СКАНДАЛ ТРЕСЕ БАЛКАН – ВУЧИЋ НАЗВАО ХРВАТСКОГ НОВИНАРА, ПА МУ РЕКАО: „Сви Срби знају да су…“

СКАНДАЛ ТРЕСЕ БАЛКАН – ВУЧИЋ НАЗВАО ХРВАТСКОГ НОВИНАРА, ПА МУ РЕКАО: „Сви Срби знају да су…“

26 јула 2018

ТЕКСТ ИЗ ХРВАТСКОГ „ГЛОБУСА“ КОЈИ ЈЕ ПОТРЕСАО БАЛКАН ПРЕНОСИМО У ЦЕЛОСТИ:

Пуно тога што се на Косову догађа данас подсјећа ме на оно што се догађало поткрај 1980-их – ма колико прилике и околности биле битно другачије (и готово неуспоредиве).

Кренућу од свог сусрета и разговора с предсједником Србије Александром Вучићем, почетком фебруара (вељаче) ове године. Након обављенога интервјуа за Глобус имали смо тзв. радни доручак, у Вили Бокељки на Дедињу. У једноме тренутку упитао сам Вучића како мисли ријешити проблем Косова. Мало је размислио – протекло је неколико секунди знаковите напете шутње – а онда је рекао да неће, или да не мисли дати сјевер Косова. Нисам успио упамтити баш сваку његову изговорену ријеч.

Одбрана сјевера Косова – да би то била, на неки начин, окосница његове политике за Косово. У његовим мукотрпним, маратонским преговорима с политичким представницима Албанаца на Косову (али и с премијером Албаније Едијем Рамом, којега је такођер укључио у преговоре), као, наравно, и с високим представницима Европске уније, на челу с европском повјереницом за спољне послове и безбедност, Италијанком Федерицом Могхерини.Од тога нашега разговора до данас, протекло је око пола године. И, видим, Вучић се у знатној мјери држи тога својега мени унапријед најављеног концепта – да ће покушати “одбранити” сјевер Косова. То јест, да је сјевер Косова његова посљедња црта обране, у склопу онога што се у косовско-међународнополитичкоме жаргону назива, ево има томе већ више од годину дана, “свеобухватним споразумом за нормализацију односа Србије и Косова”. Поједностављено речено: да, признаћемо Косово (али без чина експлицитног међународноправног признања), али ћемо заузврат “истрговати” сјевер Косова. Нећемо им (Албанцима на Косову) дати баш све, нешто ћемо ипак успјети задржати и за себе.

И ту одмах улазимо у средиште ове приче – а то је, о чему данас многи говоре или пишу, али без пуно опипљивих информација или података, (Вучићев) концепт тзв. “размјене територија”, илити концепт “корекције граница”. Или још краће и једноставније речено, концепт “компромиса” (то је ријеч коју Вучић у задњих неколико недеља/мјесеци највише раби).

Одмах да напоменем, да не буде забуне – једно је (она стара, бивша) опција тзв. “подјеле Косова”, а нешто сасвим друго овај нови, Вучићев (можда и не само његов) концепт “размјене територија” (односно “корекције граница” или “компромиса”).

Осим Вучића (а питање је колико и он сам у то чврсто вјерује) и његових блиских сурадника у СНС-у и политичко-државном врху Србије (готово) нико ни у Србији ни изван ње није склон повјеровати да се у пракси уистину може провести у дјело та, прилично храбра, замисао о “размјени територија”.

Управо док пишем ове ретке – у понедјељак, 23. јула (српња), око 15.30 – јавио ми се, мобителом, Александар Вучић, из свог предсједничког уреда:

– Сви Срби знају да су изгубили Косово – али ја ћу учинити све што је у мојој моћи да вратим што се може, па да то на крају не испадне као потпуни пораз или потпуни губитак. Као што сте се и сами имали прилике увјерити, сви ме нападају, и у тим нападима не бирају ријечи ни средства, али нико од њих заправо не жели да се проблем Косова ријеши. И још се чуде – и онда ме због тога нападају – како се ја само усуђујем да уопште нешто рјешавам!

Вучић је мало застао, а онда наставио, тј. довршио започету мисао:

– Ако ћу видјети да је нешто добро за Србију, ја ћу то гурати – без обзира на посљедице. Видите да постижем неке опипљиве резултате, посебно на економском плану. Јавни дуг Србије се смањује, тешким мјерама постижу се опипљиви резултати. Али ти који мисле, и тако се и понашају, да се рак може излијечити аспирином – ти или лоше желе Србији или су будале!

