati dosledni svojoj ranije izabranoj ili odredjenoj nam pravoslavnoj veri, nego nastoje da nam se aktuelni nivo duhovne inteligencije što više smanji. Ovo je njihova gospodarska igra sa zarobljenicima i robljem, nastoje da nam oduzmu alat (duhovni alat) koji bi nas odveo ka slobodi, tako obezbedjuju sebi da im se roblje ne izmakne, da ne pobegne. Šta je tehnika osvajača? Čovek ima mentalnu inteligenciju (IQ), emocionalnu inteligenciju (EQ) i duhovnu inteligenciju (SQ). Ako se ljudima smanji emocionalna i duhovna inteligencija onda se oni održavaju sli;no kao na nivou životinja s kojima se lakše upravlja i gospodari. Eto nas na Farmi životinja, tamo nam vide mesto. Dugo vremena pod inteligencijom ljudi najčešće je razmatrana MENTALNA INTELIGENCIJA (IQ) koja je i lako uočljiva i merljiva je. Vremenom uočena je i emocionalna inteligencija (EQ) sa kojom smatraju da se u proseku više služe žene nego muškarci. Treći deo inteligencije čoveka je DUHOVNA INTELIGENCIJA (SQ) i smatra se da je svojstvena samo čoveku, nema je ni u tragovima kod životinja. Duhovna inteligencija se razvija u kasnijim godinama života, kao rezultat naše potrage za sobom, odrastanja i iskustva. Ona nam daje odgovore na ona životna pitanja na koje nam ne daje odgovor IQ, a ni EQ. Ako se ne služimo tokom života i sa duhovnom inteligencijom, onda ćemo ipak biti glupi čak iako imamo izmeren neki lep broj mentalne inteligencije (IQ). Takvo stanje bez duhovne inteligencije najviše podseća na odraslu osobu koja neće da odraste. Prelazim na psihologiju koja kaže da naša ličnost ima tri dela: dete, odrasli i roditelj. Ako je neki odrastao čovek po važnim pitanjima tek na nivou deteta, onda tu nema odrasle osobe koja upravlja sama sa sobom, nego sa njom gospodari neka druga osoba koja je po IQ možda gluplja, ali je sebe postavila na nivo RODITELJ. Dete kao deo naše ličnosti uvek postoji, ali ono ne sme da preovladjuje kada se donose važne odluke, to je loša pozicija jer ono je slabo i poslušno, pa onda da slušamo svakog sa ulice ili sa TV ekrana (rijaliti). Svodi se na to da slušamo bespogovorno loše društvo, pokvarenog i zlog rukovodioca, da nam tata i mama (alfa i omega) budu Amerikanci i Britanci, ali ne oni obični amerikanci i britanci, nego oni vrhunski koji gospodare i sa SAD i sa V.B. Nema sumnje da u tehnikama za porobljavanje sveta koriste i znanja iz psihologije, sociologije, itd. Zar nisu Turci u jednom periodu svoje vladavine odredili da se samo i poslušno i mladje srpsko roblje ostavlja u životu, a starije roblje da se likvidira. Starije ima zrelost iskustvo i duhovnu inteligenciju te kadtad odupreće im se. Danas sa ovim znanjima ne moraju bukvalno tako da rade, dovoljno je iskvariti ljude i održavati ih na nivou krajnje bespogovorno poslušnog deteta kada imaju i 40 ili 50 leta.

 5. vanja says:

  Semjel Hantington je sa pravom prognozirao u svom znamenitom delu "sukob civilizacija" da ce sukobi svetskih razmera na linijama razgranicenja civilizacija izbiti zbog brutalne ingerencije Zapada u unustrasnje stvari tudjih civilizacija. Zapad danas seje razdor i haos kod drugih. Odgovor mora se pronaci u prevazilazenju nasih mazohisticke tendencija ka podelama i autodestrukciji, pa zatim u okretanju tog istog oruzja protiv samog Zapada.

 6. slobo says:

  Sta je tu cudno .Amerika sve podrzava sto je protiv Rusije Kad ce se Rusi opametit I vidjet da Ameri nece nikad nista uradit za dobrobit Rusije I Kine .O tome je suvise I govorit .Pa zar je neko ocekivao podrsku Amerike Rusiji .

Ostavite odgovor

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Neophodna polja su označena *