СКАНДАЛ ТРЕСЕ НАТО! Пропагандни филм открива праву историју НАТО пакта (ВИДЕО)

СКАНДАЛ ТРЕСЕ НАТО! Пропагандни филм открива праву историју НАТО пакта (ВИДЕО)

14 јула 2017

Пропагандни филм НАТО-а у коме се славе „партизани“ са Балтика који су се након Другог светског рата борили против Совјета изазвао је скандал, јер су те „партизанске чете“ биле састављене од поражених јединица, лојалних нацистичкој Немачкој.

НАТО је на својим профилима на друштвеним мрежама објавио осмоминутни пропагандни филм „Шумска браћа – борба за балтичке државе“. Испоставило се да филм слави бивше припаднике нацистичког „Вафен-СС“, преноси „Индеx.хр“.

У филму су „Шумска браћа“ представљена као балтички борци за слободу од совјетског јарма, али није поменуто да су многи од њих радили на истребљењу Јевреја, те били познати по својој кољачкој немилосрдности и низу ратних злочина.

„Шумску браћу“ основали су припадници 20. дивизије „Вафен-СС“, којима је нацистички вођа Адолф Хитлер лично одобрио да остану на територији балтичких република 1944. године, када се из Литваније, Летоније и Естоније, пред налетом Црвене армије, повлачила немачка војска.

У НАТО филму, међутим, наводи се да су „Шумску браћу“ чинили „бивши војници који су се борили на обе стране, а сада су се плашили за своје животе, с обзиром на то да је совјетска влада брзо хватала и елиминисала све оне који су подржавали идеју независности“.

Аналитички портали подсећају да су демократске државе попут Велике Британије, Канаде и САД у послератној ери прихватиле велики број источних Европљана, на пример Летонаца и Украјинаца, који су били умешани у колаборацију са нацистима и спровођење Холокауста.

Али, у медијском рату са Русијом, НАТО је промовисао и бивше СС-овце, међу којима су били и припадници усташа, и оне који су учествовали у Холокаусту, у борце за слободу.

У пропагандном филму НАТО-а постоји и део у којем се појављују припадници специјалних снага са Балтика и поносно изјављују како у њима „и данас живи наслеђе „Шумске браће“.

„Опасан потез који ојачава ревизионизам у источној Европи“

Британски историчар Рори Јоманс, специјалиста за нацизам и НДХ, рекао је за хрватске медије да је овај пропагандни потез НАТО-а „опасан“.

– Добро је познато да су демократске државе попут Велике Британије, Канаде и САД-а у постратној ери прихватиле велики број источних Европљана, Литванаца и Украјинаца, који су бии умешани у колаборацију са нацистима и спровођење холокауста, јер је због почетка Хладног рата њихов антикомунизам одједном постао користан. Њихове неугодне прошлости су занемарене. Не можемо променити историју, али то је врло срамно наслеђе – рекао је Јоманс.

Али, с обзиром на актуалне напетости с Русијом, за НАТО изгледа није проблем да промовише бивше СС-овце само зато што су уједно били и антикомунисти.

Јоманс истиче да се очигледно ништа није научило из прошлости.

– Слична је грешка направљена у деведесетим годинама прошлог века у посткомунистичкој Европи, на пример у вези Југославије и Мађарске, када се сматрало да нечији антикомунизам уједно значи и заговарање демократских и либералних вредности, иако то уопште није био случај. Сада живимо с последицама понављања те грешке. Такође, већ постоји довољно ревизионизма када је реч о холокаусту, и ово је доливање бензина на постојећу ватру односно давање легитимитета онима који славе скупине из прошлости које нису учиниле ништа славно – истиче Јоменс.

(Блиц)

KOMENTARIОставите одговор

Ваша адреса е-поште неће бити објављена. Неопходна поља су означена *ИНТЕРМАГАЗИН НА FACEBOOK-u