(Глобус)

KOMENTARI17 коментара

 1. Ivan Grozni says:

  Ovaj je za Lazu zreo. Dali ima jos neko kome se nije ispovedio i rekao sta misli da uradi Kod nas kazu "posalji budalu u vojsku pa ostani i kukaj" takav je i ovaj.

  • živoder iz Oseka i Ovčare says:

   Ma lažu hrvati, šta god oni pričaju sve je laž, to su naučili u svojim katoličkim crkvama. Njih ne treba slušati ni uvažavati, sve lažu čim zinu, oni su beli Romi.

 2. goran says:

  Totalni mentalni bolesnik i neizlecivi lazov.

 3. Soldat says:

  Što je najgore on misli da ljudi veruju u te boleštije koje on izgovara. Kako li se zove ova vrsta bolesti? Šizofrenija? Šta li?

 4. Kulak says:

  Kosovo i Metohija su Srbija a Vučić je prolazna pojava.

 5. DUSKO says:

  ZAPRETIP MU JE ZAPAD OPASNO NJEMU LICNO A ON JE OBECAO ,I SADJE TOTALNO POKUDEO !!!

  • Velika Metla says:

   Душко,и да полуди тотално ништа му се не би познало!

   • Jedan tamo, ne znaš ga ti says:

    Браво!

 6. Za Srbiju says:

  Ti si budala koja radi na štetu Srbije i sve protiv Srbije, bolesna bitango!!!

 7. Beli Orao says:

  Кратко и јасно " ИЗДАЈИК " - ММЈЊ ( а ово погодите шта значи)!

 8. padre says:

  U čemu se odražava ta hrabrost?Sve se svodi na to, može, ali da ja budem još uvek predsednik, jer će bez mene Srbija propasti!Pravo da kažem, nije mi jasno, kako su oni došli do zaključka, da je Srbiji bolje da se što pre "otarasi" KiM zar stvarno misle, da će se tu završiti?Ostaće nam sam "Beograd na vodi", ako može slobodno da pluta amo tamo!

  • Ivan Grozni says:

   O Padre BEOGRAD NA VODI NIJE SRPSKI vec ARAPSKI Probudi se

 9. DonDon says:

  Boze sta smo zgresili pa nam psihopatu i narcisa stavi na mesto vodje.

  • Nebeska Srbija says:

   Otudjili smo se od Boga,i nismo slozni,zbog toga nam se sve ovo ovako i vraca!

   • Velika Metla says:

    Небеска Србија,управо тако,и никако другачије!

 10. Miraš says:

  "Globus" da li je on brat blizanac Informeru-Dezinformeru? У еуропској Хрватској такодје је већина медија под контролом, дакле и код нјих вести могу да се тенденциозно подешавају. О прецеднику Србије вест је из ррВАТСКЕ? Могу да додају разне зачине из нјихове кухинје, а посебно наменјене за Србе и Србију. Добар тек свима.

 11. Press says:

  Napaljeni Srbi, verujete hrvatijanskom "informeru", gde se navodni autor, reporter nije ni potpisao? hrvatijancima se ne može verovati ni ono što vidiš svojim očima. Niti bilo kojoj individui koja "zna" šta Srbi misle bez referenduma.I da je učio zanat od Vange. Tzv. " unutrašnji dijalog",najava protivustavnog Referenduma, samo su pokušaji da se odgovornost za neskrivene namere prevali na narod i izvuče iz stupice.A predstavnik Srba s Kosova koji sinoć izjavi:"pustite nas i Vučića da donesemo odluku..."treba da zna da je Kosovo moje koliko i njegovo, nije njegova , nego n a š a babovina,jer je natopljena krvlju mnogih generacija naših predaka. O čemu se radi, kad je strah od kazne zbog izdaje i gaženja Ustava manji od straha da se ne izvrši naredjenje dušmana? Nek mu je Bog u pomoći, al, ko s djavolom tikve sadi ,o glavu mu se lupaju.

Оставите одговор

Ваша адреса е-поште неће бити објављена. Неопходна поља су означена *ИНТЕРМАГАЗИН НА FACEBOOK-u