СКАНДАЛ ТРЕСЕ БАЛКАН – ВУЧИЋ НАЗВАО ХРВАТСКОГ НОВИНАРА, ПА МУ РЕКАО: „Сви Срби знају да су…“

SKANDAL TRESE BALKAN – VUČIĆ NAZVAO HRVATSKOG NOVINARA, PA MU REKAO: „Svi Srbi znaju da su…“

26 jula 2018

TEKST IZ HRVATSKOG „GLOBUSA“ KOJI JE POTRESAO BALKAN PRENOSIMO U CELOSTI:

Puno toga što se na Kosovu događa danas podsjeća me na ono što se događalo potkraj 1980-ih – ma koliko prilike i okolnosti bile bitno drugačije (i gotovo neusporedive).

Krenuću od svog susreta i razgovora s predsjednikom Srbije Aleksandrom Vučićem, početkom februara (veljače) ove godine. Nakon obavljenoga intervjua za Globus imali smo tzv. radni doručak, u Vili Bokeljki na Dedinju. U jednome trenutku upitao sam Vučića kako misli riješiti problem Kosova. Malo je razmislio – proteklo je nekoliko sekundi znakovite napete šutnje – a onda je rekao da neće, ili da ne misli dati sjever Kosova. Nisam uspio upamtiti baš svaku njegovu izgovorenu riječ.

Odbrana sjevera Kosova – da bi to bila, na neki način, okosnica njegove politike za Kosovo. U njegovim mukotrpnim, maratonskim pregovorima s političkim predstavnicima Albanaca na Kosovu (ali i s premijerom Albanije Edijem Ramom, kojega je također uključio u pregovore), kao, naravno, i s visokim predstavnicima Evropske unije, na čelu s evropskom povjerenicom za spoljne poslove i bezbednost, Italijankom Federicom Mogherini.Od toga našega razgovora do danas, proteklo je oko pola godine. I, vidim, Vučić se u znatnoj mjeri drži toga svojega meni unaprijed najavljenog koncepta – da će pokušati “odbraniti” sjever Kosova. To jest, da je sjever Kosova njegova posljednja crta obrane, u sklopu onoga što se u kosovsko-međunarodnopolitičkome žargonu naziva, evo ima tome već više od godinu dana, “sveobuhvatnim sporazumom za normalizaciju odnosa Srbije i Kosova”. Pojednostavljeno rečeno: da, priznaćemo Kosovo (ali bez čina eksplicitnog međunarodnopravnog priznanja), ali ćemo zauzvrat “istrgovati” sjever Kosova. Nećemo im (Albancima na Kosovu) dati baš sve, nešto ćemo ipak uspjeti zadržati i za sebe.

I tu odmah ulazimo u središte ove priče – a to je, o čemu danas mnogi govore ili pišu, ali bez puno opipljivih informacija ili podataka, (Vučićev) koncept tzv. “razmjene teritorija”, iliti koncept “korekcije granica”. Ili još kraće i jednostavnije rečeno, koncept “kompromisa” (to je riječ koju Vučić u zadnjih nekoliko nedelja/mjeseci najviše rabi).

Odmah da napomenem, da ne bude zabune – jedno je (ona stara, bivša) opcija tzv. “podjele Kosova”, a nešto sasvim drugo ovaj novi, Vučićev (možda i ne samo njegov) koncept “razmjene teritorija” (odnosno “korekcije granica” ili “kompromisa”).

Osim Vučića (a pitanje je koliko i on sam u to čvrsto vjeruje) i njegovih bliskih suradnika u SNS-u i političko-državnom vrhu Srbije (gotovo) niko ni u Srbiji ni izvan nje nije sklon povjerovati da se u praksi uistinu može provesti u djelo ta, prilično hrabra, zamisao o “razmjeni teritorija”.

Upravo dok pišem ove retke – u ponedjeljak, 23. jula (srpnja), oko 15.30 – javio mi se, mobitelom, Aleksandar Vučić, iz svog predsjedničkog ureda:

– Svi Srbi znaju da su izgubili Kosovo – ali ja ću učiniti sve što je u mojoj moći da vratim što se može, pa da to na kraju ne ispadne kao potpuni poraz ili potpuni gubitak. Kao što ste se i sami imali prilike uvjeriti, svi me napadaju, i u tim napadima ne biraju riječi ni sredstva, ali niko od njih zapravo ne želi da se problem Kosova riješi. I još se čude – i onda me zbog toga napadaju – kako se ja samo usuđujem da uopšte nešto rješavam!

Vučić je malo zastao, a onda nastavio, tj. dovršio započetu misao:

– Ako ću vidjeti da je nešto dobro za Srbiju, ja ću to gurati – bez obzira na posljedice. Vidite da postižem neke opipljive rezultate, posebno na ekonomskom planu. Javni dug Srbije se smanjuje, teškim mjerama postižu se opipljivi rezultati. Ali ti koji misle, i tako se i ponašaju, da se rak može izliječiti aspirinom – ti ili loše žele Srbiji ili su budale!

(Globus)

KOMENTARI17 komentara

 1. Ivan Grozni says:

  Ovaj je za Lazu zreo. Dali ima jos neko kome se nije ispovedio i rekao sta misli da uradi Kod nas kazu "posalji budalu u vojsku pa ostani i kukaj" takav je i ovaj.

  • živoder iz Oseka i Ovčare says:

   Ma lažu hrvati, šta god oni pričaju sve je laž, to su naučili u svojim katoličkim crkvama. Njih ne treba slušati ni uvažavati, sve lažu čim zinu, oni su beli Romi.

 2. goran says:

  Totalni mentalni bolesnik i neizlecivi lazov.

 3. Soldat says:

  Što je najgore on misli da ljudi veruju u te boleštije koje on izgovara. Kako li se zove ova vrsta bolesti? Šizofrenija? Šta li?

 4. Kulak says:

  Kosovo i Metohija su Srbija a Vučić je prolazna pojava.

 5. DUSKO says:

  ZAPRETIP MU JE ZAPAD OPASNO NJEMU LICNO A ON JE OBECAO ,I SADJE TOTALNO POKUDEO !!!

  • Velika Metla says:

   Duško,i da poludi totalno ništa mu se ne bi poznalo!

   • Jedan tamo, ne znaš ga ti says:

    Bravo!

 6. Za Srbiju says:

  Ti si budala koja radi na štetu Srbije i sve protiv Srbije, bolesna bitango!!!

 7. Beli Orao says:

  Kratko i jasno " IZDAJIK " - MMJNJ ( a ovo pogodite šta znači)!

 8. padre says:

  U čemu se odražava ta hrabrost?Sve se svodi na to, može, ali da ja budem još uvek predsednik, jer će bez mene Srbija propasti!Pravo da kažem, nije mi jasno, kako su oni došli do zaključka, da je Srbiji bolje da se što pre "otarasi" KiM zar stvarno misle, da će se tu završiti?Ostaće nam sam "Beograd na vodi", ako može slobodno da pluta amo tamo!

  • Ivan Grozni says:

   O Padre BEOGRAD NA VODI NIJE SRPSKI vec ARAPSKI Probudi se

 9. DonDon says:

  Boze sta smo zgresili pa nam psihopatu i narcisa stavi na mesto vodje.

  • Nebeska Srbija says:

   Otudjili smo se od Boga,i nismo slozni,zbog toga nam se sve ovo ovako i vraca!

 10. Miraš says:

  "Globus" da li je on brat blizanac Informeru-Dezinformeru? U europskoj Hrvatskoj takodje je većina medija pod kontrolom, dakle i kod njih vesti mogu da se tendenciozno podešavaju. O precedniku Srbije vest je iz rrVATSKE? Mogu da dodaju razne začine iz njihove kuhinje, a posebno namenjene za Srbe i Srbiju. Dobar tek svima.

 11. Press says:

  Napaljeni Srbi, verujete hrvatijanskom "informeru", gde se navodni autor, reporter nije ni potpisao? hrvatijancima se ne može verovati ni ono što vidiš svojim očima. Niti bilo kojoj individui koja "zna" šta Srbi misle bez referenduma.I da je učio zanat od Vange. Tzv. " unutrašnji dijalog",najava protivustavnog Referenduma, samo su pokušaji da se odgovornost za neskrivene namere prevali na narod i izvuče iz stupice.A predstavnik Srba s Kosova koji sinoć izjavi:"pustite nas i Vučića da donesemo odluku..."treba da zna da je Kosovo moje koliko i njegovo, nije njegova , nego n a š a babovina,jer je natopljena krvlju mnogih generacija naših predaka. O čemu se radi, kad je strah od kazne zbog izdaje i gaženja Ustava manji od straha da se ne izvrši naredjenje dušmana? Nek mu je Bog u pomoći, al, ko s djavolom tikve sadi ,o glavu mu se lupaju.

Ostavite odgovor

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Neophodna polja su označena *